Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

64. Президент у. Повноваження

Повноваження ПУ – це сукупність визначених КУ та ЗУ предметів відання та повноважень, якими ПУ наділяється з метою забезпечення реалізації його функцій як глави держави. Напрямки повноважень ПУ напряму залежать від його функцій.

ВИДИ ПОВНОВАЖЕНЬ: 1) Представницькі повноваження (зовнішньополітичні: представляє державу у міжнародних відносинах, рішення про визнання держав, приймає офіційних дипломатичних представників; підписує ЗУ про ратифікацію; внутрішньополітичні: забезпечує державну незалежність, звертається з посланням до народу, ВРУ; призначає Представника ПУ В АРК. 2) Законодавчій сфері: володіє законодавчою ініціативою, підписує закони, накладає вето, призначає референдум, проголошує референдум, призначає позачергові вибори, припиняє повноваження ВРУ(1. протягом 1 місяця у ВРУ не сформовано коаліцію, 60 днів після відставки КМУ не сформовано новий, протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися). 3) У сфері виконавчої влади: подає подання до ВРУ для призначення П-М, МОУ МЗСУ, ГСБУ, надання згоди на приз. та звільн. Генпрок., призупиняє дію актів КМУ з одночасним проданням до КСУ. 4) У сфері судової влади: призначає вперше судів, призначає 1/3 КСУ, утворює суди, здійснює помилування. 5) У сфері національної безпеки: Верховний Головнокомандувач ЗСУ; призначає вище командування; здійснює керівництво у сфері нац.безпеки; очолює РНБО; вносить подання до ВРУ про стан війни, приймає рішення про загальну чи часткову мобілізацію, введення надзвичайного стану. 6) Інші загальні повноваження: присвоює вищі військові звання; нагороджує державними нагородами; вирішує питання громадянства; створює допоміжні органи у межах бюджету. Є ГАРАНТОМ КОНСТИТУЦІЇ.

65. Конституційні характеристики у. За основним законом держави.

Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. В Україні існує єдине громадянство. Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові. Ніхто не може узурпувати державну владу. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. В Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування В Україні визнається і діє принцип верховенства права.Конституція України має найвищу юридичну силу. При розгляді У. за формою держави, тобто системою способів та засобів організації і здійснення державної влади яка у свою чергу складається з елементів: форми державного правління (республіка), форми державного устрою (унітарна з автономним формуванням), форми політичного режиму (демократична).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]