Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

40. Конституційно-правове регулювання особистих прав і свобод

Ці права і свободи становлять першооснову конституційно-пра­вового статусу людини і громадянина. Більшість з них є природними, невід'ємними правами людини і громадянина, які не можуть бути обмежені.

Особисті права і свободи людини закріплені в значній кількості ста­тей Конституції України, які відповідають міжнародним стандартам.

Право на життя та його захист. Це право с найголовніши мневід'ємним правом кожної людини. Воно є першоосновою, яка дозво­ляє людині володіти всіма іншими правами та свободами.

Право на повагу до гідності людини. Честь і гідність людини єнадзвичайно важливою складовою частиною людського життя.

Право людини на свободу та особисту недоторканність. Право людини на свободу — це фактичної' є сама^ свобода,тобто можливість людини здійснювати будь-які правомірні дії. Право на свободу є природним правом кожної людини.

Право на невтручання в особисте та сімейне життя. Осо­бисте (приватне) життя людини складає певний її суверенний статус.

Право людини на недоторканність житла. Це право є скла­ довою частиною прав людини, пов'язаних з її свободою, гідністю, невтручанням в особисте й сімейне життя

6. Право людини на таємницю листування та інших видів комунікації. Конституція України в ст, 31 відоб­разила положення Загальної декларації прав людини (ст. 12) про таємницю кореспонденції. За пору­шення цього конституційного права людини встановлена кримі-нальна відповідальність (ст. 131 Кримінального кодексу України).

7.Право людини на свободу Свобода сло­ва тісно пов'язана з демократією: брак її чи заборона означає неіснування чи обмеженість демократичності держави й суспільного життя (ст. 132).

Право людини на свободу світогляду і віросповідання.

раво людини на свободу пересування і вибір місця проживання.

41. Конституційно-правове регулювання політичних прав і свобод

У Конституції України знайшли своє відображення майже всі най­головніші права і свободи, які можна віднести до політичних: право на участь в управлінні державними та суспільними справами, виборчі права, право на об'єднання, право на мирні збори та демонстрації, право на свободу друку та інформацію, право на звернення та інші.

Політичні права можуть реалізовуватися людиною та громадянином як індивідуально, так і колективно.

Право на свободу об'єднання. Це право дозволяє громадянамУкраїни об'єднувати свої зусилля для здійснення своїх інтересів ізахисту своїх прав та свобод. Сукупність такого роду об'єднань ві­дображає можливість шляхом самоорганізації вирішувати свої справибез втручання держави.

3.Право на мирні збори, мітинги, походи і демонстрації. Таке право є однією з форм безпосередньої демократії, яка дозволяє громадянину брати участь в обговоренні чи вираженні ставлення удь-яких економічних, політичних та інших питань.

4. Право на звернення. Це право є важливим напрямом демокра­тичного розвитку держави й суспільства. Воно забезпечує можливість громадянам України брати участь в управлінні державними та суспіль­ними справами, впливати на поліпшення роботи органів державної влади й місцевого самоврядування, відстоювати й захищати свої права та інтереси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]