Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

52. Конституція у. В системі джерел конституційного права її верховенство

Конституція України - це основний закон держави, який спираючись на загальнолюдські цінності і загально визначені принципи міжнародного права, формує загальні засади конституційного ладу та врегульовує суспільні відносини, що становлять основи правового положення людини і громадянина України, її державно - територіальний устрій. Визначені начала організації і здійснення державної влади та місцевого самоврядування.

В системі джерел права КУ: 1) КУ – є логічно завершеним документом державотворення (початок 1990 – Декларація про держ. сув. У.; 1991 – Акт прогол. Нез. У.) 2) КУ – є юридичною базою нормотворчості, всі ЗУ та нормативні акти мають відповідати КУ; 3) КУ займає найвище місце у системі нормативно правових актів, тобто визначена ієрархічність НПА що зумовлює строгій відповідності НПА КУ; 4) В КУ закріплені всі фундаментальні засади соціальної спрямованості, державного устрою та функціонування держави. 5) КУ сформована на засадах міжнародного права яке обов’язкове для визнання державами соціально-демократичного спрямування; 6) КУ визначено верховенство прав – норми КУ є нормами прямої дії, тобто при відсутності певного ЗУ або іншого НПА людина та громадянин має право звернутись на підставі КУ до суду. Джерела: 1) Декларація про державний суверенітет України (1990); 2) Акт про проголошення незалежності України (24.08.1991р.); 3) Конституція (28.06.1996р.) – головне джерело; 4) Акти всеукраїнського референдуму; 5) Рішення КСУ (носять ненормативний характер, але є обов’язковими для виконання); 6) Міжнародні договори; 7) Акти ВРУ (закони, постанови) 8) Конституційні закони.

53. Конституція України як закон, що має підвищену ступінь стабільності. Загальна характеристика процедури внесення змін до Конституції України.

Підвищена ступінь стабільності – це одна із юридичних властивостей КУ. За порядком зміни, внесення поправок і доповнень КУ є жорстка, тобто має особливий порядок з дотриманням ускладненої процедури. Крім того КУ можна віднести до розряду «дуже жорстких» як Конституція США.

Ускладненість полягає у: 1) обмеженні установчої влади колом конституційних положень, що можуть змінюватися (предметом перегляду) - якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. 2) обставинами за якими заборонено вносити будь-які змін - в умовах воєнного або надзвичайного стану. 3) ускладненість у звязку із строками прийняття змін – попереднє схвалення, а прийняття на наступній сесії. 4) участь КСУ – висновок.

ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЦЕДУРИ: 1) Ініціатива до ВРУ: ПУ або не менше 1/3 НДУ. 2) Законопроект про зміни до КУ (крім 1, 3, 13) , попередньо схвалений більшістю кон.біл. ВРУ, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії ВРУ за нього проголосувало не менш як 2/3 кон.біл. ВРУ. 3) Законопроект про зміни КУ (1, 3, 13) подається до ВРУ ПУ або не менш як 2/3 кон.біл. ВРУ, - якщо прийнятий, затверджується всеукраїнським референдумом, який призначається ПУ. 4) Повторне подання законопроекту про змін (1,3, 13) з одного й того самого питання можливе лише до ВРУ наступного скликання.

5) Законопроект, який розглядався ВРУ, і закон не був прийнятий, може бути поданий до ВРУ не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту. 6) Законопроект розглядається ВРУ за наявності висновку КСУ щодо відповідності законопроекту вимогам КУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]