Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

97. Юридичні властивості ку.

Властивості КУ – це специфічні риси, які відрізняють КУ від інших нормативно-правових актів, які характеризують її сутність та зміст. Юридичні властивості виражають правову природу КУ та визначають її місце в правовій системі держави, в системі національного законодавства. ВИДИ: 1) Головне джерело національного права (встановлює ієрархію норм.-пр. актів); 2) Юридичне верховенство (приоритетне становище в системі нац. законодавства); 3) Стабільність (складна процедура внесенні змін); 4) Пряма дія норми (можливість звернення дот суду на підставі КУ); 5) Особлива правова охорона (КСУ – єдиний елемент правових засобів захисту КУ). Особлива охорона (конкретніше): 1) конституційний контроль; 2) конституційно - правова відповідальність; 3) тлумачення КУ; 4) можливість заборони діяльності; 5) надзвичайний стан.

37. Конституційно-правове регулювання адміністративно-територіального поділу України: конституційно-правові основи, перспективи реформування.

Територіальний устрій —це обумовлена географічними,історичними, економічними, етнічними, соціальними, культурними та іншими чинника­ми внутрішня територіальна організація держави з її поділом на складові частини — адміністративно-територіальні одиниці, відповідно до яких бу­дується система державних органів і система місцевого самоврядування.

Державна політика у сфері територіального устрою країни в ціло­му ґрунтується на засадах (принципах), які передбачені в Конституції України або в інших законодавчих актах.

Так, Конституцією України (ст. 132) встановлено, що територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності держав­ної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості соціально-економічного розвитку регіонів з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, геогра­фічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.

До найбільш загальних принципів територіального устрою України, які визначені Конституцією України, можна віднести: принцип єдності, недоторканності й цілісності державної території. Цей принцип пов­ністю закріплюється в Конституції й Декларації про державний суверені­тет України, яка передбачає здійснення Україною верховенства на всій своїй території. Територія України в існуючих кордонах є недоторканною й не може бути змінена без її згоди. Україна самостійно визначає ад­міністративно-територіальний устрій республіки та порядок утворення національно-адміністративних одиниць; принцип комплексності і зба­лансованості соціально-економічного розвитку регіонів, керованості окремих її частин.з урахуванням загальнодержавних і місцевих інтересів, національних! культурних традицій, географічних! демографічних особ­ливостей, природних і географічних умов. У науці цей основний принцип поділявся на економічний, національний, географічний та принципи за­безпечення необхідних умов і гарантій реалізації прав і свобод громадян.

Принцип врахування думки громадян, які проживають на відповід­ній території під час вирішення питань територіального устрою України. Існують різноманітні форми вияву громадської думки, зокрема місцеві референдуми, діяльність місцевих рад та інших органів місцевого са­моврядування, громадських організацій тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]