Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

38. Конституційно-правове регулювання виборчого права громадян України. Принципи виборчого права.

Ключовим моментом виборчої кампанії є висування й реєстра­ція кандидатів. Право висування кандидатів у депутати належить громадянам України й реалізується політичними партіями, виборчими блоками партій та безпосередньо громадянами шляхом самовисування, а також зборами громадян, трудовими колективами.

Після висування кандидата" в депутати довіреним особам ЦВК видає підписні листи для збору підписів виборців на підтримку кан­дидата. Для деяких категорій у депутати законодавчо передбачається припинення виконання ними службових повноважень на період ви­борчої кампанії. Це військовослужбовці, працівники СБУ, МВС, судді, прокурори, а також державні службовці. У відповідності до Закону України «Про вибори народних депутатів» (2001 р.) встановлюється порядок висування кандидатів та їх реєстрація ЦВК, передбачається фінансове підтримання виборчої кампанії з держбюджету і з фондів партій і блоків. Статтею 43 Закону передбачається грошова застава, яку вносить в безготівковому порядку на рахунок ЦВК партія (блок) у розмірі 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і 60 неоподатковуваних мінімумів вносить в одномандатному окрузі кандидат — мажоритарним.

Розділ III Конституції визначає загальні принципи виборчого права України й виборів як форми волевиявлення народує. Вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Виборцям гарантується вільне волевиявлення.

39. Конституційно-правове регулювання виборчої системи в Україні.

Закон «Про вибори до Верховної Ради України» від 24 вересня 1997 р. запровадив змішану систему виборів. За мажоритарною сис­темою вибори проходили у 225 округах і за пропорційною системою, де виборці голосували за партійні списки, вибори проходили в інших 225 округах.

За змішаною системою проходили вибори до Верховної Ради України 2002 р. у відповідності до Закону України 2001 р. «Про вибори народних депутатів України».

Законодавчо визначається не лише суть виборчого права й виборча система, але й процедура виборів. Всі закони про вибори передбачають процедуру таємного голосування бюлетенями, яка унеможливлює будь-який контроль і спостереження за моментом заповнення бюлетеню, за вільним волевиявленням виборця. «Виборчі бюлетні заповнюються виборцем особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування» (За­кон України «Про вибори народних депутатів України» (від 18 жовтня 2001р.).

Альтернативні вибори призвели останнім часом до переходу від негативної процедури заповнення бюлетенів до позитивної. В умовах безальтернативних виборів виборець міг лише закреслити прізвище кандидата, проти якого він голосував. Оскільки інших кандидатів не лишалося, він мав право на власний розсуд написати інше прізвище.

За позитивною процедурою виборець ставить позначку «плюс» проти прізвища кандидата або назви політичної партії, за яку він голосує.

Законодавство про вибори визначає за різними підставами різні види виборів. У залежності від того, який орган влади формується шляхом виборів, вони можуть бути парламентськими (вибори до Вер­ховної Ради України), вибори депутатів місцевих Рад і міських голів, президентські (вибори Президента України)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]