Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

83. Конституція у. Як закон прямої дії.

Пряма дія закону – це дія нормативно-правового на факти які виникли після набрання ним чинності (тобто на нові факти) і виникли до набрання ним чинності, але продовжують існувати, тривають і після того (тобто на старі факти), але тільки з моменту набрання ними чинності. КУ: Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується. В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

85. Системно-структурна характеристика конституційного права як галузі права (інститути)

Система галузі КПУ – це внутрішня будова, що характеризується єдністю та взаємодією елементів цієї системи до яких відносяться конституційно-правові норми та конституційно-правові інститути. Конституційно-правова норма – це загальнообов’язкове правило поведінки, встановлене та санкціоноване державою з метою охорони та регулювання суспільних відносин, які складають предмет галузі конституційного права.

Характерне для норм: 1) відрізняються змістом від інших норм; 2) установлюючий характер приписів; 3) джерела в яких вони визначені; 4) вища юридична сила; 5) особливість структури; 6) особливість кола суб’єктів; 7) загально-регулятивний характер. ВИДИ: 1) За змістом (що регулюють) – конституційний лад, основи права, система органів влади, територіальний устрій; 2) За юридичною силою (що містяться) – в КУ та ЗУ, Указах ПУ, постановах КМУ, акти ОМС тощо. 3) За часом: постійні, тимчасові; 4) за територією дії: на території держави, АРК, територіальних одиниць.

КП ІНСТИТУТ – це функціонально відокремлена, внутрішньо стабільна підсистема взаємозв’язаних правових норм, що регулюють у межах КП певну сферу або групу однорідних суспільних відносин. Інститути розташовані в певному порядку, належним чином включені до тексту Конституції. Загальне уявлення про систему цих інститутів дає її (Конституції) зміст.

Класифікація конституційних інститутів: І. Інститут народовладдя, який включає: а) безпосереднє народовладдя (пряма демократія); б) представницьке народовладдя (здійснюється через обраних представників народу); в) місцеве самоврядування. ІІ. Інститут конституційного оформлення народовладдя: а) конституційний лад; б) юридична конституція; в) конституційні закони; г) конституційна законність; д) конституційні звичаї, традиції. ІІІ. Інститут правового статусу людини і громадянина: а) громадянство (постійний зв’язок особи і держави); б) система основних прав і свобод людини та громадянина; в) гарантії основних прав і свобод. ІV. Інститут державного будівництва: а) форма держави; б) територіальна організація України; в) механізм держави.

87. Соціальна держава як держава конституційна.

Соціальна держава – це держава яка надає підтримку незахищеним верствам населення намагається впливати на розподіл матеріальних благ і відповідно до принципу соціальної справедливості щоб забезпечити кожній людині гідне існування та вільний розвиток. КУ: Україна є …соціальна …держава.

Соціальна держава зобовязується: 1) проводити соціально-спрямовану економічну політику; 2) створювати умови для забезпечення громадян працею; 3) охзоронятит найману працю і встановлювати гарантований мінімум оплати праці; 4) сприяти розвитку освіти, охорони здоровя, культури тощо; 5) забезпечити підтримку сімї дитинства, материнства і батьківства; 6) розвивати системи соціальних служб, які забезпечують соціальний захист громадян; 7) ьвстановлювати пенсії інші види соціальних виплат та допомог. Соціальні права людини та громадянина - це сукупність основних Конституційних прав громадянина, що надають можливість за мпевних обставин користуватися матеріальними благами, що надаються державою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]