Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

47. Конституційно-правовий статус Кабінету Міністрів

Правовий статус КМУ – юридично закріплене становище вищого виконавчого органу держави, характеризується його місц

ем в державному правлінні, виконанням повноважень для виконання завдань та функцій держави. КУ: КМУ є вищий орган у системі органів виконавчої влади. КМУ відповідальний перед ПУ і ВРУ, підконтрольний і підзвітний ВРУ. КМУ у своїй діяльності керується цією Конституцією та законами України, а також указами ПУ та постановами ВРУ, прийнятими відповідно до КУ та ЗУ. До КМУ входять Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри, міністри.

ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ПОВАНОВАЖЕНЬ КМУ: 1) Організація виконання законів в У.; 2) забезпечення управління державним апаратом 3) є керівним організуючим органом системи виконавчої влади, який об’єднує, координує, та погоджує її діяльності. 4) загальнодержавний і єдиний вищий орган виконавчої влади, не має інших подібних; 5) колегіальний орган - рішення приймаються колегіально. ПРИЗНАЧЕННЯ: ПМУ призначається ВРУ за поданням ПУ, який вносить за пропозицією коаліції ВРУ. МОУ, МЗС призначаються ВРУ за поданням ПУ, інші ВРУ за поданням ПМУ. ПМУ керує роботою КМУ згідно Програми діяльності КМУ, схваленої ВРУ. КМУ складає повноваження перед новообраною ВРУ. ВІДСТАВКА ВСЬОГО КМУ: 1) Відставка ПМУ; 2) ВРУ - резолюція недовіри КМУ. ВИДАЄ АКТИ: постанови та розпорядження.

48. Конституційно-правовий статус національних меншин в у.

Правовий статус національної меншини – це сукупність юридичних чинників, які сприяють забезпеченню її національної самобутності зумовлюють її існування безпосередньо і суттєво впливають на подальший розвиток національних меншин, як усталеної соціальної спільноти, що сформовано історично. До національних меншин належать групи громадян У., які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою.

Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства. ЗУ визначаються: права корінних народів і національних меншин.

ЗУ «Про національні меншини в Україні»: 1) У ВРУ діють постійні комісії з питань міжнаціональних відносин. 2) Центральним органом державної виконавчої влади у сфері міжнаціональних відносин є Міністерство у справах національностей України. 3) Держава гарантує всім національним меншинам права на національно - культурну автономію; 4) Мають право обиратися або призначатися 5) Вільні у виборі обсягу і форм здійснення прав. 6) Національні громадські об’єднання мають право висувати своїх кандидатів у депутати на виборах органів державної влади... та інші

49. Конституційно-правові основи організацій функціонування Прокуратури у.

Прокуратура України становить єдину систему, на яку покладаються:1) підтримання державного обвинувачення в суді; 2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; 3) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; 4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. 5) нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами

Прокуратуру України очолює Генпрокурор України, який призначається на посаду та звільняється з посади за згодою ВРУ ПУ. ВРУ може висловити недовіру Генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади Строк повноважень Генерального прокурора України — 5 років.

Основне призначення прокрорський нагляд, який виконується за принципами всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку: 1) закріплених КУ незалежності республіки, суспільного та державного ладу, політичної та економічної систем, прав національних груп і територіальних утворень; 2) гарантованих КУ, іншими ЗУ та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина; 3) основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих Рад, органів самоорганізації населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]