Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

66. Поняття державного органу. Конституційна система державних органів в у.

Державний орган влади – це організовано відокремлена автономна складова єдиного державного апарату України, що становить собою колектив громадян України (одну особу) зі спеціальним статусом, заснований у встановленому порядку для виконання завдань та функцій держави та наділений відповідно державно-владними повноваженнями, які реалізуються у визначених законом формах. КУ: визначає систему державних органів, які ґрунтуються на принципі розподілу влади: законодавча, виконавча, судова, які у своюю чергу можуть мати певні розгалуження на підсистеми. Система державних органів в У. – це сукупність державних органів У. функції, діяльність, завдання та засоби та способи визначені КУ та ЗУ.

СИСТЕМА: 1) Органи законодавчої влади (єдиний): ВРУ. 2) Органи виконавчої влади: 1) КМУ – вищий; 2) Міністерства, державні комітети, центральні органи із спеціальним статусом – центральні; 3) Місцеві державні адміністрації, місцеві органи міністерств, комітетів, які виконують на місцях функції держави – місцеві. 3) Органи судової влади: 1) Суди загальної юрисдикції (цивільне, кримінальне, господарське, адміністративне судочинство); 2) КСУ (конституційна юрисдикція). 4) ПУ – к консолідуюче, взаємопозвязуюче звено між названими гілками влади і наділиний владними повноваженнями, виступає як гарант КУ. 5) Окрема група – прокуратура, як системний орган нагляду за дотриманням законності.

67. Поняття надзвичайного стану. Види надзвичайних режимів за законодавством у.

Надзвичайний стан — це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян, або при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства

ВИДИ: 1) за тетиторією: загальнодержавні. 2) місцеві. 2) за обєктивними обставинами: а) які створюють загрозу життю людей, створюють насильство над ними, масовим руйнуванням: техногенного та природного характеру; масові терористичні актів, масові безпорядків; б) які створюють загрозу державності: спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства; необхідності відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади; масового переходу державного кордону з території суміжних держав;. г) які виникли на міжнаціональному і міжконфесійному підгрунті.

ЗАХОДИ: 1) встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан; 2) обмеження руху транспортних засобів та їх огляд; 3) посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства; 4) заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом; 5) заборона страйків. КУ: ДОПУСКАЮТЬСЯ ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ: 1) Примусове відчуження об’єктів власності з відшкодуванням їх вартості; 2) Використання роботи відповідно до ЗУ про про надзвичайний стан не є примцсовою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]