Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

32. Конституційні основи законодавчої діяльності вру.

ВРУ (парламент) - єдиний орган законодавчої влади в У. ц рад ВРУ законодавчої діяльності:1) внесення змін до КУ;2) прийняття законів; 3) затвердження Конституції АРК.4) Ратифікація міжнародних договорів. ВРУ приймає закони, постанови та інші акти більшістю. Виключно ЗУ визначаються: 1) права і свободи людини; основні обов’язки громадянина;2) громадянство;3) права корінних народів і національних меншин;4) порядок застосування мов; 5) правовий режим власності; 6) засади зовнішніх зносин; 7) питання міграційних процесів; 8) засади утворення і діяльності політичних партій, інших об’єднань громадян, засобів масової інформації; 9) організація і діяльність органів виконавчої влади 10 ) судоустрій, судочинство, статус суддів; 11) засади місцевого самоврядування; 12) організація і порядок проведення виборів і референдумів та інше. Виключно ЗУ встановлюються: 1) Держ. бюджет У. фінансово-податкові напрямок діяльності держави; 2) порядок направлення підрозділів ЗСУ до інших держав; 3) метрологічні одиниці та стандарти; 4) порядок використання і захисту державних символів; 5) державні нагороди; 6) військові звання, дипломатичні ранги та інші спеціальні звання; 7) державні свята; 8) порядок утворення і функціонування вільних та спеціальних зон. ЗУ оголошується амністія. Право законодавчої ініціативи: ПУ (невідкладні розглядаються позачергово), НДУ та КМУ.

34. Конституційно - правовий статус пу.

Президент - обраний народом або представницькою колегією глава держави, який отримує владу на визначений термін у порядку делегації. Конституційно - правовий статус ПУ встановлюється КУ, яка визначає: 1) місце та роль його в системі державної влади, 2) закріплює порядок взаємодії з іншими органами; 3) передбачає конституційно-правову відповідальність за державну зраду інші злочини; визначає функції та повноваження ПУ. ПУ має окреме місце в системі влади – він не законодавча, виконавча, судова влада.

КУ передбачає гарантії від узурпації повноти влади ПУ: 1) обмеження терміну повноваження 5 років; 2) обрання шляхом загальних прямих виборів; 3) заборона іншого мандату ПУ; 4) більше ніж 2 строки; 5) можливість усунення – імпічмент; можливість визнання КСУ неконституційними актів ПУ. Президент має право недоторканності - не можна порушити кримінальну справу, арештувати тощо. Звання зберігається вічно, якщо тільки не був усунений в порядку імпічменту. ВІН Є ГАРАНТ КУ.

35. Конституційно-правова відповідальність в Україні

Конституційно – правова відповідальність – це особливий вид юридичної відповідальності, що настає за скоєння конституційно-правового правопорушення та яка знаходить свій вияв у передбачених санкціями конституційно-правових норм особливих несприятливих наслідків для суб’єкта конституційного правопорушення. Суб’єктами можуть бути: 1) органи державної влади; 2) ОМС; 3) політичні партії; 4) громадяни України; Форми відповідальності: а) за суб’єктами відповідальності: індивідуальні або колективні санкції; б) який суб’єкт застосовує: ПУ, ВРУ, територіальна громада); за метою та наслідками санкції: правовідновні, попереджувальні, спрямовані на припинення порушення правопорушення, санкції-стягнення. За характером негативних наслідків: а) які мають наслідок кадрового пониження або зняття владних органів ПУ, ВРУ, КМУ, Голів рад, НДУ, Ген прокурора і т.д.; б) дії щодо скасування, зупинення актів органів влади (призупинення, скасування, визнання неконституційним, вето; в) встановлення обмежень. Фактична підстава: суб’єкт, об’єкт, сцубєктивна, сторона, об’єктивна сторона.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]