Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

91. Сучасний український конституціоналізм. Його засади та процеси їх становлення.

Конституціоналізм – конституційний режим як система правових норм та політичних правил і дій. Сучасний український конституціоналізм це: 1) політико-правова доктрина, що обґрунтовує необхідність встановлення конституційного ладу, 2) правління та політична система, яка спирається на конституцію та конституційні засади та методи правління, 3) ідейно – політичний рух. Сучасний український конституціоналізм має давні традиції, які лягли в засади його становлення і які не можна враховувати при його розкритті, як одного напрямку світового конституціоналізму.

ЗАСАДИ закладені історією державотворення У.: 1) Конституція П.Орлика; 2) Конституція УНР; 3) Конституційний договір між ПУ та ВРУ (8.06.1996р.); 4) КУ (28.06.1996р.).ПРОЦЕСИ СТАНОВЛЕННЯ: 1) Підготовка проекту: 1) Декларація про державний суверенітет (16.07.1990р.) – проголошено: 1) право українського народу на самовизначення, 2) основні принципи організації публічної влади та прав та свобод людини. 2) Концепція нової КУ (19.06.1991р.); 3) Акт проголошення незалежності України (24.08.1991р.) + Всенародний референдум (1.12.1991р.); 4) ЗУ «Про правонаступництво» (12.09.1991р.); 5) Проекти Конституцій (2.07.1992, 26.10.1993); 2) Проведення дострокових парламентських та Президентських виборів: 10.11.1994р. – 8.06. 1995р. Завершення - Конституційний договір між ПУ та ВРУ про основні засади організації функціонування державної влади і місцевого самоврядування на період прийняття нової КУ (8.06.1995). 3) Організаційно-юридичні заходи (завершення прийняттям КУ ): створення робочої групи; схвалення проекту КУ; представлення проекту спеціальному засіданню ВРУ; створення спеціальної комісії по доопрацювання КУ; обговорення та прийняття (ніч 28.06.1996р.); завершальне редагування тексту; підписання; оприлюднення. 4) Сучасне доопрацювання (внесення змін) з часу прийняття до даного часу. Поправки вносяться ВРУ та КСУ.

92. Територія держави, адм.-тер. Одиниця як об'єкт конституційно-правових відносин

Територія держави визначається державний кордоном - лінія і вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, які визначають межі території України — суші, вод, надр, повітряного простору. Адміністративно – територіальна одиниця – це частина території держави яка утворююється для організації управління соціально-економічними процесами, забезпечення життєдіяльності місцевого населення і його звязків з суспільством.

Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Територіальний устрій України грунтується на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості і соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій. Систему адм.-тер устрою України складають: АРК, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. Як об'єкт конституційно-правових відносин: територіальна громада за адм.-тер. одиницею – формує ОМС, обирає обласні Ради, проводить референдуми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]