Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

8. Загальні збори, сходи громадян за місцем проживання, місцеві ініціативи громадські слухання

Загальні збори громадян за місц. прож. - формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Рішення враховуються ОМС в їх діяльності. Порядок проведення зборів громадян визначається законом та статутом тер. гром.

Місцеві ініціативи – це ініціювання членами тер. гр. розгляду у раді будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування. Порядок визначається представницьким ОМС або статутом тер. гром. Місцева ініціатива підлягає обов’язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи. Рішення ради обнародується представницьким ОМС.

Громадські слухання - зустрічі з депутатами відповідної ради та посадовими особами місц. самовр., де можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування. Проводяться не рідше 1 разу на рік. Пропозиції, які вносяться обов’язково розглядаються ОМС. Порядок організації статутом тер. гром.

9. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності у. Як конституційний обов'язок.

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності У. … є обов’язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону. Правова основа: КУ ЗУ “Про оборону України”, “Про ЗСУ ”, “Про моб. Підг. і моб-ю”. ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу»: Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян України.

Військовий обов’язок установлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями.

Військовий обов’язок включає:1) підготовку громадян до військової служби; 2) приписку до призовних дільниць; 3) прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу; 4) проходження військової служби; 5) виконання військового обов’язку в запасі; 6) проходження служби у військовому резерві; 7) дотримання правил військового обліку.

Військ. обов. не пошир. на: а) іноз. б) осіб без громад. Щодо військ. обов. гром-ни У. под-ся на: допризовники; призовники; військовослужбовці; військовозобов’язані; резервісти.

Види військової служби: 1) строкова; 2) за контрактом; 3) військова служба курсантів ВВНЗ; 4) за контрактом осіб оф-го складу; 5) за призовом осіб офіцерського складу.

11. Інститут представника президента у.

Вперше був ЗУ «Про Представника ПУ» (1992) за ним він був в областях, містах Києві, Севастополі, районах, районах міст Києва, Севастополя, який був главою державної адміністрації. Відповідно до Конституційного Договору між ВРУ та ПУ в областях, містах, районах Києві, Севастополі - ліквідовано.

Сьогодні є інститут простійного представника ПУ в: 1) ВРУ, 2) КСУ; 3) КМУ; 4) АРК; 5) на ЧАЕС. Тільки КСУ визначено в КУ (с.139). Загальне положення: 1) Призначаються на строк ПУ; 2) Виконують обов’язки на громадських засадах; 3) Увільняються від обов’язків актом ПУ; 4) Взаємодіє з Секретаріатом ПУ.

Представництво в АРК: (ЗУ «Про Представництво ПУ в АРК») Представництво в ВРУ: (Указ ПУ «Положення про Постійного представника ПУ в ВРУ») Представництво в КМУ: (Указ ПУ «Положення про Постійного представника ПУ в КМУ») Представництво в КСУ: (Указ ПУ «Положення про Постійного представника ПУ в КСУ»)

Загальні напрямки діяльності: а) представництво ПУ; б) діяльність спрямована на усестороннє забезпечення дотримання прав та свобод, рівності та однаковості виконання КУ та законів; в) організація взаємодії з ПУ та секретаріатом; г) сприяє усесторонньому розвитку зв’язків та виконанню повноважень ПУ на дорученій ділянці; д) здійснює певну процедурну участь; е) інформує ПУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]