Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

36. Конституційно-правова характеристика України як унітарної держави

1) Відповідно до Конституції (ст. 2), Україна є унітарною державою. Це означає, що територія України у межах існуючих кордонів є цілісною і недоторканою, що складові частини цієї території перебувають в нерозривному взаємному зв’язку, відзначаються внутрішньою єдністю і не мають ознак державності, як це властиво складовим частинам, скажімо, федеративної держави.

Відповідно до КУ (ст.133), адміністративно-територіальний поділ України становить цілісну систему адміністративно-територіальних одиниць, яка складається з Автономної Республіки Крим (далі – АРК), областей, районів, міст, районів у містах, селищ і сіл. 2) Територіальний устрій України, відповідно до Конституції (ст. 132), ґрунтується на засадах цілісності та єдності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості соціально-економічного розвитку регіонів, із врахуванням їхніх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних та культурних традицій. 3) КУ та ЗУ, інші нормативні акти вищої та центральної влади діють на всій території У. і на всіх хто знаходиться в У. (за виключенням дипломатичних представників інших держав); 4) Державна влада є єдина і розповсюджується на всю територію У. 5) Нормативно – правові акти ВР та рішення Ради Міністрів АРК має відповідати КУ та ЗУ.

44. Конституційно-правовий статус арк

АРК є адміністративно-територіальною автономією у складі України. КУ АРК - “невід’ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених КУ, вирішує питання, віднесені до її відання”. Суть автономії: у праві її територіального колективу (громадян відповідної держави, які постійно проживають у межах цієї автономії) і тих органів, які вони обирають, самостійно вирішувати питання, віднесені до відання автономії.

Відання АРК: управління майном, що належить АРК, розроблення, затвердження та виконання бюджету АРК на основі єдиної податкової і бюджетної політики України; розроблення, затвердження та реалізація програм АРК з питань соціально-економічного і культурного розвитку, раціонального природокористування, охорони довкілля – відповідно до загальнодержавних програм; визначення статусу місцевостей як курортів; встановлення зон санітарної охорони курортів; охорона й використання пам’яток історії. АРК має Конституцію, зміни і доповнення до неї приймаються ВРАРК і набирають чинності після затвердження їх ВРУ.

АРК має право: самостійно вирішувати й такі важливі організаційні питання, як: призначення виборів депутатів ВР АРК; затвердження складу виборчої комісії АРК; організація та проведення місцевих референдумів; ініціювання запровадження надзвичайного стану та встановлення зон надзвичайної екологічної ситуації в АРК або в окремих її місцевостях.

Компетенція АРК: 1) участь у вирішенні таких загальнодержавних питань, як забезпечення прав і свобод громадян, національної злагоди, 2) сприяння охороні правопорядку та громадської безпеки; 3) забезпеченню функціонування й розвитку державної та національних мов і культур в АРК; 4) участь у розробленні й реалізації державних програм повернення депортованих народів. ЗУ «Про АРК» регулює ці відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]