Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

16. Конституційне право громадян на судовий захист та правову допомогу.

Судовий захист - це гарантована КУ можливість фізичної особи здійснювати через судові органи захист своїх прав та совобод. Право на правову допомогу — це гарантована Конституцією України можливість фізичної особи одержати юридичні (правові) послуги. З метою забезпечення реалізації закріплених прав і свобод людини і громадянина КУ встановлює правові гарантії. Конституція України має найвищу юридичну силу, її норми є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі КУ гарантується. Право на судовий захист та правову допомогу відносяться до особистих прав та свобод людини в У. – вони є невід’ємними та гарантуються КУ: (55) гарантується право на оскарження в суді; (59): Кожен має право на правову допомогу.

Суб’єкти надання правової допомоги: 1) державні органи У.; 2) адвокатура У. - спеціально уповноважений недержавний професійний правозахисний інститут; 3) суб’єкти підприємницької діяльності; 4) об’єднання громадян для здійснення і захисту своїх прав і свобод. Допуск приватно практикуючого юриста не порушує право підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного на захист. Безоплатна охорона осіб (КПКУ): 1) які підозр. або обв. у злочину у віці до 18 років; 2) особи мають фізичні або психічні вади; 3) не володіють мовою; 4) коли санкція - довічне ув’язнення; 5) справи про застосування примусових заходів медичного та виховного характеру. Кожному гарантується право звернення за захистом своїх прав до: 1) Прокуратури; 2) Уповноваженого ВРУ з прав людини; 3) до суду для оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб; 4) після використання всіх національних засобів правового захисту до міжнародних судів, органів чи організацій, членом або учасником яких є У.

17. Конституційне право на життя та повагу до своєї гідності.

Кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави — захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань. Кожен має право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам. Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

18. Конституційне право громадян у. На об'єднання в політичні партії і громадські організації.

Це право є невід’ємним правом людини, закріпленим Загальною декларацією прав людини, і гарантується КУ законодавством України. У. сприяє розвитку політичної та громадської активності, творчої ініціативи громадян і створює рівні умови для діяльності їх об’єднань. Об’єднання громадян - добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. КУ: Громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для: 1) здійснення і захисту своїх прав і свобод, 2) задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів.

ОСНОВНІ правовідносини які є чітко визначиними: 1) примус до вступу або обмежений у праві добровільного виходу - відсутній; 2) належність чи неналежність не може бути підставою для обмеження прав і свобод або надання пільг і переваг; 3) обмеження членства та діяльності встановлюються виключно судами на підставі КУ та ЗУ. 4) усі об’єднання громадян рівні перед законом. ОБМЕЖЕННЯ: 1) насильна зміна конституційного ладу і або територіальної цілісності держави; 2) підрив безпеки держави - на користь іноземних держав; 3) пропаганда війни, насильства; 4) розпалювання національної та релігійної ворожнечі; 5) створення незаконних воєнізованих формувань; 6) обмеження загальновизнаних прав людини; 7) не допускається створення в ОВВ судової влади і виконавчих ОМС, військ.форм., держ.підпр уст-х. 8) керівні осередки не можуть бути за кордоном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]