Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

57. Норми конституційного права та їх особливості

Конституційно-правові норми – це встановлені чи санкціоновані державою правила, які визначають поведінку учасників конституційно-правових відносин. Вони - особливий різновид норм системи національного права. Особливі риси: 1) встановлюються чи санкціонуються державою; 2) мають державно-владний характер; 3) закріплюються в правових актах, що видаються компетентними державними органами; 4) мають двосторонній характер - встановлюють не тільки права, але й обов’язки учасників правовідносин; 5) передбачають наявність особливого механізму реалізації, елементами якого є матеріальні, ідеологічні, соціально-психологічні та правові чинники; 6) визначають можливість багатоваріантної поведінки; 7) мають ситуаційний характер; 8) є цілеспрямованими і гарантованими. ВИДИ ЗА: А) ЗМІСТОМ: 1) визначають основні засади конституційного ладу України. 2) закріплюють основні конституційні права і свободи людини і громадянина. 3) закріплюють народне волевиявлення (вибори, референдуми) та інші форми безпосередньої демократії. 4) закріплюють організацію державної влади: законодавчої, виконавчої та судової, влади Президента України, самоврядування тощо. 5) закріплюють територіальний устрій України. Крім вказаних є: б) матеріальні і процесуальні. в) регулятивні та охоронні г) зобов’язуючими, забороняючими та уповноважуючими.

58. Обов’язки та права депутата місцевої ради.

ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад». (11.07.2002) ПРАВА: 1) офіційно представляти виборців в місцевих ОВВ, ОМС, підпр., уст-ах; 2) брати участь з правом дорадчого голосу у засіданнях, що проводяться в межах території його виборчого округу; 3) порушувати питання, що зачіпають інтереси виборців, та вимагати їх вирішення; 4) доступу до ЗМІ комунальної форми власності з метою оприлюднення результатів діяльності; 5) вносити на розгляд пропозиції з питань його депутатських повноважень.

В діяльності має право (засоби): 1) депутатське звернення, депутатський запит, депутатське запитання; 2) на невідкладний прийом; 3) вимагати усунення порушень законності і встановлення правового порядку. ОБОВ’ЯЗКИ: 1) підтримувати зв’язок з виборцями; 2) не рідше 1 разу на півріччя інформувати виборців про роботу місцевої ради; 3) брати участь у громадських слуханнях; 4) вивчати громадську думку, потреби територіальної громади; 5) висти прийом громадян за місцем територіальної громадян.

Якщо не виправдав довір’я може бути в будь-який час відкликаний.

60. Основні права та свободи людини та громадянина у.: поняття, класифікація заг. Характеристика.

Конституційні норми різних країн щодо прав, свободи і обов’язків людини і громадянина можна поділити на: 1) громадянські і політичні права й свободи, проголошені буржуазними революціями; 2) соціально-економічні права, які ґрунтуються на соціалістичному вченні; 3) колективні, або солідарні, права, проголошені головним чином країнами третього світу. Права й свободи, які стосуються перших двох позицій, це права й свободи, що належать кожному індивідові. Права третьої позиції можна назвати правами людини і народів (право на здорове навколишнє середовище, право на страйк, громадянську непокору, право політичної опозиції). За іншою класифікацією можливе виділення загальних і особливих прав, свобод та обов’язків людини і громадянина. Критерієм класифікації тут слугує те, що в одних випадках вони стосуються всіх громадян (право на відпочинок), а в інших – тільки певних (окремих) груп громадян (жінок, дітей). І насамкінець: права й свободи людини і громадянина можуть бути згруповані за сферами життєдіяльності індивіда. Такого роду класифікація уявляється особливо важливою, бо вона показує межі охорони прав людини і громадянина у різних сферах. Критерієм тут є однорідність матеріального змісту прав, свобод і обов’язків та однотипність норм, що її закріплюють.

За цією класифікацією у Конституції України виділяють три основні групи прав і свобод та одну групу обов’язків.: 1) Громадські права і свободи людини. 2) Політичні права і свободи громадян України. 3) Економічні, соціальні та культурні права й свободи людини і громадянина. 4) Конституційні обов’язки людини і громадянина. Класифікація конституційних прав, свобод і обов’язків будується не довільно, а із врахуванням наявності в суспільстві різних сфер діяльності, якісно різних за змістом суспільних відносин; взаємовідносин держави і громадянина у сфері правоохоронної діяльності держави, спрямованої на захист життя, здоров’я, індивідуальної свободи і безпеки, честі й гідності людини, взаємовідносин у політичній, соціальній, економічній та культурній сферах. За КУ можна виділити такі групи основних прав та свобод громадян України: 1) громадянські права й свободи; 2) політичні права і свободи; 3) економічні права і свободи; 4) соціальні права і свободи; 5) культурні права та свободи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]