Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ХРИСТИЯНСТВА В УКРАЇНІ.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
532.41 Кб
Скачать

Висновки

Ви отримали загальну інформацію щодо того, як виникло християнство як релігійна система, знаєте тепер, які етапи свого розвитку на самому початку свого існування ця релігія пройшла; ознайомились з тим, які проблеми виникають при вивченні початкових етапів його становлення та розвитку; засвоїли конкретно-історичні факти, що стосуються ранньої історії християнства, як також і дізналися про зміст тих легенд, в яких розповідається про появу християнства на теренах давньої України.

В історії будь-якої релігії є багато «темних» місць, не виключенням є й християнство. Багато «темних» місць містить і історія цієї релігії на теренах України.

Християнство – релігія, історія якої вже не одне століття являє собою одну з найцікавіших і найзагадковіших сторін життя людства. Отож, люди йдуть у церкву, ставлять свічки, моляться на ікони, а про те, хто такий був Ісус Христос, чого Він хотів, що проповідував і за яких обставин покинув земний світ, не знають нічого точно. Церква проповідує те, що стало каноном, але це – чи не найзначніший в історії людства міф, а як було насправді? Не знаємо. І немає надії, що коли-небудь дізнаємося. Що ж, такою є релігія взагалі. Вона – найбільший психологічний стимулятор дії людини в історії, й вона ж – найбільша в історії таїна. Чому – так? Тому що релігію творить не тільки людина. І другий (а, скоріш, перший) її чинник завжди залишається загадкою. І Він завжди ставить перед людством завдання випереджувального характеру. Так треба. Інакше не буде розвитку.

Тема 2 особливості християнства в київській руси

Зміст

2.1. Поширення християнства серед слов’ян.

2.2. Спроби введення християнства в Київській Руси до 988 року.

2.3. Введення християнства в якості офіційної релігії в Київській Руси.

2.4. Християнська геополітика великих князів Київських.

2.5. Київське християнство та його особливості.

Основна проблема: прийняття християнства Руссю в якості офіційної релігії в часи правління великого князя Володимира Святославовича – знаковий не тільки релігійно-культурний, а й геополітичний акт, що знаменує початок піднесення держави і суспільства Київської Руси в їх розвитку.

Провідна ідея: «летить нині плем’я слов’янське» (св. Кирило).

Ключові поняття: апостол, візантійська кафедра, «апостоли слов’ян» Кирило та Мефодій, «Аскольдове хрещення», Вселенський патріарх, «збирання земель», богослужбова мова, Київське християнство, храм, собор, митрополія, митрополича резиденція, Соборна церква, мощі.

Цілі та завдання:

Успішне вивчення теми дозволяє

скласти уявлення щодо особливостей виникнення та розвитку християнства на теренах Київської Руси,

знати історичні факти щодо процесу введення християнства в якості офіційної релігії в Київській Руси,

При вивченні теми 2 необхідно засвоїти конкретно-історичний матеріал щодо початків християнства на слов’янських землях, проаналізувати ті трактовки процесу введення християнства в якості офіційної релігії в Київській Руси, які маються в літературі, а також матеріал щодо особливостей Київського християнства, сформулювати загальні висновки з вивченої теми, відповісти на поставлені питання.

Питання до вивчення першоджерел, підручників, монографічної літератури:

  1. Місійний терен апостола Андрія Первозванного (за: Євсевієм Кесарійським. Церковна історія // Крисаченко В.С. Християнство на теренах України I – XI ст. – К.: Наукова думка, 2000. – С. 165) та його подорож з учнями по українських землях (за: Літопис Руський / За Іпатським списком переклав Л.Махновець. – К.: Дніпро, 1990. – С. 3 – 4).

  2. Св. Климент з Корсуня (перекази, наукова версія). Знайдіть і випишіть, як точно подано ім’я св.Климента в назві одної з найстаріших християнських пам’яток (див.: Крисаченко В.С. Християнство на теренах України І – ХІ ст. – С. 158); зробіть висновки.

  3. Християнство на українських землях до часів князя Володимира Великого (сучасна наукова версія).

  4. Введення християнства в якості офіційної релігії в Київській Руси великим князем Володимиром (за: Літопис Руський. – С. 51 – 52; 60 – 63). Зверніть увагу на особливе формулювання символу віри в ранньому «Київському християнстві» (за: Літопис Руський. – С. 64).

  5. Ідеологія Київського християнства (за: Головащенко С. Історія християнства. – Лекція 10).