Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ХРИСТИЯНСТВА В УКРАЇНІ.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
532.41 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, після загибелі Київської Руси внаслідок навали монголо-татарської Орди Київська церква поступово входить у стан глибокого занепаду, внутрішньої кризи. Цьому значною мірою сприяла тривала боротьба різних політичних, державних і релігійних центрів за володіння тереном стародавньої Київської митрополії. Кінець ХVІ ст. й позначився розколом Київської митрополії й утворенням в українських та білорусько-литовських землях Річіпосполити уніатської («з’єднаної») церкви. Відкрився шлях до реформування цієї церкви на засадах централізму, ієрархічності та пріоритету єпископської влади, властивих католицизму. Укладена «згори» унія породила глибокий релігійно-політичний конфлікт в українському суспільстві. Тим не менш, вона дала життя цілій католицькій спільноті східного обряду, розвиток якої звідтоді став складовою історії українського народу, як і історії християнства на його теренах.

Тема 4 відродження православної церкви

В УКРАЇНІ У ХVІІ ст.

Зміст

4.1. Могилянська доба в історії українського православ’я.

4.2. Церковно-релігійний чинник у Визвольній війні українського народу 1648 – 1657 рр.

4.3. Прилучення Київської митрополії до Московського патріархату та його наслідки.

Основна проблема: боротьба за духовну незалежність – важлива складова боротьби за незалежність державно-політичну.

Головна ідея: з моменту виникнення українського греко-католицизму українська нація знаходиться в стані «розірваності» («torn country» – термін С.Гантінгтона).

Ключові поняття: Могилянська доба, ренесанс православя, Требник, предстоятель, Київський митрополит, Константинопольський патріарх, Московський патріарх, ідея Київського патріархату.

Цілі та завдання:

Успішне вивчення теми дозволяє

мати уявлення про те, як відбувався процес, хоча й не досить тривалий, ренесансу Українського православ’я в ХVІІ ст., а також про те, яку роль відіграла Могилянська доба не тільки в історії українського православ’я, а й в історії українського народу;

знати про те, чому й як відбулося прилучення Київської митрополії до Московського патріархату та які це мало (й має донині) наслідки для розвитку українського суспільства.

При вивченні теми 4 важливо засвоїти конкретно-історичний матеріал зі стану українського православ’я в короткий період його ренесансу, пов’язаний з іменем та діяльністю такої видатної історичної особистості, як Київський митрополит Петро Могила, проаналізувати те, яку роль відігравала Православна церква у Запорозькій Січі та яке значення мав церковно-релігійний чинник у Визвольній війні українського народу сер. ХVІІ ст., а також причини й наслідки прилучення Київської митрополії до Московського патріархату; сформулювати відповіді на поставлені питання та виконати завдання.

Питання до вивчення першоджерел, підручників, монографічної літератури:

1. Могилянська доба в історії Українського православ’я. Боротьба за Київський патріархат (за: Борисова О.В., Климов А.О. Історичні підвалини Київського Патріархату).

2. Знайдіть у Гійома Левассера де Боплана «Опис України» титул Петра Могили (Гійом Левассер де Боплан. Опис України. – К.: Наукова думка, 1990. – С. 34), перевірте за французьким текстом (Р.11), запишіть.

3. Прилучення Київської Митрополії до Московського патріархату та його наслідки (за: Головащенко С. Історія християнства. – Лекція 10).

4. Московський патріархат і «збирання земель» як підвалина російської геополітики. Чиє право Росією використовується?