Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ХРИСТИЯНСТВА В УКРАЇНІ.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
532.41 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, усі спроби досягнення українською нацією своєї політичної й державної незалежності завжди в історії були тісно пов’язані зі спробами досягнення незалежності духовної. Остання передбачає насамперед досягнення Українською Православною церквою незалежності від Московського патріархату.

Це – дуже непроста справа, адже геополітика Російської держави як у минулому, так і сьогодні, завжди мала і має сьогодні сакральне забарвлення (ідеологія «збирання земель», «Третього Риму»). В історії українського православ’я відмічено низку історичних діячів, які прикладали великих зусиль для досягнення Українською церквою хоча б стану автономії, але їх, на жаль, були одиниці. В будь-якому разі, незалежне державне існування української нації треба пов’язувати з досягненням незалежності її Православною церквою. Всі інші конфесії, якими б вони не були розбудованими в Україні, такого значення не мають.

Тема 6 католицкі церкви в україні

Зміст

6.1. Католицизм в Україні.

6.2. Українська греко-католицька церква.

Основна проблема: встановлення протиріч у процесі поширення католицизму на теренах України.

Головна ідея: католицизм – денаціоналізуючий чинник для українців і одночасно – «вікно в Європу».

Ключові поняття: католицизм, Римський папа, Римська курія, Ватикан, догмати, обряд, католицькі ордени, орден єзуїтів, унія, Брестська унія, Українська греко-католицька церква.

Цілі та завдання:

Успішне вивчення теми дозволяє

мати уявлення про те, яким чином протікав історичний процес поширення католицизму в українських землях та які це мало наслідки;

знати історію українських католицьких конфесій.

При вивченні теми 6 важливо насамперед згадати все, що вами було вивчено щодо того, що таке католицизм, якими є його особливості, де знаходиться його оргцентр та якими є характерні риси його геополітики відносно території давньої Київської митрополії.

При опрацюванні теми треба також узагальнити матеріал щодо історичних умов поширення католицизму в Україні та виникнення не тільки римо-католицької, а й греко-католицької церковної конфесії; проаналізувати, коли і як почався процес систематичного проникнення католицизму в Україну та які це мало наслідки, а також засвоїти матеріал щодо розвитку УГКЦ (Української греко-католицької церкви); відповісти на поставлені питання, виконати завдання.

Питання до вивчення першоджерел, підручників та монографічної літератури:

1. Католицизм в Україні після Берестейської унії 1596 р. (за: С.Головащенко. Історія християнства. – Лекція 11).

2. Унійна ідея серед католиків наприкінці ХVІ ст.

3. Розвиток католицької спільноти східного обряду після Берестейської унії 1596 р.

4. УГКЦ у ХХ ст.

5. Митрополит Андрей Шептицький як видатний релігійний та політичний діяч.

Навчальний матеріал

Загальне завдання: вивчаючи тему, накопичуйте матеріал щодо головних ФАКТІВ, ПОНЯТЬ, ЗВ’ЯЗКІВ І СЕНСІВ, щоб у кінці зробити структурно-методичний аналіз матеріалу.