Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ХРИСТИЯНСТВА В УКРАЇНІ.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
532.41 Кб
Скачать

Висновки

Католицизм протягом століть був невід’ємним складником релігійного, культурного, соціального та політичного життя народів, що населяють Україну. У формі західної, Римо-католицької церкви він став релігією переважно національних меншин (поляків, німців та ін.), що, втім, була пануючою, державною. У формі католицизму східного обряду (уніатства або греко-католицизму) він становив знаряддя збереження національно-культурної ідентичності української спільноти в умовах іноземної та іновірної влади. Католицизм відіграв велику культурну роль, був і залишається чинником прилучення України до європейського духовного, культурного, соціального, політичного простору. Але це – причина конфесійного розколу українського народу. Уніатська Українська греко-католицька церква відіграла в історії західних земель України, насамперед Галичини, особливу роль. Вона стала невід’ємною складовою українського життя й такою ж національною церквою, якою перед тим була (а в Східній Україні залишалася) Православна церква. Але перемога католицизму на західноукраїнських землях закріпила етноконфесійний ( а потенційно й політичний) розкол української нації, запрограмувала міжконфесійне напруження в майбутньому, адже православно-католицьке протистояння віками закріплювало регіональні відмінності, чим гальмувало формування єдиної нації.

Шляхи подолання цього протистояння не були знайдені аж до кінця ХХ ст. Лише в незалежній Україні їх можна подолати, але для цього треба вести довгі, часто неприємні, але продуктивні пошуки шляхів виходу з ситуації, що склалася протягом всієї української історії нового та новітнього часу.

Тема 7 протестантизм в україні

Зміст

7.1. Поява протестантизму на теренах України.

7.2. Розвиток протестантизму в Україні та його поступове згортання.

7.3. Стан протестантизму в незалежній Україні.

Основна проблема: протестантизм в Україні – результат зовнішніх впливів чи органічного розвитку опозиційних течій в християнських конфесіях України?

Провідна ідея: протестантизм здатен змінити докорінно конфесійну карту сучасної України.

Ключові поняття: протестантизм, Реформація, контрреформація, гуситство, лютеранство, кальвінізм, соцініанство, пієтизм, антитринітаризм, український штундизм, п’ятидесятництво, баптизм, адвентизм.

Цілі та завдання:

Успішне вивчення теми дозволяє:

мати уявлення щодо того, що собою являє протестантизм як опозиційне явище в християнстві, якими були причини його виникнення та розповсюдження;

знати, як протестантизм з’явився на українських землях, яким тут був процес його становлення та як він розвивається сьогодні в умовах незалежної України.

При вивченні теми 7 важливо осмислити роль і значення (позитивне й негативне) опозиційних течій в будь-якій релігійній системі взагалі, й у християнстві зокрема, вивчити матеріал щодо того, як протестантизм з’явився в Україні, якою була політика різних влад, що існували в Україні, щодо нього; проаналізувати те, чому і як протестантизм набуває сьогодні в Україні високих темпів свого розвитку; сформулювати відповіді на поставлені питання, виконати завдання.

Питання до вивчення першоджерел, підручників, монографічної літератури:

1. Своєрідність реформаційного процесу в Україні та його культурне підґрунтя.

2. Франциск Скорина та його діяльність.

3. Протестантська колонізація українських земель у ХVІІІ – ХІХ

ст.

4. Український штундизм.

5. Ставлення радянської влади до протестантських сект в СРСР.

Релігійне дисидентство.

6. Сучасний український протестантизм.