Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ХРИСТИЯНСТВА В УКРАЇНІ.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
532.41 Кб
Скачать

Патріарх Фотій

Патріарх Фотій – константинопольський владика, християнський письменник і великий покровитель науки. Помер у 891 р. Він був свідком походу наших предків на Константинополь у 865 р. і говорив про це у низці своїх послань. Попри ідеологічну спрямованість твори Фотія важливі як свідчення очевидця діянь руського люду в часи княжіння Аскольда і Діра.

Послання

І не тільки сей народ [Болгарський] змінив давнішу безбожність на віру в Христа, але й той народ, про якого так часто казано, той, що переважає всіх щодо суворої вдачі й охоти до убивання, себто звана Русь, що опанувавши окольних і з того загордувавши, підняла була руку на державу Ромейську. Тепер і вони перемінили еллінську [себто – язическу] і безбожну віру, в якій пробували раніше, на чисте й непокривджене служіння Христу і радо вступили поміж [наших] підвладних і приятелів замість недавнього грабування й великої відваги супроти нас. І так розпалило їх жадання віри і запал (кличе Павло: Слава Богу во віки!), що прийняли єпископа і пастиря і вдалися надзвичайно ревно і пильно до служіння Ісусу Христу.

І коли вони з ласки Божої, що хоче, аби всі люди спаслися і до розуміння правди прийшли, так відступились від давніх мудрувань і перемінили їх на чисту віру християнську, то як і ви, братії, підніметесь поклопотатись і потрудитись коло вирубання і випалення злих галузей, певні ми в Господі Ісусі Христі, правдивім Богу нашім, що стадо його помножиться ще значно і сповниться слово, що побачать Мене всі вони, від малого до великого.

Йоанн Зонара

Грецький історик, агіограф, державний чиновник, громадський і церковний діяч. Народився наприкінці ХІ ст., помер після 1160 р. У своїй «Короткій історії» (огляді всесвітніх подій від початку світу до правління Йоанна ІІ Комніна /1118 р./ він, як і інші знані грецькі історики, торкається подій, пов’язаних з поширенням християнства на Руси. Так же, як Йоанн Скілиця, Михаїл Гліка та Георгій Кедрин, Зонара пише про два хрещення до часу Володимира Великого – відповідно Аскольда й Діра та княгині Ольги.

Коротка історія

… Варвари повірили проповіді і наполегливо просили просвітлити їх таїнством хрещення.

… Ельга, дружина князя руссів, який зі своїм флотом нападав на ромеїв, після смерті чоловіка прибула до імператора, охрестилася, була вшанована відповідно до своєї гідності і вернулася додому.

Нікіта Пафлагонянин

Грецький історик ІХ ст. (пом. у 863 р.), автор численних апологетичних, історичних та догматичних творів, в яких він торкається, зокрема, обставин поширення християнства на землях України.

Похвальне слово апостолові Андрію

Ти, гідний всієї моєї поваги, святий апостоле Андрію, отримавши в наділ північ, ревно обійшов іверів, савроматів, таврів і скіфів й пронизав усі краї та міста, прилеглі з півночі та півдня до Понта Евксинського… Усі північні береги, а також всі прибережні краї Понту… ведуть мову [про] його страдництво в Патрасі…

Життєпис Ігнатія

У цей час роси, скіфське плем’я (найкровожерливіше скіфське плем’я, зване рос), здійснили напад з Понту Евксинського до самих Стін, спустошили усю прилеглу місцевість і всі монастирі, розтягнули і пограбували все майно візантійських острів’ян, викрали срібло, а всіх бранців перебили. З варварською люттю і відчайдушним натиском вони здійснили напад на хороми самого патріарха, пограбували й поцупили все начиння, що там було, захопили двадцять двох людей з його наближених і всіх зарубали сокирами на прові корабля.