Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ХРИСТИЯНСТВА В УКРАЇНІ.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
532.41 Кб
Скачать

Змістовне наповнення тематики лекцій

Предмет і завдання курсу «Історія християнства в Україні». Джерела та література з курсу. Специфіка християнських джерел.

Проблема виникнення християнства на українських землях. Проблема апостольства. Роль кирило-мефодіївської традиції в розвитку християнства на землях України. Реформаторська діяльність князя Володимира в релігійній сфері. Утвердження християнства східного обряду в Київській Руси.

Феномен Київського християнства (історико-філософсько-культурологічний аспект). Значення києворуського періоду в історії християнства в Україні.

Міждержавна боротьба за митрополичу кафедру у ХІІ – ХІV ст. Поділ Київської Митрополії та її занепад.

Пошуки шляхів виходу з кризи релігійного життя України. Берестейська унія 1596 року та її історичні наслідки.

Ідея Київського патріархату за часів Київського митрополита Петра Могили та боротьба за втілення її в життя. Зміст та історичне значення Могилянської доби в історії українського православ’я.

Православ’я в суспільному та культурному житті України у другій половині ХVІ – ХVІІ ст. Прилучення Київської митрополії до Московського патріархату та його наслідки.

Передумови й чинники поширення католицизму, виникнення осередків Римської церкви на українських землях у ХІV – ХV ст. Контрреформація в Речі Посполитій та діяльність єзуїтів. Проблема Східних церков у католицизмі.

Роль УГКЦ у західноукраїнському суспільстві у ХІХ – ХХ ст. Митрополит Андрей Шептицький.

Протестантські конфесії в Україні: історичний огляд.

Проблема автокефалії в українському православ’ї під час національної революції 1917 – 1920 рр. УАПЦ у 20-х роках.

Ліквідація УГКЦ в 1946 р. та її наслідки.

Християнські конфесії в тоталітарному радянському суспільстві.

Проблема автокефалії в українському православ’ї наприкінці ХХ ст. Актуалізація проблеми на поч. ХХІ ст.

К У Р С Л Е К Ц І Й

Тема 1 виникнення християнства як релігійної системи

Зміст

1.1. Періодизація історії християнства.

1.2. Джерела з історії перших християн.

1.3. Виникнення Християнської церкви та її стан у І тис. н.е.

1.4. Легенди про появу й існування християнства на землях України у І тис. н.е. (до виникнення Київської Руси).

Основна проблема: виявлення протиріч у науковій інформації щодо виникнення та поширення християнства; міфи і легенди щодо поширення християнства на теренах України в першій половині І тис. н.е. як історичне джерело.

Провідна ідея: християнство – одна з трьох світових релігій «вищого порядку» (термін А.Дж.Тойнбі); її поява на території давньої України та поширення в першій половині І тис. н.е. – важливий процес включення слов’яно-руського етнічного масиву в світовий культурний та політичний процеси.

Ключові поняття: віра, релігія, релігійність, християнство, месіанізм, Біблія, Євангеліє, монотеїзм, періодизація, філософія, релігійна філософія, теологія, еклезіологія, старозаповітна традиція, новозаповітна традиція, гностицизм, апостоли, Месія, місії, Церква, Апостольська церква, Вселенська церква, церковна ієрархія, єпископат, митрополит, патріарх, самопроголошення, канон, канонічність, Вселенський собор, церковний собор, символ віри, обряд, ікона, іконоборство, проповідь.

Цілі та завдання:

Успішне вивчення теми дозволяє:

мати уявлення про виникнення християнства як релігійної системи та її появу на теренах України;

знати як виникла ця релігія, які етапи свого розвитку пройшла, на підставі яких джерел ця релігія та її історія вивчаються, які факти щодо виникнення християнства, у т.ч. на українських землях, наукою встановлені.

При вивченні теми 1 важливо узагальнити джерельний та науковий матеріал, проаналізувати процес виникнення та поширення християнської релігії, сформулювати відповіді на поставлені питання, виконати завдання.

Питання для вивчення першоджерел, підручників, монографічної літератури:

  1. Доба виникнення християнства: історичні, соціальні та ідейно-психологічні характеристики (за: С.Головащенко. Історія християнства. – К.: Либідь, 1999. – Лекція 1).

  2. Християнство перших століть нашої ери. Виникнення й поширення (за: С.Головащенко. Історія християнства. – Лекція 2).

  3. Вселенські собори та розвиток християнського віровчення. Роль Халкидонського собору 451 р.; 17-й канон (за: С.Головащенко. Історія християнства. – Лекція 3; о.Александр Мень. История религии. – Т.2. Пути христианства. – М., 2001).

  4. «Симфонія взаємовідносин». Формула стосунків церкви і держави з «Кодексу Юстиніана» (VІ ст.).

  5. Християнські джерела. Пам’ятки новозаповітної традиції. Міфологічні джерела щодо поширення християнства на землях України.