Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ХРИСТИЯНСТВА В УКРАЇНІ.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
532.41 Кб
Скачать

V. Енциклопедичні та довідкові видання

Библейская энциклопедия. – Москва, 2002.

Практическая энциклопедия православного христианина. – Санкт-Петербург, 2001.

Релігієзнавчий словник. – К., 1996.

Християнство: Энциклопедический словарь: В 3 т. – М., 1993 – 1995.

Христианство: Словарь. – М., 1994.

ДОДАТОК

«Джерела з історії раннього християнства

на землях України»

СВІДЧЕННЯ ПРО ДІЯННЯ АПОСТОЛА АНДРІЯ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ

Іполит

Грецький письменник, автор апологетичних та історичних творів, в одному з яких – «Про дванадцять апостолів, де кожен з них проповідував та де упокоївся» – чи не вперше згадує майже на тисячу років раніше від Нестора-літописця апостола Андрія як проповідника християнства скіфам.

«Андрій, який проповідував скіфам і фракійцям, був розп’ятий у Патрах Ахейських на оливковому дереві і прямо там само похований».

Дідим Олександрійський

Уродженець Олександрії (бл. 310 – бл. 395рр.), змалку втратив зір, набув великої популярності саме як християнський ідеолог і догматик. Найвідоміші твори: «Про Трійцю» (три томи), «Про Святого Духа» (63 глави), котрі збереглися лише в латинському перекладі його учня Ієроніма.

Нижченаведений фрагмент засвідчує, що Скіфія в часи Дідима (і раніше) перебувала в полі зору християнських діячів, і Дідим також уважав, що хтось з апостолів проповідував у Скіфії.

З праці «Про Святого Духа»:

«5… Ісус, посилаючи проповідників, наповняв їх духом і, подувши в обличчя їх, сказав: «Прийміть Духа Святого» та «Йдіть, навчить всі народи» мов би посилаючи всіх [апостолів] до всіх народів. Але ж не всі разом апостоли відправились до кожного з народів, деякі [попрямували] в Азію, деякі – в Скіфію, інші розійшлися по інших племенах…».

Євхерій

Латинський догматичний і церковний письменник, був ліонським єпископом у 434 – 450 рр. Автор дидактичної праці «Про настанови» та інших творів.

З праці «Настанови»:

«проповідуючи Слово Боже, апостоли, як оповідає історія, вирушили в різні частини світу: Варфоломій – в Індію, шлях Фоми проліг у Парфію, Матвій – до Ефіопії, а Андрій своєю проповіддю пом’якшив звичаї у Скіфії.

Єпифаній Гагіополіт

Єрусалимський ієромонах кінця VІІІ – початку ХІ ст. Сам пройшовся місцями, де проповідував апостол Андрій, відвідавши Східне Причорномор’я, Тавриду та інші літописні місця, де збирав місцеві оповіді та легенди про подорож апостола Андрія, і потім склав перше, вельми докладне, житіє його з описом «маршруту» подорожі. Все це засвідчує, що людність північного Причорноморя була християнізована, берегла память про ап. Андрія і вважала себе спадкоємицею первісного, тобто апостольського християнства.

З «Житія апостола Андрія»:

«… Апостол [Андрій] прийшов до Боспору [Кіммерійського], який знаходиться по той бік Понту, міста, до якого ми доходили. Жителі його побачили чудеса, які творив Андрій, і швидко йому впокорилися, за їхніми власними розповідями нам. З Боспору Андрій прибув до Феодосії, міста багатолюдного й освіченого, де царем був Савромат. Тут вірували лише деякі. Після нього апостол рушив до Херсону. А херсонесіти – народ оманливий і досі впертий до віри й піддається впливу будь-якого вітру. У них Андрій пробув досить довго, потім вернувся до Боспору, а при нагоді переправився на херсонеському кораблі до Синопа.