Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoduchka.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.33 Mб
Скачать

Від упорядників

Засвоєння духовних надбань минулих поколінь збагачує нашого співвітчизника, формує його національний світогляд, єднає сучасний культурний осередок з давнім.

З навчальної дисципліни “Історія української літератури Х–ХYІІІ ст.” наявні різнорідні підручні видання. Особливо виділяється праця Ф. Поліщука “Український фольклор. Давня українська література. Практичні заняття: Навч. посібник.– К., 1991.– 190 с.” Пропонований навчальний методично-хрестоматійний посібник “Давня українська література” продиктований теперішніми назрілими умовами та станом вивчення студентами вищих навчальних закладів літературних пам’яток давнього періоду.

Посібник адресовано студентам української філології зі спеціальності 7.01013 “Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова і література” та її сумісних. Він передбачений згідно програм Міністерства освіти і науки України та затверджений кафедрою української літератури Кам’янець-Подільського державного університету з навчального курсу “Історія української літератури Х–ХYІІІ ст.” як цикл практичних занять у межах двадцяти аудиторних годин занять. Кожна запропонована тема практичного заняття являє собою певний за обсягом блок текстової інформації, куди входять:

а) план з теми заняття;

б) список літературно-критичних джерел для самостійного опрацювання студентами;

в) настановчі та методичні зауваги;

г) вибрані тексти або уривки програмних творів мовою оригіналу;

д) поради, як треба читати літературні пам’ятки давнього періоду.

У посібнику подається добірка застарілих та маловживаних слів, з якої можна почерпнути значення лексеми в сучасній формі. А завершується він списком рекомендованої літератури з нормативної дисципліни. Така структура посібника зумовлена безпосереднім його призначенням.

Студент першого курсу ще не засвоїв програмні дисципліни як літературного, так мовознавчого спрямування. Тому сприйняття, а тим паче читання і засвоєння текстів, написаних мовою аж ніяк не сучасною, з різнорідними запозиченнями, з надрядковими винесеними приголосними без голосних і таке інше, постає нелегкою справою для нього. З цього приводу міркується за доцільне перемістити вивчення у ВНЗ історії української літератури, змінивши усталену поступальність, а саме: студенти з першого курсу опановують новітню, далі – нову, а на завершальному етапі здобуття вищої освіти вони засвоюють давню українську літературу.

Методично-хрестоматійний посібник подає компактно виучуваний матеріал. А основне – він містить тексти літературних творів давнього українського письменства авторською мовою, призначені для коментованого читання під час практичних занять.

У процесі створення цього методично-хрестоматійного посібника окремими текстовими блоками до кожної теми здійснювалися їх випробування під час проведення аудиторних практичних занять. Спостережена ефективність у роботі зі студентами зумовлюється активізуючим рушієм – наявністю під руками текстів творів, їх читання вголос і тлумачення, що дає бажані результати.

Вигідність посібника “Давня українська література” полягає ще й у тому, що його можуть використувати викладачі, які працюють у класах з поглибленим вивченням рідної літератури в ліцеях, гімназіях, училищах та вчителі загальноосвітніх шкіл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]