Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ методичний посібник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Самостійна робота

  1. В зошиті або в спеціальному словнику термінів записати формулювання основних термінів, визначених програмою: комунальна власність, мер , мерія, місцева влада, місцеве самоврядування, місцеве управління, місцевий бюджет, міський голова, обласна рада, органи самоорганізації населення, орган місцевого самоврядування, питання місцевого значення, посадова особа місцевого самоврядування, право на місце самоврядування, районна рада, сільська рада, сільський голова, територіальна виборча комісія, територіальна громада .

  2. Ознайомитися із змістом розділів Конституції України: Розділ І Загальні засади (ст.7, ст.13 ч.1); Розділ ІІ Права, свободи та обов’язки людини і громадянина (ст. 32 ч.3,ст.38, ст.39 ч.1,ст.40); Розділ ІІІ Вибори. Референдум (ст.71); Розділ IV Верховна Рада України (ст.84 п.30, ст.92 ч.15); Розділ VI Кабінет Міністрів. Інші ограни виконавчої влади (ст. 118 ч.9,10); Розділ Х Автономна Республіка Крим (ст. 138 ч.2); Розділ ХІ Місцеве самоврядування (ст.140-146); Розділ ХV Перехідні положення (п.8) та Конституції Автономної Республік Крим: Розділ ІІІ (Глава 6. Верховна Рада Автономної Республіки Крим, ст.26 п.3); Розділ IV Місцеве самоврядування в Автономній Республіці Крим (Глава 9. Ст.42-47); Розділ V Гарантії статусу і повноважень Автономної Республіки Крим (ст.48 ч.1).

  3. Схематично зобразіть:

  • «Систему місцевого самоврядування в Україні»

  • «Систему інститутів безпосередньої демократії у місцевому самоврядуванні».

ПРАКТИКУМ

ЗАДАЧА 1

м. Києві була створена юридична фірма «Салком». Серед засновників фірми: депутат міської ради, глава райдержадміністрації, редактор місцевої газети, суддя і директор комунального під­приємства. Чи мають право зазначені особи бути засновниками юридичної фірми, працювати в ній і отримувати винагороду?

ЗАДАЧА 2

Загальний склад міської ради становив найбільшу кількість депутатів, яка, за чинним законодавством, може становити в адміністративно-територіальних одиницях із чисельністю населення до 500 тис. За пропозицією найменшої кількості депутатів, які мають право вимагати скликання позачергової сесії, така сесія була скликана. На її засідання з'явилися всі ініціатори скликання сесії та ще 45 депутатів. На це пленарне засідання було винесено питання про дострокове припинення повноважень міського голови, оскільки він, на думку ініціаторів скликання сесії, не забезпечував здійснення наданих йому повноважень. Проти цього рішення проголосувало 25 депутатів, 14 депутатів утрималося, всі інші проголосували за рішення про дострокове припинення повноважень міського голови. Міський голова участі у цьому пленарному засіданні міської ради не брав.

Скільки голосів не вистачило для прийняття рішення міською радою про дострокове припинення повноважень міського голови? (….)

ЗАДАЧА 3

На території міста Л. проживає 500 000 громадян, які мають право голосу. Ініціативна група провела збір підписів під вимогою про проведення місцевого референдуму щодо дострокового припинення повноважень міського голови. Під вимогою поставили свої підписи 20000 мешканців міста Л., які мають право голосу. Вкажіть, якої кількості голосів не вистачило, щоби провести референдум? (….)

ЗАДАЧА 4

До міської ради було обрано ЗО народних депутатів. За пропозицією найменшої кількості депутатів, які мають право вимагати скликання позачергової сесії, була скликана така сесія, на яку з'явилися всі ініціатори скликання сесії та ще 13 депутатів. На пленарне засідання ради було винесено питання про дострокове припинення повноважень міського голови, оскільки він не забезпечував здійснення наданих йому повноважень. Проти цього рішення проголосувало 4 депутатів, утрималось 3 депутати, всі інші присутні депутати проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови. Міський голова участі у пленарному засіданні ради не брав.

Скільки голосів не вистачило для прийняття цього рішення міською Радою?(…)

ЗАДАЧА 5

Міська рада на своєму пленарному засіданні 2 квітня прийняла рішення про зміну більшості маршрутів міського громадського транспорту. Міський голова в останній день строку, що передбачений чинним законодавством, зупинив це рішення і в цей же день вніс його на повторний розгляд міської ради із обґрунтування зауважень. Міська рада в останній день строку, що визначений чинним законодавством, повторно розглянула це рішення і підтвердила його.

Вкажіть дату (число та місяць), коли міська рада повторно

підтвердила своє рішення? ( )

ЗАДАЧА 6

Рада поточного скликання м. Л. з чисельністю населення 19 500 громадян України, прийняла рішення про обрання нової ради у максимальному, відповідно до закону, складі. На чергових виборах було обрана мінімальна кількість депутатів, при наявності яких рада вважається правомочною. На одному з засідань рада обговорювала питання про перейменування центральної вулиці міста.

Вкажіть, скільки голосів депутатів не вистачило, щоб рада прийняла рішення про перейменування, якщо на цьому пленарному засіданні ради було присутніх на два депутати більше від мінімальної кількості депутатів, при наявності яких сесія ради є правомочною, а при голосування п'ять депутатів проголосувало "проти", чотири" депутати - утримались, всі інші проголосували - "за"? (….)