Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ методичний посібник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Самостійна робота

  1. Ознайомитись з основними положеннями Конституції України (Розділ ІІ Права, свободи та обов’язки людини і громадянина, ст.34,36,37-39; Розділ ІІІ Вибори. Референдум, ст.69-74; Розділ ІV Верховна Рада України, ст.30, ст.92 (п.20); Розділ V Президент України, ст.106,ч.6; Розділ ХІ Місцеве самоврядування, ст.141; Розділ ХІІІ Внесення змін до Конституції України, ст.156) Конституції Автономної Республіки Крим ( Розділ ІІІ, Глава 6 , ст.26,ч.2,3) та закони України в яких конкретизуються, розвиваються положення Основного Закону.

  2. Складіть таблицю: «Референдум» , «Види виборчих систем»

    Критерії класифікації

    Види референдумів, що виділяються за даними критеріями

    Вид виборчої системи

    Характерні риси, особливості

  3. Складіть схему : «Стадії виборчого процесу».

Творчо-аналітичне завдання

  1. Проаналізуйте Закон України «Про вибори народних депутатів України» («Відомості Верховної Ради» (ВВР), 1997, №43, ст.280) (Із змінами ВВР, 1998, №5,ст.16; ВВР, 1998, №5, ст.18; ВВР,1998,№5,ст.19; ВВР,1998,№10,ст.38, ВВР,1998, №14,ст.62) Яка відома виборча система застосована на виборах народних депутатів України? В чому переваги цієї системи над попередньою (організація виборів народних депутатів України до 1998 року)? Чи має недоліки дана система? Аргументуйте відповідь.

  2. Яка на Вашу думку відмінність між поняттями «плебісцит», «референдум», «всенародне обговорення»? Що єднає дані поняття?Аргументуйте свою відповідь.

ПРАКТИКУМ

ЗАДАЧА 1

До списків виборців для виборів народних депутатів України внесено 36 мільйонів громадян України. На виборчі дільниці у день виборів прийшли і проголосували 2/3 від внесених до списків виборців. При підрахунку голосів 2000 бюлетенів визнані недійсними. Серед політичних партій найбільшу кількість голосів отримали 5 партій: ліберальна - 500500; ліберально-демократична - 85000; християнська - 670000; соціалістична - 1200000; партія зелених - 1000000. Вкажіть кількість партій, які будуть мати право на участь у розподілі

ЗАДАЧА 2

На момент призначення виборів на території однієї з областей України постійно проживало 1454000 громадян України, які мають виборчі права. На цей час орієнтовна середня чисельність виборців у виборчих округах в межах територіальної громади була визначена відповідною виборчою комісією у 175300 виборців.

Яка найбільша кількість виборчих округів для виборів депутатів сільської, селищної ради може бути створена у цій області? (…..)

ЗАДАЧА 3

До списків виборців з виборів народних депутатів України внесено 22 млн. 500 тис. громадян України.

Вкажіть, яка найбільша кількість великих виборчих дільниць може бути створено в одному з виборчих округів м. Н„ якщо в місті створено три виборчих округи з однаковою кількістю виборців, а всього в місті проживає 450 тис. виборців? (….)

ЗАДАЧА 4

На з'їзд Християнської партії України, яка зареєстрована Міністерством юстиції України, і який мав розглядати питання про висування претендента на посаду Президента України було обрано на десять делегатів більше від мінімально необхідної. На з'їзді були присутніми 82% обраних делегатів.

Скільки делегатів учасників цього з'їзду не вистачило для того, щоб претендент був висунутий?

ФОРМУЛА 1

Вирахуйте, чому дорівнює (А х Б) + В = ( ), де

А - кількість територіальних виборчих округів для проведення виборів народних депутатів України;

Б - найбільша кількість довірених осіб кандидата у депутати сільської, селищної ради;

В – вік до досягнення якого громадянин України має право реалізувати активне виборче право

ЗАДАЧА 5

На українській арктичній станції створено дільничну виборчу комісію для виборів народних депутатів України у максимальному згідно законодавства кількісному складі. Вкажіть якою найменшою кількістю голосів комісія може прийняти рішення, якщо один із членів комісії відсутній через хворобу, а на станції працює 70 науковців, які мають право голосу. Серед них 48 громадяни України, 10 громадяни СШ А і 12 громадяни Канади? (….)

ЗАДАЧА 6

Ініціативна група проводить збір підписів про проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою. Ідея проведення референдуму отримала підтримку у десятьох областях України у кожній по 200 000 громадян України, які мають право голосу; у п’ятьох областях України у кожній по 210 000 громадян України, які мають право голосу; у ще одній області України 90 500 громадян України, які мають право голосу. У всіх інших областях ідея референдуму підтримки не знайшла. Підтримки якої мінімальної кількості громадян не вистачило, щоб проголосити всеукраїнський референдум за народною ініціативою? (……)

ЗАДАЧА 7

Центральні виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатом в депутати ( за партійним списком ) громадянинові Романову К.О. – начальнику відділу кадрів Національної міліції на підставі того, що по-перше, у списках кандидатів депутатів від політичної партій можуть бути внесені тільки представники цієї партії; по-друге, співробітник міліції не може бути представником від політичної партії ( як представник від партії, виконувати її рішення і розпорядження), оскільки чинне законодавство України забороняє цій категорії службовців бути членом політичної партії.

Завдання

  1. Проаналізуйте тест і дайте обгруновану відповідь щодо правомірної відмови Центральної виборчої комісії.

ЗАДАЧА 8

На виборчому окрузі №27 голосування закінчилось із такими результати:

  • Зареєстрованих виборців було 72 300 осіб;

  • Проголосувало 37 480 осіб;

Отримали голосів: кандидат А – 10 800; кандидат Б – 7 300; кандидат В – 5 380; кандидат Г – 4 129.

Завдання :

  1. Чи є необхідність у такому випадку в проведенні другого туру голосування?

  2. Якщо другий тур відбудеться, то хто із кандидатів продовжить боротьбу?

ЗАДАЧА 9

Під час проведення в 1999 році всеукраїнського референдуму до виборчої комісії звернулися представники заводу « Точелектроприлад » з проханням допустити їх на виборчу дільницю для спостереженням виборів. Однак члени виборчої комісії їм в цьому відмовили.

Завдання:

  1. Проаналізуйте ситуацію з погляду чинного законодавства.

ЗАДАЧА 10

Кандидат у народні депутати усно звернувся до окружної виборчої комісії з проханням зареєструвати його довірених осіб, які мали допомагати йому в проведенні кампанії. При цьому він просив: а) звільнити їх від виконання виборчих службових обов’язків на час виборчої кампанії; б) внести довірену особу до складу дільничної виборчої комісії. Однак за 10 днів до виборів кандидат у депутати вирішив відмовитись від послуг половини довірених осіб.

Завдання :

  1. Назвіть основні етапи виборчого процесу

  2. Які правові гарантії діяльності кандидатів у народні депутати?

  3. Чи порушено порядок реєстрації довірених осіб у конкретній ситуації?