Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ методичний посібник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Творчо-аналітичне завдання

Проаналізуйте «плюси» і «мінуси» двопалатної структури парламенту. Чи доцільним є перехід Верховної Ради України на двопалатну систему. Якщо так, то яким чином мала б формуватись верхня палата Верховної ради?

Практикум

ФОРМУЛА 1

Вирахуйте у чому дорівнює: (А-Б)+(В:Г)= (….) , де

А – мінімальна кількість голосів народних депутатів Верховної Ради України, яка необхідна для прийняття закону про використання державних символів;

Б – мінімальна кількість голосів народних депутатів Верховної Ради України, яка необхідна для затвердження Конституції Автономної Республіки Крим;

В – мінімальна кількість народних депутатів верховної Ради України, які можуть подати законопроект про внесення змін до Конституції України;

Г – максимальний строк, протягом якого Верховна Рада України збирається без скликанняу разі введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні (у днях)

ЗАДАЧА 1

На розгляд Верховної Ради України внесено проект Закону України «Про порядок використання Державного герба України юридичними та фізичними особами». Проти прийняття поданого законопроекту проголосувало 120 народних депутатів, третина народних депутатів присутніх на засідання утрималась, усі інші проголосували «за». Вкажіть скільки голосів народних депутатів не вистачило для прийняття Закону України «Про порядок використання Державного Герба України юридичними та фізичними особами», якщо на засіданні Верховної Ради присутні 80 відсотків від конституційного складу? (….)

ЗАДАЧА 2

Народний депутат України А. вніс депутатський запит до Кабінету Міністрів України щодо фактів порушень у використанні бюджетних коштів. У голосуванні про доцільність направлення цього депутатського запиту взяли участь всі присутні на сесії парламенту народні депутати України. З них при голосуванні: "утрималось" - 80; "проти" проголосувало 180; всі інші "за". На цей момент, фактична кількість народних депутатів, повноваження яких визнані і не припинені у встановленому Законом порядку становила 88 відсотків від конституційного складу; в той же самий час - на засідання Верховної Ради України не з'явилась група народних депутатів України, яка у п'ять разів є меншою від кількості народних депутатів, які прийняли участь у цьому засіданні,-

Скільки голосів не вистачило для прийняття рішення, щодо направлення цього депутатського запиту до Кабінету Міністрів України? (….)

ЗАДАЧА 3

У Громадянин Олександр К. - народний депутат Верховної Ради України - 14.07.1999 року, перебуваючи за кермом власного автомобіля, нехтуючи забороною на виконання обгону на певній дільниці дороги, здійснив маневр обгону. Внаслідок порушення правил дорожньо­го руху він зіткнувся з автомобілем ВАЗ-2ЮЗ, держав­ний № 37-49 КІА. В результаті зіткнення водій зазначе­ного автомобіля та його пасажир отримали незначні травми.

Завдання

  1. Визначте, чи поширюється на громадянина Олек­сандра К. імунітет від юридичної відповідальності?

  2. Чи можуть правоохоронні органи затримати Олек­сандра К. на місці дорожньо-транспортної пригоди?

ЗАДАЧА 4

Депутат Верховної Ради Савчук О. І. звернувся до керівництва приватного банку «Злагода» з вимогою надати йому повну інформацію про фінансову діяльність банку за період 1998-2001 рр. Підставами для своєї вимоги депутат назвав: 1) на вимогу своїх виборців він проводить особисте депутатське розслідування діяльності банку; 2) як депутат Верховної Ради України він може зверну­тися за необхідною для розслідування інформацією і ніхто не може йому відмовити у наданні інформації чи ухилитися від пояснення.

Завдання

  1. Порівняйте поняття «депутатське звернення» і «депутатське розслідування».

  2. Поясніть, яким чином має діяти Голова зазначеного банку?

ЗАДАЧА 5

На засіданні одного з комітетів Верховної Ради України 'Т заслухали народного депутата К. про виконання ним депутатсь­ких доручень. Зазначалось, що депутат несумлінно ставиться до виконання своїх обов'язків: систематично не з'являється на засі­дання Верховної Ради України тощо.

  1. У чому сутність депутатського мандата?

  2. Назвіть законодавчі акти, які визначають правовий статус депутатів України.

  3. Назвіть обов'язки народного депутата у Верховній Раді

України та виборчому окрузі.

ЗАДАЧА 6

Народні депутати України М. і В. подали на розгляд парламенту питання про направлення запиту до Президента України щодо правильності використання бюджетних коштів. Напередодні цей депутатський запит був підтриманий найменшою допустимою для цього випадку кількістю народних депутатів України. При вирішенні цього питання на засіданні Верховної Ради України, на якому були присутні і взяли участь у голосуванні 80 відсотків народних депутатів від конституційного складу парламенту, голоси розподілилися таким чином: "утрималось" - 72 народних депутатів України; "за" - проголосували всі народні депутати, які напередодні підтримали вимогу про направлення цього запиту до Президента України, а також група позафракційних депутатів у кількості 1/9 від конституційного складу Верховної Ради; "проти" проголосувала депутатська фракція СДПУ в повному складі та інші фракції частково.

Скількох голосів народних депутатів України не вистачило для прийняття парламентом рішення про направлення запиту Президенту . України, якщо таке рішення приймається більшістю Верховної Ради від конституційного складу? (…..)

ЗАДАЧА 7

Вирахуйте чому дорівнює : (А+Б) : (В-Г) = (…), де

А - різниця між мінімальною кількістю народних депутатів, які можуть внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до розділу першого Конституції України, і мінімальною кількістю народних депутатів, які можуть прийняти рішення про створення тимчасової слідчої комісії;

Б - в який строк проводяться позачергові вибори до ВРУ;

В – мінімальна кількість народних депутатів України, які можуть прийняти закон про Центральну виборчу комісію;

Г - кількість законодавчих органів влади в Україні.

ФОРМУЛА 2

ЗАДАЧА 2 50

Завдання 57

Завдання 57

Завдання 61