Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ методичний посібник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Ключові терміни :

Верховний головнокомандувач – вищий начальник збройних сил держави як у воєнних, так і в мирний час.

Вето – акт, який призупиняє або не допускає набрання чинності рішення якогось органу.

Відставка – складення повноважень органом державної влади або його посадовою особою.

Вступ на посаду – початок виконання повноважень на посаді, на яку посадова особа обрана чи призначена.

Глава держави – конституційний орган і одночасно вища посадова особа держави, яка вважається верховним представником держави і, як правило, носієм виконавчої влади.

Державна зрада – злочин проти держави, що полягає в умисному вчинені громадянином діянь на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, економічній чи інформаційній безпеці держави.

Імпічмент – конституційно встановлений порядок притягнення парламентом до відповідальності вищих посадових осіб держави (президента, міністрів, суддів вищих судів та ін. ) за порушення ними законів.

Інавгурація – назва урочистої церемонії вступу на посаду новообраного глави держави – президента.

Підписання закону – складова законодавчого процесу, яка полягає у підписанні главою держави офіційного тексту прийнятого парламентом закону, в результаті чого закон набирає чинності.

Послання Президента парламенту – щорічні та позачергові звернення президента до парламенту з питань внутрішнього та зовнішнього становища держави.

Президент – глава держави в країні із республіканською формою правління.

Президентська законодавча ініціатива – офіційне внесення главою держави (президентом) законопроекту до парламенту для розгляду та прийняття його парламентом як закону.

Президентська присяга – урочиста офіційна клятва вірності новообраного президента країни при вступі на посаду.

Президентський імунітет – встановлена законом юридична недоторканність президента як глави держави, яка означає, що він не може бути притягненим до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований, поки перебуває на посаді.

Президентські вибори – обрання глави держави – президента у країнах із республіканською формою правління.

Президент України – згідно з Конституцією України – Глава держави Україна, гарант державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина (ст. 102).

Промульгація – стадія законодавчого процесу, на якій відбувається оприлюднення главою держави офіційного тексту прийнятого парламентом закону.

Рада національної безпеки і оборони України – координаційний орган з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.

Санкціонування закону – складова законодавчого процесу, яка полягає у підписанні офіційного тексту прийнятого парламентом закону главою держави, у результаті чого закон набирає чинності.

Служба безпеки – правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує безпеку держави.

Указ – у багатьох країнах акт, що видається главою держави.

Усунення з поста – дострокове припинення повноважень глав держави – президента в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.

Штандарт – прапор глави держави (монарха,президента); назва прапора взагалі.