Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ методичний посібник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Самостійна робота

  1. Складіть таблицю:

  • « Основні обов’язки людини і громадянина »

  1. Схематично зобразіть:

  • «Права і свободи громадян України»

  • «Класифікація основних прав і свобод людини і громадянина»

ПРАКТИКУМ

ЗАДАЧА 1

З метою припинення незаконної діяльності об'єднання громадян за поданням легалізуючого органу суд тимчасово заборонив діяльність об'єднання громадян "Сіре братство" на строк найдовший, передбачений чинним законодавством. Напередодні спливу цього строку керівництво об'єднання продовжило свою незаконну діяльність. Легалізуючий орган вніс до суду подання про продовження строку заборони. Суд продовжив строк заборони на найдовший термін, передбачений чинним законодавством.

На який загальний термін (у місяцях) була заборонена діяльність даного об'єднання громадян? (…)

ЗАДАЧА 2

Віруючі релігійної громади запланували провести 5 лютого масовий релігійний обряд на майдані у центрі міста.

Вкажіть останній день (дату), коли лідери релігійної громади повинні звернутись за дозволом виконавчого комітету міської ради про проведення релігійного обряду (за умови, що проведення цього обряду не належать до випадків, які не терплять зволікань), а виконавчий комітет розглянув заяву протягом двох днів. (….)

ЗАДАЧА 3

Ініціативна група громадського об'єднання 10 червня отримала інформацію про реєстрацію цього об'єднання.

Вкажіть дату подання ініціаторами документів у реєструючий орган, якщо питання про реєстрацію і повідомлення про неї були здійснені реєструючим органом у максимально тривалі за законом строки, а 10 червня припало на вівторок. (….)

ЗАДАЧА 4

Реєструючий орган 10 травня (понеділок) отримав інформацію про внесення змін до статуту громадської організації. Вкажіть дату внесення змін до статуту цієї організації. (….)

ФОРМУЛА 1

Вирахуйте, чому дорівнює: (Б+А+С):Д= ( ), де

А - максимальна тривалість разового виїзду особи за кордон у приватних справах (за винятком виїзду за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України), при якій особа визнається згідно із законодавством України такою, яка безперервно проживає на території України (у днях);

Б - вік дитини, до досягнення якого необхідна її згода для набуття громадянства України (у роках);

С - вік особи, до досягнення якого документом, що підтверджує її належність до громадянства України із зазначенням підстав його набуття, є свідоцтво про належність до громадянства України (у роках);

Д – мінімальна кількість голосів необхідна для обрання ВРУ Уповноваженого ВРУ з прав людини

ЗАДАЧА 5

До паспортного столу Печерського рай управління внутрішніх справ м. Києва звернулась громадянка України Орлова К.І. із заявою про зміну громадянства її дітей. У заяві зазначалось, що 18.06.1987 року Орлова К.І. вступила у шлюб із громадянином Франції Ж. Балю і у шлюбі народила двох дітей : Івана – 1989 року народження та Катерину – 1993 року народження. Дітям було надано (за згодою матері) громадянство Франції. У вересні 1997 року шлюб було розірвано і Орлова К.І. з дітьми повернулась до України. На підставі зазначеного, громадянка Орлова К.І. просить змінити громадянство дітей, надавши їм громадянство України.

Запитання:

  1. Чи має право дитина вибирати своє громадянство?

  2. Дайте обґрунтовану відповідь на заяву громадянки.

ЗАДАЧА 6

До правозахисної організації Київської області звернулась громадянка Л. з проханням допомогти їх й вирішенні конкретної життєвої ситуації. У своєму зверненні вона повідомила фахівців про те, що її сусід Н. постійно вчиняє дії, в результаті яких у неї у квартирі не працює радіомережа. При цьому громадянка Л. зазначила, що у своєму похилому віці, враховуючи давню хворобу зору, вона не може читати друковані тексти (газети, книги ), тому радіоприймач їй вкрай необхідний для задоволення життєво важливих потреб. Дії сусіда вона кваліфікувала як обмеження її конституційного права на інформацію, що суперечить Конституції і нормам міжнародного права.

Завдання

  1. Спробуйте самостійно кваліфікувати дії громадянина Н., виходячи із норм чинного законодавства.

  2. Визначте предмет протиправного посягання.

ЗАДАЧА 7

Канадський громадянин українського походження П.Демчук, мешканець м. Оттави, звернувся до Комісії при Президентові України з питань громадянства з клопотанням про надання йому громадянства України.

Завдання

  1. Які загальні умови надання іноземцям громадянства України?

  2. Який порядок подання і розгляду заяв з питань громадянства України?

ЗАДАЧА 8

Комендант гуртожитку одного з вузів м. Києва в присутності дільничного інспектора міліції здійснив обшук у кімнаті студента Петрова, якого підозрював у крадіжці майна. Проведений обшук не підтвердив вини Петрова.

Завдання

  1. Чи порушено в цьому випадку ст.30 Конституції України?

ЗАДАЧА 9

Г. Власенко, мати-одиночка, особа без громадянства, перебуваючи на території України, звернулась з клопотаннями про надання їй громадянства України. З нею проживало двоє дітей 10 і 17 років, також особи без громадянства.

Завдання

  1. Дайте визначення поняттю «особа без громадянства».

  2. Як вирішити ситуацію, що склалася?