Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ методичний посібник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Самостійна робота

  1. В зошиті або в спеціальному словнику термінів записати формулювання основних термінів, визначених програмою: апеляційний суд, Голова Верховного Суду України, господарський суд, конституційна юрисдикція, конституційне судочинство, Конституційний суд України, місцевий суд, незалежність суддів, оскарження судового рішення, «Офіційний Вісник України», правосуддя, принципи судочинства, статус судді, суддівське самоврядування, суддівський імунітет, суддя, суди загальної юрисдикції, судова влада, судова законодавча ініціатива, судова система, судовий конституційний контроль, судовий процес, судоустрій, судочинство, юрисдикція.

  2. Ознайомитись із змістом розділів Конституції України : Розділ VIII Правосуддя, Розділ І Загальні засади (ст.6,ст.19), Розділ ІІ Права,свободи та обов’язки людини і громадянина (ст. 59,60,62,63), Розділ IV Верховна Рада України (ст. 85 ч.26,27; ст.92 ч.14), Розділ V Президент України (ст. 106 ч. 22,23,27 ;ст. 111 ч.6), Розділ X Автономна Республіка Крим (ст. 136 ч.5),Розділ XIII Внесення змін до Конституції України (ст.159), Розділ XV Перехід положення (ч. 12,13) та Розділом ІІІ Главою 8 (ст.39-40) Правосуддя та органи прокуратури в Автономній Республіці Крим Конституції Автономної Республіки Крим та законами України в яких конкретизуються, розвиваються положення Основного Закону.

  3. Схематично зобразіть: «Структура органів судові влади України»; «Конституційний Суд в системі органів державної влади».

Творчо-аналітичне завдання

Проаналізувати Рішення Конституційного Суду України від 27 лютого 1998 року щодо відповідності Конституції України «Про вибори народних депутатів України» («Право України», 1998,№4, с.107-108), дайте аргументовану відповідь у чому в даному конкретному випадку, проявляється роль Конституційного Суду України як органу судової влади?

ПРАКТИКУМ

ЗАДАЧА 1

На засідання Конституційного Суду України 15 червня було присутніх на п'ять суддів Конституційного Суду України менше від конституційного складу суддів Конституційного Суду України. На цьому засіданні розглядалось питання щодо відкриття провадження у справі в Конституційному Суді України за конституційним зверненням. За рішення про відмову у відкритті такого провадження проголосувало на два судді Конституційного Суду України більше від мінімальної кількості суддів, присутність яких необхідна, щоб засідання Конституційного Суду України було повноважним.

Встановіть, на скільки голосів суддів Конституційного Суду України подано більше за це рішення від мінімальної кількості голосів, що необхідна для його прийняття. (….)

ЗАДАЧА 2

Верховна Рада України призначає суддів Конституційного Суду України. За кандидатуру К. проголосовано так: "утримались" - народні депутати у кількості, що дорівнює різниці між кількістю народних депутатів, які можуть прийняти рішення про обрання особи суддею Конституційного Суду, і кількістю народних депутатів, які можуть внести пропозицію щодо кандидатури на посаду судді Конституційного Суду; "проти" - народні депутати в кількості, що відповідає мінімальній кількості суддів Конституційного Суду, які можуть обрати Голову Конституційного Суду, якщо у засіданні Конституційного Суду бере участь на два судді менше від конституційного складу; "за" - усі інші депутати. Вкажіть, на скільки голосів народних депутатів подано більше від мінімальної кількості голосів, необхідних для обрання К. суддею Конституційного Суду України, якщо на засіданні Верховної Ради присутні 96 відсотків її конституційного складу. (….)