Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Степанов , Фіцула.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.35 Mб
Скачать

Виховна роль дитячих і юнацьких організацій

Невід'ємним компонентом системи національного ви­ховання дітей та молоді є такі дитячі та юнацькі організа­ції, як «Пласт», «Курінь», «Сокільський доріст» таін., що виникли в роки незалежності України. Головні завдання їх діяльності ґрунтуються на загальних засадах національ­ного виховання.

Так, юнацька організація «Курінь» покликана вихову­вати духовно та фізично розвинене юне покоління на істо­рично сформованих засадах козацького світогляду та спо­собу життя, прищеплювати дітям відданість Батьківщині та її народу, відроджувати національні і духовні цінності.

Членом цієї організації може стати кожен хлопчик чи дівчинка віком від 6 до 18 років, які хочуть добре знати історію України, літературу, давнє минуле та поді­ляють ідеали юного козацтва. Особи, старші 18 років, за бажанням можуть зберегти своє членство. Тоді вони одержують звання «Козак-наставник» і беруть участь у виховній роботі з молоддю.

Значна кількість дітей, підлітків, молоді і дорослих в Україні причетна до організації «Пласт». Вона має клич СКОБ — «Сильно! Красно! Обережно! Бистро!» Ця організа­ція ставить перед собою завдання патріотичного вихован­ня української молоді, її духовного й фізичного розвитку. «Пласт» докладає зусиль для вишколення своїх членів на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян. Він прагне плекати серед молоді традиції предків і передавати їй знання національної історії, культури, досвід відстою­вання власних переконань.

Перебування у «Пласті» дітей, підлітків, юнаків та до­рослих дає змогу надавати виховній роботі неперервного характеру та передавати національні традиції з поколін­ня до покоління.

Крім загальноукраїнських, у різних регіонах України формуються місцеві дитячі організації.

В Україні діють також студентські, молодіжні об'єднан­ня. Серед них — Українська студентська спілка (Студентсь-

ке братство), яка має своїм завданням захист прав студен­тів; залучення їх до активної діяльності в політичному, гро­мадському та культурному житті держави; формування на місцях студентського самоврядування; забезпечення актив­ного та змістовного дозвілля. Товариство «Молодь, довкілля, розвиток» опікується вирішенням екологічних проблем, розробляє та втілює програми соціальної адаптації юнаків та дівчат, охорони їх здоров'я. Деякі молодіжні організації активно стимулюють політичну активність молоді, залуча­ючи її до роботи в місцевих органах самоврядування, орга­нізовуючи семінари, конференції тощо.

Діяльність громадських дитячих та юнацьких органі­зацій, об'єднань, товариств сприяє:

— задоволенню життєво необхідних на різних віко­вих етапах потреб в емоційному контакті з ровесниками, друзями; прихильності й упевненості в собі; в успіху, ви­знанні себе іншими; у виборі й випробуванні власних сил, переживанні надзвичайного, в активній діяльності, розви­тку інтересів, уподобань;

— розвитку мистецьких, наукових, технічних, органі­заційних, господарських здібностей, таланту, обдарованос­ті, фізичної активності;

— формуванню характеру особистості, навичок само­вдосконалення;

— кристалізації світогляду, національної самосвідо­мості;

— поглибленню дружніх, приятельських стосунків;

— відтворенню душевно-моральних сил, задоволенню соціалізаційних потреб.

Підвищення ефективності виховної діяльності дитячих та юнацьких організацій можливе за тісних контактів між педагогічними колективами навчальних закладів і ке­рівництвом цих організацій, надання їм допомоги у під­вищенні педагогічної майстерності вихователів; організації підготовки у вищих педагогічних навчальних закладах вихователів для дитячих та юнацьких організацій.