Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Споживні властивості та показники якості іграшо...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Розділ 6. Іграшки

Споживні властивості та показники якості іграшок

Споживними називають властивості іграшок, які виявляються безпосередньо при їх використанні дітьми у процесі гри.

  1. Споживні властивості іграшок

Соціальне призначення іграшок. Соціальне призначення іграшок - це відповідність їх потребам населення, у першу чергу дітям, що обумовлює доцільність виробництва тих чи інших іграшок, їх збуту і споживання, впливу іграшок на розумове, моральне, фізичне та ідейне виховання дітей.

Показниками якості соціального призначення іграшок є показники соціальної адреси і споживного класу іграшок, відповідність їх оптимальному асортименту і моральному старінню іграшок.

Іграшки - дійовий засіб виховання підростаючого покоління. М. Горький, вважав, що гра для дитини - це не просто забава і розвага, а шлях до пізнання світу, в якому діти живуть і який вони покликані змінити. Видатний радянський педагог А.С. Макаренко стверджував, що "... гра має важливе значення в житті дитини... Як дитина себе поводить під час гри, такою вона буде і в праці... Тому виховання майбутнього діяча відбувається насамперед у процесі гри."

У житті дитини гра має таке ж значення, яке для дорослої людини має робота, творча діяльність. Тому іграшки є засобом пізнання світу дитиною, сприяють розвитку у дітей допитливості, почуття прекрасного, допомагають формуванню особистості.

Під час гри діти знайомляться з властивостями і функціями предметів, навчаються вирішувати завдання, які вимагають від них уміння розмірковувати, бути кмітливими, спостережливими і повною

346 Мірою винахідливими. У процесі гри у дітей формуються почуття дружби, колективізму і товариства. Ігри сприяють і патріотичному вихованню дітей.

Функціональні властивості іграшок. Рівень функціональних властивостей іграшок характеризується тим, наскільки вони відпо­відають своєму цільовому призначенню. Ці властивості визначають ігрову і виховну спрямованість іграшок.

Ігрові властивості вважаються головними в характеристиці іграшок. Вони залежать від конструкції та використаних матеріалів. Так, значно розширюються можливості гри, наприклад, з ляльками, які можуть рухатися, мають волосся, з якого можна зробити зачіски, мають озвучування, комплект меблів та одягу різного призначення тощо. Високими ігровими можливостями наділені і сучасні м’яко- набивні іграшки, які можуть теж рухатися, танцювати, сидіти, співати, моргати очима, рухати вухами, мають озвучування тощо.

Кожна іграшка є цілеспрямованою, тобто вона має визначену виховну спрямованість. За допомогою іграшок діти пізнають оточуюче середовище, розвивають свої спортивні, музичні, творчі, духовні здібності. Гра готує дитину до навчання і праці. Дитина більше полюбляє ту іграшку, яка краще відповідає її бажанням.

Сучасні дослідження свідчать про важливе значення іграшки в розумовому розвитку дитини.

Розумовому розвитку дітей значною мірою сприяють набори для проведення різних дослідів з фізики, хімії, а також іграшки, які відображують явища природи, тваринний і рослинний світ, побут. Так, конструктори допомагають дітям придбати нові знання і навички для застосування їх в реальному житті; іграшки, що призначені для гри на повітрі, сприяють фізичному розвитку дітей, а будівельні кубики, наприклад, дають дитині можливість відчути себе справжнім будівельником.

Функціональними показниками якості іграшок є : відповідність форми функціональному призначенню і відповідність ігрових властивостей віковим особливостям дітей, для яких вони призначені; масштабність відтворення іграшки згідно з реальним виглядом (видом, розміром) свого прообразу; розміри (товщина деталей, діаметр отвору та ін.); міцність кріплення деталей, уніфікація деталей та інші конструктивно-технологічні показники.

Надійність іграшок - це властивість, яка обумовлює збере­ження основних параметрів, форми, конструкції цих виробів упроцесі їх експлуатації. Значною мірою надійність іграшок залежить від якості матеріалів, що застосовують для їх виготовлення.

До показників надійності іграшок відносяться такі: безвід­мовність, довговічність, а для технічно-складних іграшок (електро­механічних, електронних, заводних та ін.) - ремонтопридатність і збереженість. Безвідмовність - це здатність іграшки безперервно зберігати працездатність протягом деякого часу або деякого напрацювання. Показниками безвідмовності є середнє напрацювання до відмови, середнє напрацювання на відмову, гарантійний термін експлуатації та ін. Середнє напрацювання до відмови - це мате­матичне очікування напрацювання іграшки до першої відмови. Середнє напрацювання на відмову - це відношення напрацювання відновлювальної іграшки до математичного очікування кількості відмов протягом цього напрацювання. Відмова - це порушення працездатності іграшки. Так, напрацювання до відмови іграшок з використанням заводних та інерційних механізмів повинно бути не менше 500 циклів, при використанні пластмасових шестерен - не менше 300 циклів, а з мікроелектродвигунами з посрібленими або міднографітовими комутуючими вузлами - 100 годин, а для іграшок з використанням усіх видів мікроелектродвигунів - 35 годин. Середнє напрацювання на відмову електронних іграшок без мікроелектро­двигунів не менше 3000 годин (ДСТУ 2029-92).

Сумарна кількість годин напрацювання іграшки від одного комплекту хімічних джерел струму у режимі експлуатації повинна бути не менше 6 годин, а для іграшок з використанням мікроелектродвигунів - не менше 2 годин. Працездатність іграшок з хімічними джерелами струму повинна зберігатися при зниженні напруги живлення на 30% від номінальної.

Ергономічні властивості іграшок обумовлюють міру зручності користування ними, а саме здійснення окремих операцій. Кожній іграшці притаманні свої ергономічні властивості. У піраміди, наприклад, її стійкість, зручність утримування дисків в руках, можливість надівати їх на стрижень.

До ергономічних показників якості іграшок відносяться: зруч­ність користування, легкість опанування дитиною дій з іграшками, зручність керування технічно-складними іграшками. Ергономічні показники якості визначаються тим, наскільки іграшки гігієнічні й відповідають антропометричним, фізіологічним і психофізіологічним особливостям дітей певного віку.

Низька якість іграшок з точки зору гігієнічності (наприклад, сильний запах, різкий шум, вібрація та ін.) може негативно впливати на організм дитини. Багато залежить від того, наскільки матеріали, з яких виготовлено іграшки, а також їх форма і конструкція виклю­чають можливість накопичення бруду і розвитку хворобоутворю- вальних мікробів і наскільки легко можна очистити іграшки. Санітарно-гігієнічні вимоги до іграшок повинні відповідати санітарним правилам та нормам безпеки виробництва і реалізації ігор та іграшок, затвердженим Міністерством охорони здоров’я України, ДСан ПІН 5.5.6.012-98.

Антропометричні показники якості іграшок характеризуються конструкцією, яка забезпечує раціональну і зручну позу дитини під час гри, її правильну поставу і оптимальну реакцію рук. Норма­тивними документами нормується зусилля, яке докладається до вузлів керування іграшками, що призначені для дітей до 6 років, воно повинно бути не більше 2Н - для кнопок, клавіш, перемикачів та не більше ЗН - для пружинних пристроїв. Зусилля, яке докладається для отримання звука, повинно бути не більше 0,9Н - для клавіш та кнопок електромузичних іграшок; не більше 1,2Н - для клавіш та кнопок правої клавіатури іграшок; не більше 2,5Н - для лівої клавіатури.

Фізіологічні та психофізіологічні показники якості іграшок характеризуються їхньою конструкцією. Вони передбачають участь органів відчуття дитини і використання енергетичних можливостей її м’язового апарату при користуванні іграшками (дитячі велосипеди, педальні автомобілі тощо).

Естетичні властивості іграшок характеризують їх суспільну цінність і соціально-культурну значущість, яка виражена в формі.

У комплексі споживних властивостей іграшок естетичні властивості відіграють значну роль у естетичному вихованні дітей. Змістовні й красиво оформлені іграшки допомагають вихованню у дітей художнього смаку. Адже саме в дитинстві, на думку В.Г. Волинського, почуття витонченості, як одне із найперших елементів людяності, необхідно розвивати із раннього віку. Ось чому іграшка повинна бути красивою, із правильно дотриманими пропорціями, добре підібраними кольорами. Інформаційна виразність різних іграшок виражається мірою їх схожості'із зоологічною копією тварин або копією технічної моделі.

При цьому повна схожість із зображенням об’єкта необхідна тільки тоді, коли це продиктовано ідеєю створення іграшки ( моделі- копії, військова, космічна техніка тощо). Проте частіше виразність іграшки досягається при поєднанні реальності із фантазією художника. Такі іграшки являють собою реальний і разом з тим художній образ. Наприклад, у ведмедя підкреслюють його характерні риси - лопоухість, велику голову, косолапість, у ляльки - позу, постановку ніг, вираз обличчя.

Особливі вимоги висуваються до упакування іграшок, оскільки іграшка, в першу чергу, це подарунок, який повинен з перших хвилин давати радість дитині.

До групи естетичних показників якості іграшок належать такі: раціональність форми і цілісність композиції, досконалість вироб­ничого виконання, інформаційна виразність та ін.

Безпека використання іграшок забезпечує захист організму дітей, при користуванні ними, від небезпечного і шкідливого впливу.

Показниками безпеки іграшок є: електрична міцність іграшок (ялинкових прикрас, електрогірлянд, електричних і електронних іграшок та ін.), ефективність дії захисних пристроїв, відсутність доступних гострих кутів (особливо в металевих іграшках та ялин­кових прикрасах), стійкість до горіння, припустиме навантаження (для спортивних та інших іграшок), температура спалаху (для іграшок із пластичних мас та інших матеріалів), протиударна стійкість та ін.

Вимогами безпеки до іграшок, що працюють від мережі змінного струму, є такі:

  • Напруга живлення повинна бути не більше 12В і подаватися із знижувального трансформатора;

  • За ступенем захисту від ураження електричним струмом іграшки відносяться до класу О;

  • Електрична ізоляція струмопровідних деталей протягом однієї хвилини повинна витримувати напругу 1500 В змінного струму частотою 50 Гц;

  • Електричний опір ізоляції струмопровідних деталей відносно корпуса при температурі навколишнього повітря (20±5)°С та відносній вологості (80±5)% повинен бути не менше 2 Мом тощо.