Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник-довiдник з українського лiтературного с...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.14 Mб
Скачать

2. Вчення про методи викладання певної науки, предмета: методика фізики, розробляти методику.

Методологія, -ї, ор. -єю. Вчення про науковий метод пізнання й перетворення світу або про методи, що застосовуються в окремих науках: методологія наукових досліджень.

МЕТОД... Перша частина складних слів, що відповідає слову методичний; пишеться разом: методкабінет, методоб’єднання.

методика див. метод.

Методичний - методистський - методологічний

Методичний. Який стосується методики; дуже послідовний, систематичний: методичний посібник, методична майстерність, методичний кабінет, методичний обстріл, методичні рухи.

Методистський. Який стосується методистів – прихильників однієї з протестантських церков в Англії, США, Канаді й інших країнах.

Методологічний. Який стосується методології: методологічний аналіз.

методологія див. метод.

...МЕТР. Кінцева частина складних слів, що відповідає поняттю "вимірювач": дозиметр.

...МЕТРІЯ. Кінцева частина складних слів, що відповідає поняттю "вимірювання": дозиметрія, телеметрія.

метрологія див. метеорологія.

мех... див. механо...

Механічний - механістичний

Механічний. 1. Який стосується механіки, механізмів; пов’язаний з ремонтом і складанням машин і механізмів тощо: механічна енергія, механічні якості матеріалу, механічне охолодження, механічна пила, механічна майстерня.

2. Машинальний, автоматичний, свідомо не регульований: механічні рухи, механічна робота, механічне запам’ятовування.

Механістичний. Який стосується механіцизму – антидіалектичного філософського напрямку, який усю багатогранність світу зводить до механічного руху однорідних часточок матерії, а складні закономірності розвитку – до законів механіки: механістична теорія.

МЕХАНО..., МЕХ... Перші частини складних слів, що відповідають слову механічний; пишуться разом: механоскладальний, механотерапія, мехкорпус.

мешканець див. житель.

МИЛЯ, -і, ор. -ею. Одиниця довжини в неметричних системах мір: морська – 1852 м; британська морська – 1853 м: географічна – 7420,4 м; британська сухопутна (також і в США) - 1609,344 м.

МИМОВОЛІ - МИМО ВОЛІ

Мимоволі, присл. 1. Без певного наміру; ненароком. [Анна:] Молитви мої правдиві, бо сталась я, хоча і мимоволі, причиною до смерті чоловіка, що поважав мене й любив (Леся Українка); – Ну й штучка цей учитель! – мимоволі вирвалось у Стадницького (М.Стельмах).

2. Без участі свідомості; несвідомо. Данило витирав сльози, бо мимоволі набігали на очі (Ю.Яновський); Чи знаєш ти світання в полі або в задуманих садах, коли од щастя мимоволі сіяють сльози на очах? (В.Сосюра).

3. Всупереч власній волі, під тиском обставин; хоч-не-хоч. Польоти мимоволі довелось припинити (О.Ільченко); У Валька гнівно пашіли щоки, очі ж були такі злі, що всі мимоволі одступились од нього (А.Дімаров).

Мимо волі, словосп. Якесь оціпеніння охопило його, тільки голова палала, і мимо волі Вугрова в ній пливли думки в якомусь легкому туманному хаосі (І.Микитенко).

МИМОХІДЬ - МИМОХІТЬ

Мимохідь, присл. Проходячи мимо когось, чогось; переносно – не зосереджуючись на чомусь, між іншим. [Шостак:] Чого ж ти сюди забрів, коли тікаєш? [Загуба:] Мимохідь. Я на Писарівку мандрую (Я.Мамонтов); – Хотіли мимохідь і ми додому зазирнути, та капітан не дозволив (Григорій Тютюнник); Мимохідь приголублений хлопець почервонів до сліз (О.Ільченко); "Назавтра повинно б розгодинитись ", – відзначив мимохідь Роман (О.Гончар).

Мимохіть, присл. Без певного наміру, без участі свідомості, всупереч власній волі; мимоволі. Повітря було таке п’яне й повне щебетання, що мимохіть бажалось руху, крику, реготу (М.Коцюбинський); Хатня задуха паморочить голову, руки мимохіть простягаються до вікна (Дніпрова Чайка); Коли брат і мати почали остерігати його, гетьман мимохіть став приглядатись (М.Лазорський).

МИРО- МИРРА

Миро, -а, с. Запашна олія, яку використовують у християнських церковних обрядах. Я рани Ваші орошу сльозами, Як миром з дивних квітів чудодійних (Г.Чупринка).

Мирра, -и, ж. Тропічне дерево, а також ароматична смола, яку видобувають з деяких тропічних дерев.

МИСЛИВСТВО - ПОЛЮВАННЯ

Мисливство. Добування диких звірів і птахів з метою використання їхнього м’яса, хутра тощо; полювання як промисел: жити з мисливства. Брати гомоніли щиро, сердешно.. Згадували свої пригоди хлоп’ячі, своє мисливство й своє рибальство (І.Багряний).

Полювання. Шукання й переслідування диких звірів, птахів і риб з метою вбити чи зловити їх, а також переносно: збиратися на полювання, щасливе полювання, полювання на людей.

мігма див. магма.

міграція див. еміграція.

мігрувати див. емігрувати.

МІДЕ... Перша частина складних слів, що відповідає слову мідь; пишеться разом: мідевмісний, міделиварний.

міді... див. максі...

МІЖ... Перша частина складних слів, що відповідає слову між; пишеться разом: міжвиробничий, міжсезоння.