Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник-довiдник з українського лiтературного с...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.14 Mб
Скачать

2. Система приладів і пристроїв для провітрювання. – Слухай, а там у нас є вентиляція?(Ірина Вільде); Театральні зали в китайських містах обладнані доброю вентиляцією (п. Козланюк).

ВЕРБОЛІЗ, -лозу. Високий кущ або невелике дерево з довгими блискучими гілками й вузьким листям, що росте звичайно у вологих місцях; зарості цієї рослини. Опочивши, село Понад ставом лягло, Де схилились густі верболози (М.Вороний); Весело полискувала Десна в густих верболозах (В.Кучер).

ВЕРЕС - ВЕРЕСК

Верес, -у. Вічнозелений кущик з дрібним і численним листям та лілово-рожевими квітками. Чіпляючись за кущики вересу та верболозу, Бронко спустився вниз до ріки (Ірина Вільде).

Вереск, -у. Пронизливий, різкий крик, виск; різкий звук від тертя металу тощо. Жіночий вереск роздирав вуха (М.Коцюбинський); Пронизливий вереск автомобільної сирени ще не стихав (В.Кучер); Вереск коліс з кожною хвилиною замирав (П.Панч).

ВЕРСТА - ВЕРСТВА

Як міра довжини (1,06 км), назва верстового стовпа, дуже високої людини (розм.), вживаються паралельно: з версту (з верству) проїхати, сім верст (верстов). У значеннях "шар", "пласт", "частина суспільного класу" тощо вживається переважно верства: суспільна верства, верства суспільства. Пох.: верстовий, верствовий.

ВЕРСТАК, -а. Спеціальний стіл із пристроями для кріплення оброблюваних ручним способом дерев’яних або металевих предметів (не змішувати з верстатом – машиною, механічним устаткуванням).

верства див. верста.

ВЕРТИКАЛЬ - ВЕРТИКАЛ

Вертикаль, -і, ор. -ллю, р. мн. -алей, ж. Прямовисна лінія.

Вертикал, -а, р. мн. -ів, ч. В астрономії – велике коло, яке проходить через зеніт і будь-яку точку небесної сфери; прилад для вимірювання висоти світил.

ВЕРХИ - ВЕРХОМ - ВЕРХОМ

Верхи, присл. Сидячи на тварині, а також переносно. Село зовсім загубилося у горах, і до його можна добутися тільки або пішки, або верхи (Н.Кибальчич); Хлопчик і дівчинка їдуть верхи на коні (Є.Гуцало); Запорожець кричав: – На погибель панам!.. Годі вже їм на козаках верхи їздити!.. (О.Соколовський).

Верхом, присл. По верхній частині чогось. Пожежа в лісі поширювалася верхом.

Верхом, присл. Те саме, що верхи. Карпові діти одв’язали коняку і почали їздити верхом (І.Нечуй-Левицький).

ВЕРХІВЕЦЬ - ВЕРШНИК - КАВАЛЕРИСТ - КІННОТНИК

Верхівець, -вця, ор. -вцем. Людина, що їде верхи на коні.

Вершник, -а. 1. Те саме, що верхівець.

2. Мн. Вершники, -ів. Один з привілейованих станів у Стародавньому Римі та Стародавній Греції, з якого формувалася кіннота.

Кавалерист, -а. Те саме, що кіннотник.

Кіннотник, -а. Кінний воїн; кавалерист.

верхом див. верхи.

вершник див. верхівець.

ВЕРШОК1, -шка. Одиниця довжини (4,4 см), що використовувалася до впровадження метричної системи в Україні, Росії тощо.

ВЕРШОК2, -шка, мн. -шки, -шків. Густий продукт молока з великим вмістом жиру, а також переносно. Зо всіх гладушок часто було вершки поз’їдаю, наче той кіт (Ганна Барвінок); Повернувшись у рідне містечко з закордонним дипломом, він вважався "персона ґрата" серед вершків місцевого суспільства (Ірина Вільде).