Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник-довiдник з українського лiтературного с...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.14 Mб
Скачать

2. Книжка для початкового навчання; буквар. Та й зачали пана дяка в штири киї прати: – а до школи, пане дяче, азбуки читати! (п.Чубинський).

Абетка. Те саме, що азбука: за абеткою, слов’янська абетка. Наташа подарувала їм ту абетку, за якою вона колись вчилася читати й писати (З.Тулуб).

Алфавіт, -у. Те саме, що азбука 1: за алфавітом, латинський алфавіт, фонетичний алфавіт.

АЗБУЧНИЙ - АБЕТКОВИЙ - АЛФАВІТНИЙ. У словосп.: азбучна (абеткова) істина, азбучне (абеткове) поняття, абетковий (алфавітний) порядок, в абетковому (азбучному, алфавітному) порядку, алфавітна система, алфавітне письмо, алфавітний покажчик, алфавітний список, укладений за алфавітним принципом. Пор. азбука.

аїл див. аул.

АКАДЕМ... Перша частина складних слів, що відповідає слову академічний; пишеться разом: академмістечко, академвідпустка.

АКВА... Перша частина складних слів, що відповідає поняттю "водний"; пишеться разом: акваплан, акватехніка.

АКВІЗИТОР, -а. Агент транспортних або страхових організацій, в обов’язки якого входить залучення нових вантажів чи нових договорів страхувань.

Акордовий - акордний

Акордовий. Який стосується гармонійного поєднання музичних звуків: акордовий склад, акордовий супровід, акордова музика.

Акордний. 1. Який виконується, виготовляється за угодою: акордний наряд, акордна оплата праці, акордна робота, акордна розцінка.

2. зрідка. Те саме, що акордовий.

АКСЕЛЕРАТ, -а. Дитина, підліток, які виділяються прискореним фізичним, фізіологічним і психічним розвитком.

АКТ, -у. 1. Окремий вияв якоїсь діяльності; дія, подія, вчинок; закінчена частина (дія) театральної вистави. Зав’ялов не вперше грав у виставі, яка йшла сьогодні, але ніколи ще він не проводив заключного акту з такою силою, як у цей вечір (Л.Дмитерко).

2. Писаний указ, грамота, постанова державного, суспільного значення; офіційний документ, запис про якийсь факт. Здоровань-лісничий заставив скидати стояки на те саме місце, звідки вони були взяті, склав акта і поїхав геть (Григорій Тютюнник).

АКТИВАЦІЯ - АКТИВІЗАЦІЯ

Активація, -ї, ор. -єю. Збудження чогось, посилення діяльності організму: активація вугілля, ферментна активація, рівень активації, активація молекул.

Активізація. Спонукання когось, чогось до діяльності, активніших дій; більший вияв чогось: активізація громадського життя, активізація навчального процесу, активізація світла, творча активізація.

АКТИВІЗУВАТИ - АКТИВУВАТИ

Активізувати, -ую, -уєш, недок. і док. Робити діяльнішим, активнішим когось, щось: активізувати дослідження, активізувати зусилля, активізувати діяльність організму (серця), активізувати життєдіяльні ферменти. Пох.: активізація, активізований (активізований навчальний процес), активізуватися.

Активувати, недок. і док. Збільшувати нагромадження енергії в організмі або речовині, посилювати діяльний стан: активувати молекули, активувати ріст організму, активувати фізіологічні функції людини. Пох.: активатор, активація, активований (активоване вугілля).

АКТИНО... Перша частина складних слів, що означає відношення до променистої енергії, випромінювання; пишеться разом: актинобацильоз, актинометрія.

актор див. артист.

АКУМУЛЯЦІЯ, АКУМУЛЮВАННЯ - КУМУЛЯЦІЯ

Акумуляція, -ї, ор. -єю, акумулювання. Збирання, нагромадження, зосередження чогось: акумуляція алювію, акумуляція енергії [вітру], акумуляція речовини.

Кумуляція. Нагромадження в організмі людини і тварини різних речовин (ліків, отрут тощо) внаслідок тривалого вживання їх; зосередження застрахованих об’єктів на обмеженій території – в одному будинку, порту, складі тощо; концентрація енергії спрямованого вибуху: кумуляція дії снодійних, кумуляція сонячного проміння.

акцент див. вимова.

АКЦЕНТОЛОГІЧНИЙ - АКЦЕНТУАЦІЙНИЙ

Акцентологічний. Який стосується акцентології – розділу мовознавства про наголошування: акцентологічна характеристика, акцентологічне дослідження, акцентологічний словник.

Акцентуаційний. Який стосується акцентування – наголошування: акцентуаційна модель.

АКЦЕПТАНТ, -а. Особа, яка зобов’язалася сплатити за пред’явленим рахунком.

АКЦЕСІЙНИЙ - АКЦЕСОРНИЙ - АКЦЕСОРНИЙ

Акцесійний: акцесійний договір – договір, яким держава приєднується до раніше укладеного договору між іншими державами.

Акцесорний: акцесорний договір – додатковий договір, який існує лише у зв’язку з іншим (головним) договором (також акцесорне зобов’язання).

Акцесорний: акцесорні мінерали – мінерали, що становлять кількісно незначну, але якісно дуже характерну складову частину гірських порід (апатит, монацит, циркон тощо).

АКЦИДЕНЦІЯ, -ї, ор. -єю. Випадкова, минуща, неістотна властивість. Пох. акцидентний: акцидентні роботи.

АКЦИЗ, -у. Основний вид непрямих податків, здебільшого на предмети широкого вжитку, комунальні й транспортні послуги. Пох. акцизний.

АКЦІОНЕРНИЙ - АКЦІОНЕРСЬКИЙ

Акціонерний. Який стосується акцій, заснований на акціях: акціонерний банк, акціонерна компанія, акціонерне товариство, акціонерна власність.

Акціонерський. Який належить акціонерові, властивий акціонерам: акціонерські внески.

АЛАБАСТР, -а. Старогрецька посудина для олії.

АЛГОЛ, -у. Назва кількох алгоритмічних мов і створених на їхній основі мов програмування для числових обчислювальних машин.

АЛЕВРИТ - АЛЕВРОЛІТ

Алеврит, -у, мн. -и, -ів. Дрібнозерниста осадова гірська порода (проміжна між глинами та піском). Пох. алевритовий.

Алевроліт, -у, мн. -и, -ів. Уламкова гірська порода, зцементований алеврит. Пох. алевролітовий.

АЛЕГРЕТО - АЛЕГРО

Алегрето. 1. присл. Помірно швидко (про темп виконання музичного твору).

2. ім., невідм., с. Музичний твір або його частина, виконувані в такому темпі.

Алегро. 1. присл. Швидко, жваво (про темп виконання музичного твору): виконати алегро.

2. ім., невідм., с. Музичний твір або його частина, виконувані в такому темпі: сонатне алегро.

АЛЕЙКІЯ - АЛЕЙКЕМІЯ

Алейкія, -ї, ор. -єю. Захворювання, що характеризується порушенням функції кровотворення (зменшення кількості лейкоцитів, тромбоцитів, еритроцитів).

Алейкемія. Пухлинне захворювання кровотвірної системи; лейкоз.

Александрія див. Олександрія.

алігатор див. крокодил.

АЛІТЕРАЦІЯ - АЛЬТЕРАЦІЯ

Алітерація, -ї, ор. -єю. Поетичний прийом, який полягає в доборі слів з повторюваними однаковими приголосними звуками. Вітер в гаї не гуляє – Вночі спочиває, Прокинеться – тихесенько В осоки питає: "Хто се, хто се по сім боці Чеше косу? Хто се?.. Хто се, хто се по тім боці Рве на собі коси?.. Хто се, хто се?"– тихесенько Спитає-повіє Та й задріма, поки неба Край зачервоніє (Т.Шевченко).

Альтерація. У музиці – підвищення або зниження тону на півтон або тон.

АЛКОГОЛІЗМ - АЛКОГОЛІЗ

Алкоголізм, -у. Захворювання, що спричиняється систематичним уживанням алкогольних напоїв.

Алкоголіз, -у. Обмінний розклад речовин при взаємодії зі спиртом.

АЛМАЗ - ДІАМАНТ, БРИЛЬЯНТ

Алмаз. 1. р. -у. Мінерал, що блиском і твердістю перевищує всі інші мінерали: кристали алмазу, вуглець існує в природі у вигляді алмазу та графіту.

2. р. -а. Окремий коштовний камінь; осколок цього каменя, що вживається для різання скла чи інших технічних потреб.

Діамант, -а, також брильянт, -а. Відшліфований і гранований алмаз. [Францишка (бере персня й милується з блиску діаманта):] Яка чудова гра! (І. Кочерга); Переливалась веселка, блищало дорогоцінне каміння, грали брильянти (М.Коцюбинський).

АЛО... Перша частина складних слів, що відповідає поняттям "інший", "сторонній", "чужорідний"; пишеться разом: аломорфоз, алопластика.

алфавіт див. азбука.

алфавітний див. азбучний.