Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Firsov_D._Mistsevi_finansi_2009.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Тема 12. Світовий досвід організації місцевих фінансів

Зміст

12.1. Зміст і значення Європейської хартії місцевого самоврядування

12.2. Бюджетний федералізм.

12.3. Доходи та видатки локальних урядів.

12 .4. Місцеве оподаткування в зарубіжних країнах.

12.5. Фінансове вирівнювання за кордоном.

12.6. Зарубіжний досвід створення місцевих позабюджетних фондів

Основні терміни та визначення

Бюджет [7]

Бюджети місцевого самоврядування [13]

Бюджетна класифікація [11]

Бюджетний механізм

Бюджетний Кодекс

Бюджетна система [22]

Бюджетного регулювання

Бюджетного фінансування

Валовий внутрішній продукт ВВП

Закон про Державний бюджет

Місцевий бюджет [68]

Місцеве самовряду­вання [66]

Література: 1, 5, 6, 8-10, 15, 16, 21, 23, 26, 35, 36, 42,

12.1. Зміст і значення Європейської хартії місцевого самоврядування

У другій половині XX ст відбувалося зміцнення демократичних основ, що передбачало розподіл владних повноважень, фінансових ресурсів, проведення організаційних реформ органів місцевого самоврядування [66], в результаті яких уся їх діяльність набула більш публічного і демократичного характеру. До прийняття рі­шень залучалися широкі верстви громадськості; посилилась роль мерів і місцевих виборних органів; відбувалися зміни у побудові місцевих органів самоврядування, кадровому складі тощо. Як показує досвід, чим більше грошових коштів та інших видів фінан­сових ресурсів перебуває у розпорядженні органів місцевого самовряду­вання, тим меншою є загроза встановлення диктатури і тоталітарного режиму правління.

У жовтні 1985 р. країни - учасниці Ради Європи підписали Євро­пейську хартію місцевого самоврядування, яка стала першим багатостороннім правовим актом з цих питань і узагальнила надбан­ня тривалого етапу становлення і зміцнення місцевого самоврядування в Європі. Зміст цього невеликого за обсягом документа, який містить усього 18 статей, концентровано виражає концепцію місцевого самоврядування, засади його функціонуван­ня, правову та фінансову основу.

Провідну ідею Євро­пейської хартії місцевого самоврядування багато в чому визначає вихідне положення, вміщене у преамбулі: місцева влада є однією з голов­них підвалин кожного демократичного режиму, найважливішим прин­ципом якого повинно бути право громадян на участь в управлінні дер­жавними справами, а це право безпосередньо може здійснюватися саме на місцевому рівні.

Забезпечити ефективне і близьке до громадянина управління може існування місцевої влади за умов, що ця влада має створені на демократичній основі директив­ні органи, володіє відповідними ресурсами, необхідними для виконан­ня покладених на неї завдань.

Важливою вимогою хартії є визнання і закріплення принципу місце­вого самоврядування у національному законодавстві та Конституції.

Визначальні положення Європейської хартії місцевого самоврядуван­ня, які безпосередньо стосуються функціонування місцевих фінансів:

- місцева влада має право на власні фінансові ресурси;

- обсяг фінансових ресурсів повинен відповідати функціям, які ви­конує місцева влада;

- місцева влада має право вільно розпоряджатися власними фінан­совими ресурсами;

- частина фінансових ресурсів повинна формуватися за рахунок міс­цевих податків та зборів;

- органи місцевої влади мають повноваження встановлювати розмі­ри місцевих податків та зборів у межах закону;

- порядок формування фінансових ресурсів повинен бути гнучким і забезпечувати відповідність наявних ресурсів зростанню вартості вико­нання завдань місцевої влади;

- захист слабкої у фінансовому плані місцевої влади проводиться за допомогою процедур усунення фінансових диспропорцій (фінансового вирівнювання);

- перевага у виборі форм фінансової допомоги надається дотаціям, не призначеним для фінансування конкретних проектів і які не обмежу­ють свободу місцевої влади.

Нині до Європейської хартії місцевого самоврядування приєдналося більш ніж 30 країн. 3 1996 року, коли Україна підписала цей документ, в країні почалося формування та вдосконалення нормативно-правової бази місцевого самоврядування, під впливом хартії, основ­них положень якої повинна дотримуватись Україна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]