Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Firsov_D._Mistsevi_finansi_2009.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Тема 9. Фінанси підприємств комунального господарства.

Зміст

9.1. Сутність та склад комунального господарства.

9.2. Особливості організації фінансів комунального господарства.

9.3. Специфіка фінансової діяльності підприємств комунального обслуговування

9.4. Тарифна політика підприємств комунального господарства: її сутність та фактори, що її визначають.

9.5 Роль органів місцевого самоврядування в формуванні тарифної політики підприємств житлово-комунального господарства .

9.6. Характеристика стану комунального сектору Донецької області.

Основні терміни та визначення

Активи [2]

Аналіз [3]

Аудит [5]

Бюджет [7]

Бюджети місцевого самоврядування [14]

Бюджетна класифікація [11]

Бюджетна система [22]

Дотації [37]

Доходи бюджету[40]

Житлово-комунальне господарство [42]

Закон про Державний бюджет [59]

Кошторис [61]

Субсидії ( компенсації) [53]

Місцевий бюджет [68]

Програма [95]

Література: 1, 5, 6, 8-10, 15, 16, 21, 23, 26, 35, 36, 42, 43, 51, 54, 55, 62-64, 90, 95, 96, 102, 103

9.1. Сутність та склад комунального господарства.

Одним з головних завдань при формуванні соціально зорієнтованої економіки є забезпечення високого рівня та якості життя населення, яке передбачає задоволення потреб громадян у комфортному житлі, енергетичному, санітарно-технічному і гігієнічному та транспортному обслуговуванні. Задоволення усіх цих потреб можливе лише при функціонуванні ефективно організованого і сучасно-обладнаного комунального господарства. При наданні послуг, спрямованих на відтворення людського капіталу, а також комунальних послуг підприємствам, установам і організаціям, суб'єкти господарювання цієї сфери створюють передумови для ефективного соціально-економічного розвитку як окремих адміністративно-територіальних формувань, так і країни в цілому.

Житлово-комунальне господарство [42] являє собою соціально зорієнтовану ланку економіки країни, багатогалузевий господарський комплекс, функціональним призначенням якого є задоволення житлово-комунальних потреб населення, підприємств, установ та організацій. ЖКГ забезпечує реалізацію відповідних прав і захист здоров'я громадян, сприяє соціально-економічному розвитку та зміцненню безпеки держави.

Розглядаючи склад житлово-комунального господарства [42] за галузевою ознакою, можна виділити дві потужні підгалузі:

  1. житлове господарство (утримання й експлуатація житлового фонду, гуртожитків, житлове будівництво та управління житловим господарством);

  1. комунальне обслуговування (комунальне і побутове енерго- та водопостачання, каналізаційне господарство, санітарно-технічна очистка і прибирання територій населених місць, зовнішній благоустрій і освітлення вулиць, лазні і пральні, готельне господарство, громадський міський пасажирський транспорт та ін.).

Житлове господарство:

    • Житлове будівництво

    • Експлуатація житлового фонду

Комунальне господарство (обслуговування):

    • Водопостачання та водовідведення

    • Каналізація

    • Електропостачання

    • Газопостачання

    • Теплопостачання

    • Санітарна очистка та озеленення території

    • Благоустрій населених пунктів

Комунальне господарство - складова житлово-комунального комплексу, яка забезпечує надання необхідного обсягу санітарно-технічних, санітарно-гігієнічних, енергетичних і транспортних послуг жителям населених пунктів, а також здійснює відповідне комунальне обслуговування суб'єктів господарювання.

Метою комунального господарства є забезпечення населення відповідними видами послуг та поліпшення якості обслуговування споживачів.

Відповідно до функціонального призначення у складі комунального господарства можна виділити такі підгалузі та групи суб'єктів господарювання:

  • санітарно-технічні підприємства (водопровідно-каналізаційне господарство, санітарна очистка і прибирання);

  • міський пасажирський транспорт (трамвай, тролейбус, автобус, комунальний таксопарк, метрополітен);

  • підприємства комунально-побутового обслуговування (лазні, пральні, перукарні, будинки побуту, готельне господарство);

  • підприємства комунальної енергетики (електростанції й електромережі, газове господарство, опалювальні котельні з мережами теплопостачання);

  • зовнішній благоустрій (дорожнє і мостове господарство, вуличне освітлення, озеленення, прибирання кладовищ, парків і скверів, очищення водоймищ і архітектури малих форм — фонтанів, пам'ятників);

  • підсобні промислові та ремонтні підприємства, які обслуговують потреби комунального господарства.

Для оперативного прийняття управлінських рішень про коригування діяльності та розвитку комунального господарства органами місцевого самоврядування здійснюється моніторинг функціонування суб'єктів господарювання комунальної сфери за допомогою системи індикаторів, до яких, зокрема, можна віднести показники обсягу і структури наданих послуг у натуральному й вартісному вираженні; індикатори використання ресурсів у процесі обслуговування; собівартість і рентабельність послуг; індикатори якості; показники оцінки фінансового стану. Крім того, ці показники доповнює сукупність спеціальних індикаторів, які враховують техніко-економічні особливості окремих підгалузей комунального господарства.

Підприємства комунального господарства поділяють:

  1. ті, що виробляють матеріальну продукцію;

  1. ті, що надають послуги.

До першої групи належать:

  • заводи, виробничі цехи і майстерні, які випускають продукцію, що має речове вираження (споживання такої продукції може відбуватися не одразу, вона може нагромаджуватись і зберігатися у складських приміщеннях та транспортуватися на значні віддалі). Як правило, такі суб'єкти господарювання мають підсобний характер і кількість їх є незначною;

  • електростанції та електромережі, організації газового господарства і газові мережі, підприємства водопостачання з водопроводами та теплопостачання з тепломережами, які виробляють специфічну продукцію (продукція таких підприємств має вигляд речовин або енергії з визначеними якостями і параметрами; процеси її виробництва і споживання або збігаються у часі (наприклад, електропостачання), або відбуваються один за одним (водопостачання); тому така продукція не може нагромаджуватися і має випускатися в обсягах, що відповідають потребам на конкретний момент часу).

Друга група включає такі види суб'єктів господарювання, які надають житлово-комунальні послуги (процеси виробництва і споживання послуг невіддільні й відбуваються одночасно):

  • житлово-експлуатаційні організації, що створюють сприятливі умови для комфортного проживання в житлових будинках і гуртожитках;

  • міський пасажирський транспорт, який задовольняє потреби населення у швидкому і зручному пересуванні територією населеного пункту;

  • лазні, пральні, хімчистки і будинки побуту, які задовольняють побутові потреби громадян;

  • готельне господарство, яке створює належні житлово-побутові умови для осіб, що тимчасово проживають на території населеного пункту;

  • підприємства санітарної очистки, які забезпечують вивезення і знешкодження побутових відходів і сміття з житлових будинків та територій у межах населеного пункту.

Види житлово-комунальних послуг:

  • Особисті(надаються лише населенню, мають споживчий характер і оплачуються за рахунок особистих доходів домогосподарств.Наприклад, послуги пасажирського транспорту, житлового господарства,)

  • Виробничі (можуть надаватися як населенню -прання білизни громадян, видалення нечистот і вивезення сміття з їхніх будинків і т. ін., так і суб'єктам господарювання

  • Громадського призначення (суспільно корисні житлово-комунальні послуги, призначені для створення сприятливих умов проживання громадян та нормальної діяльності підприємств, установ, організацій у населеному пункті (утримання зелених насаджень, прибирання, миття та освітлення вулиць і доріг, благоустрій територій та ін.). Для них характерними є широкий контингент споживачів і відсутність оплати з їх боку за отримані послуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]