Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Firsov_D._Mistsevi_finansi_2009.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Тема 8. Організація фінансової діяльності підприємств місцевого господарства.

Зміст

8.1. Поняття про комунальну власність та об'єкти права комунальної власності.

8.2. Види комунальних підприємств

8.3. Фінансові ресурси комунальних підприємств та їх види

8.4. Особливості фінансової діяльності підприємств комунальної власності

Основні терміни та визначення

Комунальна власність [54]

Суб'єктами права комунальної власності [115]

Об'єктами права комунальної

Суб'єкти господарювання комунального сектору економі­ки [115]

Унітарне комунальне підприємство

Комунальним акціонерним товариством [55]

Комунальним товариством з обмеженою відповідальністю [56]

Література: 1, 5, 6, 8-10, 15, 16, 21, 23, 26, 35, 36, 42, 43, 51, 54, 55, 62-64, 90, 95, 96, 102, 103

8.1. Поняття про комунальну власність та об'єкти права комунальної власності.

Суть місцевого самоврядування [66] складається з ма­теріальних і фінансових ресурсів, які використовує територіаль­на громада та які в сукупності становлять матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування.

Головним елементом місцевого самоврядування [66] є особлива, са­мостійна форма власності, суб'єктом права якої є низовий територіальний ко­лектив. У зарубіжних країнах вона має назву муніципальна форма власності. Крім муніципальної, публічними формами власності є власність держави, суб'єктів федерації (у федеративних країнах), адміністративно-територіальних утворень. Муніципальна форма власності - один із інститутів, що впливає на функціонування фінансів місцевих органів влади. Джерелом доходів місцевих органів вла­ди є використання майна муніципальної власності.

Формування комунальної власності [54] в Україні знаходиться на стадії розвитку, і має свої особливості:

  • на відміну від розвинутих країн, в Ук­раїні майно комунальної власності сформовано шляхом його безоплатної пе­редачі із загальнодержавної до комунальної власності. В зарубіжних країнах майно муніципальної (комунальної) власності сформоване, як правило, шляхом викупу об'єктів приватної власності до власності територіальних ко­лективів, а також шляхом створення об'єктів комунальної власності за раху­нок коштів органів місцевого самоврядування.

  • в зарубіжних країнах, включаючи і Російську Федерацію, на відміну від України до 1996 р., майно комунальної (муніципальної) влас­ності не зараховується до складу державної власності і є самостійною фор­мою власності - власністю територіальних колективів.

  • в зарубіжних країнах суб'єктом права комунальної (муніци­пальної) власності є не адміністративно-територіальна одиниця, а тери­торіальний колектив як носій місцевого самоврядування і, відповідно, там не­має різновидів комунальної власності. На відміну від України, де було запро­ваджено обласну, районну, міську, районну в містах, сільську та селищну різновиди комунальної власності, в зарубіжних країнах право комунальної (муніципальної) власності реалізується лише на рівні первинної (низової) адміністративно-територіальної одиниці, що утворюється на базі територіаль­ного колективу як суб'єкта місцевого самоврядування.

Суб'єктами права комунальної власності [115] є адміністративно-тери­торіальні одиниці в особі обласних, районних, міських, селищних, сільських рад народних депутатів.

Управління державним майном здійснює Верховна Рада Ук­раїни, місцеві ради народних депутатів і державні органи.

Комунальна власність [54] є самостійною і рівноправною формою влас­ності поряд з такими, як державна, приватна та ін. Комунальна власність [54] є колективною формою власності, оскільки відображає відносини колективного присвоєння жителями міст, сіл, селищ та об'єднань сіл коштів, об'єктів і майна цієї власності. Територіальна громада [117], маючи статус територіального колективу громадян України, є колективним власником коштів, об'єктів і майна кому­нальної власності.

Економічна суть комунальної власності [54] в Україні така ж, як і муніципальної в зарубіжних країнах.

До об'єктів права комунальної власності належать:

  • майно, що забез­печує діяльність відповідних рад і утворюваних ними органів,

  • кошти місце­вих бюджетів, державний житловий фонд, об'єкти житлово-комунального господарства,

  • майно закладів народної освіти, культури, охорони здоров'я, торгівлі, побутового обслуговування,

  • майно підприємств,

  • місцеві енерге­тичні системи, транспорт, системи зв'язку та інформації

  • інше майно, необхідне для забезпечення економічного й соціального розвитку відповідної території.

  • майно, передане у власність області, району чи іншої адміністративно-тери­торіальної одиниці іншими суб'єктами права власності.

Перелік об'єктів права комунальної власності територіальної громади визначає відповідна сільська, селищна, міська рада.

Рухоме і нерухоме майно, інші об'єкти права комунальної власності громадського користування, які мають важливе значення для життєзабезпе­чення села, селища, міста, задоволення потреб територіальної громади та для збереження історико-культурних об'єктів визначаються територіальною громадою як об'єкти виключного права комунальної власності.

Об'єкти виключного права комунальної власності є:

    • землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, пасовища, сінокоси, набережні, парки, міські ліси, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів), а також землі, надані для розміщення будинків органів дер­жавної влади та органів місцевого самоврядування;

    • землі природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;

    • річки, водойми та їх береги;

    • кладовища;

    • пам'ятки історії та архітектури;

    • природні ландшафти та заповідники;

    • інші об'єкти, перелік яких встановлює територіальна громада або відповідна рада.

Об'єкти виключного права комунальної власності не можуть бути відчужені в будь-який спосіб, встановлюються статутом тери­торіальної громади.

Територіальні громади можуть мати спільну власність - об'єкти, що за­довольняють спільні потреби територіальних громад, об'єкти права кому­нальної власності, а також кошти місцевих бюджетів, які за рішенням двох або кількох територіальних громад, відповідних органів місцевого самовря­дування об'єднуються на договірних засадах для виконання спільних про­ектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, установ та організацій.

Таким чином законодавство України визнає право комунальної влас­ності, об'єкти та суб'єкти цього права, їх права, а також регламентує основні фінансові моменти функціонування об'єктів і суб'єктів права власності. Підприємства, що належать до комунальної власності, стали невід'ємною складовою економічної системи держави.

Значна кількість об'єктів комунальної власності є неприбутковими підпри­ємствами і утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів. Окрім передбачених законодавством податків та обов'язкових платежів, нія­ких інших доходів підприємства комунальної власності місцевим бюджетам не приносять.

У комунальній власності перебуває: житловий і нежитловий фонд та об'єкти зовнішнього благоустрою (парки, сквери, дороги, скульптури, трамвайні колії, тролейбусна, водопровідна і каналізаційна, електрич­на, газова, теплопровідна мережі).

Розрізняють такі об'єкти комунальної власності [54]:

  • об'єкти, що фінансуються з місцевого бюджету (школи, позашкіль­ні установи, лікарні, будинки культури, установи соціального захисту — територіальні центри, органи місцевого самоврядування);

  • інші об'єкти.

Територіальна громада [117] безпосередньо або через органи місцевого само­врядування володіє, користується і розпоряджається належним їй на основі права комунальної власності рухомим і нерухомим майном, коштами та іншими об'єктами з метою забезпечення громадян необхідними послугами.

Територіальна громада [117] - власник кому­нального майна, здійснює з об'єктами комунальної власності будь-які господарські операції, передає їх у постійне або тимчасове користу­вання фізичним та юридичним особам, здає в оренду, вносе як частку до статутного фонду підприємств та акціонерних товариств, продає, ку­пує, використовує як заставу, приватизовує, визначає в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів комунальної влас­ності, що приватизуються або передаються в користування та оренду тощо.

Органи місцевого самоврядування з метою забезпечення умов для на­дання громадських послуг на належному рівні можуть продавати, купувати, резервувати земельні ділянки, здавати їх в оренду, використовувати в якості застави, передавати їх як внески до статутних фондів (капіталів) акціонер­них товариств, товариств з обмеженою відповідальністю, кооперативів, фінансово-кредитних установ та інших підприємств і організацій.

Виконавчі органи місцевого самоврядування у встановленому законом порядку створюють, реорганізують та ліквідують комунальні підприємства, установи та заклади, визначають цілі їх діяльності та організаційні форми, затверджують статути створюваних ними підприємств, організацій та уста­нов. Відповідно до закону, вони регулюють ціни та тарифи на продукцію та послуги створених підприємств, взаємовідносини цих підприємств із відповідним бюджетом, встановлюють порядок використання прибутку, контролю за ефективністю використання належного підприємствам майна, веденням фінансово-господарської діяльності, призначають та звільняють керівників таких підприємств, заслуховують звіти про їх діяльність, делегу­ють своїх представників до спостережних рад господарських товариств, част­ка капіталу яких належить органам місцевого самоврядування.

Управління об'єктами права комунальної власності здійснюють вико­навчі органи місцевого самоврядування або інші уповноважені ними юридичні та фізичні особи за рішенням районних, обласних рад районні, обласні державні адміністрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]