Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Firsov_D._Mistsevi_finansi_2009.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать
  1. Складання проекту місцевого бюджету[68];

  1. Розгляд та прийняття рішення про місцевий бюджет[68];

  1. виконання місцевого бюджету[68], в тому числі у разі необхідності внесення змін до рішення про місцевий бюджет[68];

  2. підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Крім вище наведеного, згідно з Бюджетним кодексом, що невід'ємною часткою бюджетного процесу є фінансовий контроль[123], перевірка та оцінка ефективності використання бюджетних коштів, які виконуються на всіх його стадіях. Елементами раціонального бюджетного процесу є та­кож бюджетний моніторинг і аналіз[3] планування та виконання бюдже­ту. Вони гарантують високий рівень умов для чіткого оцінювання ефективності бюджетного процесу та прийняття своєчасних заходів що­до його оптимізації.

Бюджетний процес є безперервним і складається з окремих бюджет­них циклів. Бюджетний цикл і бюджетний період — не тотожні понят­тя, які мають різні тлумачення.

Бюджетний цикл — це період бюджетного процесу, який в повному обсязі охоплює діяльність, пов'язану зі складанням, розглядом, затвердженням і виконанням конкретного бюджету, а та­кож розглядом та прийняттям рішення,стосовно звіту про його вико­нання.

Бюджетний період — це період, протягом якого часу бюджет є дієвим.

Бюджетний цикл на місцевому рівні,найчастіше, діє більш двох років, бо бюджетне планування починається набагато раніше до затверджен­ня бюджету та його виконання.

За звичай, бюджетний період співпадає в часі з процесом виконан­ня бюджету. Оскільки в Україні, як і в більшості країн світу, бюджет­ний період діє один рік, як правило,найчастіше вживається також термін бю­джетний рік, який має в цьому випадку таке саме роз'яснення. Для кож­ного з місцевих бюджетів[68] України бюджетний період становить один календарний рік, період якого становить 1 січня кожного року і закінчуєть­ся 31 грудня того ж року.

Детальніше звернемо нашу увагу на особливості організації бюджетного процесу на кожній з його стадій.

7.2. Складання проекту місцевого бюджету[68].

Найвагоміші етапами процесу складання місцевих бюджетів[68] виділяють такі:

1) встановлення граничних обсягів бюджетних асигнувань;

  1. складання і доведення до розпорядників бюджетних коштів ін­струкцій з підготовки бюджетних запитів;

  1. підготовка бюджетних запитів;

  1. аналіз і зведення бюджетних запитів;

  1. підготовка проекту рішення про місцевий бюджет[68] та документів, що до нього додаються;

  1. подання проекту рішення про місцевий бюджет[68] на розгляд.

Складання проектів певних місцевих бюджетів[68] гарантує Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміні­страції та виконавчі органи місцевих рад.

Безпосередньо організація бюджетного планування, координація діяльності головних розпорядників коштів[106] та виконання методично-кон­сультаційних функцій з приводу питань складання місцевого бюджету[68] включені до компетенції місцевого фінансового органу[71]. На випадок , якщо місцеві фі­нансові органи[71] не готові, їхні обов'язки виконують виконавчі органи відповідних місцевих рад.

Завдання зі складання проекту місцевого бюджету[68] має не тільки тех­нічний, а й політичний характер. Саме за її результатами виноситься два основних завдання: з однієї сторони , якомога точніше спрогнозувати доходи бюджету[40], правильно визначити потребу і розрахувати ви­трати, правильно спланувати показники проекту бюджету; з іншого сторони — скласти бюджет, який би максимально чітко брав до уваги пріоритети та вимоги місцевого населення і був прийнятий громадськістю. Організа­ція діяльності бюджетного процесу на цій стадії є дуже делікатним завданням. Позитивно та з дотриманням встановлених термінів складений бюджет дає змогу вчасно та якісно його виконання, і навпаки, помилки,які допущені у процесі планування бюджету, формують значний негативний вплив протягом усіх наступних стадій бюджетного процесу. Тому ще до початку роботи, пов'язаної безпосередньо зі скла­данням проекту бюджету на відповідний рік, необхідно виконувати вели­кі обсяги аналітичної роботи, проводити бюджетні слухання та інші за­ходи із залучення до бюджетного процесу широких кіл громадськості.

За звичай, в умовах раціонально організованого бюджетного про­цесу складанню проекту бюджету обов'язково передує стратегічне та середньострокове бюджетне планування. Тому планування на середньострокову перспективу здійснюють на період 3—5 років і переглядають що­року, приводячи у відповідність до напрямів бюджетної політики, які можуть мінятися з року в рік. До початку складання бюджету та­кож розробляється місцева бюджетна політика, головні аспекти якої визна­чаються програмою економічного та соціального розвитку адміністра­тивно-територіальної одиниці[1].

Безпосередньо процес складання місцевих бюджетів[68] протікає у червні року, що передує плановому, після винесення на розгляд Вер­ховної Ради України проекту Основних напрямів бюджетної політики і проведення парламентських слухань з питань бюджетної політики на наступний бюджетний рік. У цей час Міністерство фінансів України до­водить до відома Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій і виконавчих органів місцевих рад інформа­цію про стадії складання проектів місцевих бюджетів[68] на наступ­ний бюджетний період.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська і Се­вастопольська міські державні адміністрації встановлюють терміни скла­дання і отримують пропрацьовано районними державними адміністрація­ми і виконавчими органами місцевих рад інформацію,яка необхідна для проведення розрахунків міжбюджетних трансфертів. Зведена інформа­ція до 1 серпня подається ними Міністерству фінансів України для ви­конання таких розрахунків та Рахунковій палаті для здійснення їх пе­рерозрахунків.

Місцеві фінансові органи[71] згідно з визначеними Міністерством фі­нансів України особливостями складання проектів бюджетів на наступ­ний бюджетний рік і типовою формою бюджетних запитів формують інструкцію з підготовки бюджетних запитів. Така інструкція подається на розгляд кожного з головних розпорядників коштів місцевого бю­джету[68].

Головні розпорядники коштів пропрацьовують бюджетні запити і посилають на розгляд їх до місцевих фінансових органів[71]. Вони проводять аналіз[3] бюджет­них запитів на предмет відповідності мети, рентабильності, а також діє­вості та ефективності використання бюджетних коштів. За результата­ми проведеного аналізу[3] , керівник місцевого фінансового органу[71] приймає рішення про можливість включення бюджетних запитів до проекту бюджету. Після цього проект бюджету подається Раді міністрів Авто­номної Республіки Крим, місцевій державній адміністрації або вико­навчому органу місцевої ради[28], які за результатами його розгляду дово­дять до місцевих фінансових органів[71] свої пропозиції щодо його показ­ників.

У разі схвалення Кабінетом Міністрів України проекту закону про державний бюджет України, яке має відбутися не пізніше 15 вересня року, що передує плановому, Міністерство фінансів України доводить до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій і виконавчих органів місцевих рад розрахунки прогноз­них обсягів міжбюджетних трансфертів, методику їх визначення та ін­ші показники, необхідні для складання проектів місцевих бюджетів, а також типову форму рішення про бюджет.

У тижневий термін після ухвалення закону про державний бюджет України в другому читанні, тобто не пізніше 27 листопада, Кабінет Міністрів України забезпечує доведення до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій і виконавчих ор­ганів місцевих рад[28] показників обсягів міжбюджетних трансфертів[63] і тек­стових статей закону, які визначають особливості міжбюджетних від­носин на наступний бюджетний період. Затверджені в другому читанні закону, ці показники і положення, а також розмір мінімальної заробіт­ної плати та рівень забезпечення прожиткового мінімуму громадян на майбутній бюджетний рік вже не можуть бути змінені. Після цього по­чинається завершальний етап складання місцевих бюджетів[68].

Володіючи необхідною інформацією для закінчення формування проекту бюджету інформацією, місцеві фінансові органи[71] уточнюють розрахунки його по­казників. Після складання остаточного варіанта бюджету Рада міні­стрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та виконавчі органи місцевих рад[28] забезпечують підготовку та схвалюють проекти рішень про відповідні місцеві бюджети[68].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]