Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Firsov_D._Mistsevi_finansi_2009.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

10.2. Організація обслуговування житлового фонду

Діючий житловий фонд України нараховує близько 10,5 млн. будинків. Він належить до різних форм власності. Фахівці виділяють приватний і усуспільнений житловий фонд (див.рис.10.1). Останній, в свою чергу, складається з державного, кооперативного та колективного.

Державний житловий фонд - це фонд державних установ, підприємств та організацій (загальнодержавна власність) і фонд адміністративно-територіальних одиниць (комунальна власність)

Колективний житловий фонд – це фонд колективних та орендних підприємств, господарських товариств, об’єднань недержавних підприємств (асоціації, корпорації, консорціуми, концерни), релігійних організацій, політичних партій, об’єднань громадян тощо.

Приватний житловий фонд – це житлові будинки, приватизовані квартири, власники яких є фізичними особами (громадянами).

Кооперативний житловий фонд – це фонд житлово-будівельних кооперативів.

Рис. 10.1 - Склад житлового фонду за приналежністю до форм власності

Враховуючи особливу соціальну значущість житлового господарства і безумовну необхідність забезпечення збереження існуючого житлового фонду, недопущення його передчасного зносу, державою запропоновано ряд заходів щодо поліпшення його експлуатації та утримання. Одним з кроків у цьому напрямку є прискорення процесу переходу житлового фонду з розряду відомчого до комунального житлового фонду.

Необхідність передачі житлового фонду відомств(підприємств) у комунальну власність зумовлена наступним:

по-перше, як правило, питомі витрати на обслуговування 1 кв. м. загальної площі будівель у відомчому житловому фонді вищі, ніж у комунальному, оскільки відомчий фонд розпорошений по території міста, а відповідні підрозділи підприємств, що його обслуговують, мають здебільшого гіршу матеріально-технічну базу та підготовку кадрів;

по-друге, в останні роки має місце економічна криза, в зв’язку з чим наявність у підприємств власного житлового фонду і об’єктів соціальної сфери, та пов’язані з цим витрати стали важким тягарем для їх економіки, що гальмує розвиток підприємств і знижує конкурентоспроможність їх продукції та послуг;

по-третє, історично склалося так, що в деяких населених пунктах та містах основна частка соціальної інфраструктури була “зав’язана” на головне підприємство цього міста, що в умовах економічної кризи, повної або часткової зупинки підприємств, ставить житлове господарство цих міст у дуже скрутне становище через відсутність необхідних обсягів фінансування.

У вищезгаданих постановах наголошується, що обов’язковою умовою здійснення зміни власника є приведення будівель, що передаються, до належного технічного стану. Однак ця вимога гальмує процес передачі, оскільки у відомств бракує коштів на забезпечення її виконання, а місцеві Ради не мають додаткових коштів для того, щоб профінансувати виконання необхідних робіт житлово-експлуатаційними організаціями.

Житлово-експлуатаційні організації місцевих Рад, з метою поліпшення обслуговування житлового фонду приймають на договірних засадах на обслуговування житловий фонд житлово-будівельних кооперативів і співвласників багатоквартирних будівель.

Житлово-експлуатаційні організації підпорядковані місцевим Радам і вищестоящій організації. Таке подвійне підпорядкування пов’язано з особливою соціальною роллю житла, і тим, що на місцеву владу покладена відповідальність за організацію обслуговування населення даної територіальної одиниці в цілому.

Схема управління житловим фондом місцевих Рад характеризується насамперед подвійністю підлеглості, що можна побачити на рис. 10.2.

Як видно з даної схеми, житлово-експлуатаційні організації підпорядковані місцевим Радам і вищестоящій організації. Таке подвійне підпорядкування пов’язано з особливою соціальною роллю житла, і тим, що на місцеву владу покладена відповідальність за організацію обслуговування населення даної територіальної одиниці в цілому.

Населені пункти можуть мати районні виробничі житлові ремонтно-експлуатаційні підприємства (ВЖРЕП). У цьому випадку організація, обслуговування житлового фонду складається з чотирьох ланок:

КМ України - Облжитлокомунуправління - міськжитлоуправління - ВЖРЕП.

Якщо місто не поділено на адміністративні райони або їх кількість менше трьох, то обслуговування повинно проводити житлово-експлуатаційними дільницями (житлово-експлуатаційними конторами) або підрозділами комбінатів комунальних підприємств залежно від розмірів населеного пункту. В цьому випадку управління обслуговуванням житлового фонду складається з трьох ланок:

КМ України - облжитлокомунуправління - ЖЕД (ЖЕК, ККП).

При цьому якщо приведена площа житлового фонду не перевищує 150000 м2, то як правило у таких населених пунктах її експлуатацію виконує ККП і забезпечує діяльність не тільки житлового, а і комунального господарства (саночистка, водопостачання та водовідведення, теплопостачання, освітлення, готельне господарство, ритуальні послуги і т. ін.) даного населеного пункту.

ЖЕД(ЖЕК,КЖЕП)

РБУ

АДС

СМ

ККП

ОДС

Умовні позначення:

ЖЕД(ЖЕК) - житлово-експлуатаційна дільниця (контора);

КЖЕП - комунальні житлово-експлуатаційні підприємства;

РБУ - ремонтно-будівельне управління (дільниця );

АДС - аварійно-диспетчерська служба;

СМ - служба механізації;

ОДС - об’єднані диспетчерські системи;

КПП - комбінат комунальних підприємств.

Рис. 10.2 - Схема управління експлуатацією житлового фонду

Низові підрозділи, підпорядковані ВЖРЕП, не мають повної господарської самостійності і проводять розрахунки через ВЖРЕП.

З розвитком ринкових відносин посилились тенденції до зростання господарської самостійності і відповідальності підприємств, з’явились підприємства різноманітних форм власності. Цей процес зачепив і житлове господарство, де одночасно з посиленням госпрозрахункових відносин між структурними підрозділами підприємств з’являються самостійні підприємства, які були раніше підрозділами ВЖРЕП, і підприємства, що раніше не входили до складу житлово-експлуатаційних, а тепер конкурують з останніми на ринку послуг по обслуговуванню житла. Разом з тим сьогодні основою системи організацій, виконуючих функції по обслуговуванню житла, є ВЖРЕП і ЖЕД.

Склад працівників ЖЕД (ЖЕК) залежить від того, чи є дана ЖЕД підрозділом або самостійною організацією. У першому випадку до складу ЖЕД входять: керівник (начальник), старший майстер (виконроб), майстри, бухгалтери, паспортистки, педагог-організатор, робітники, що виконують поточний ремонт, двірники та прибиральниці, комірник.

У другому випадку може бути, що окрім переліченого, до складу ЖЕД входить також головний інженер або інженер з поточного ремонту, працівники диспетчерської служби, більша кількість працівників, зайнятих бухгалтерською та планово-економічною роботою і т. ін. Слід мати на увазі, що склад працівників ЖЕД залежить і від розмірів ЖЕД (його категорійності). Крім того в нових економічних умовах постійно іде пошук нових форм організації праці підприємств житлового господарства. Має місце передача деяких не притаманних їм функцій, наприклад, спортивно-виховної, іншим організаціям (здійснюється на основі рішень місцевих Рад). Отже структура ВЖРЕП та ЖЕД може дещо змінюватись в процесі реформування економіки.

Дільниця (служба) механізації у ВЖРЕП, створюється коли чисельність будівельних машин, механізмів, транспортних засобів та прибиральної техніки перевищує 25 одиниць. Керує дільницею начальник. Залежно від чисельності техніки до складу дільниці можуть бути введені посади механіка та майстра. Якщо чисельність вказаної техніки менша, ніж 25 одиниць, то керівництво дільницею покладається на майстра. Служба механізації забезпечує потреби ЖЕО у відповідних транспортних послугах (доставка матеріалів, вивезення будівельного сміття та ТПВ і т. ін.).

Аварійно-диспетчерська служба здійснює контроль за роботою інженерного обладнання і проводить невідкладні ремонтні роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]