Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримін право За ред. М. І. Мельника, В. А. Клим...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Глава XV. Звільнення від кримінальної відповідальності

економічних, політичних або духовних засад життєдіяльності суспільства, яка відбувається незалежно від волі винної особи і внаслідок чого втрачається суспільна небезпечність не лише конкретного злочину, а й подібних йому діянь (наприклад, скасування надзвичайного стану, перехід країни від воєнного часу до мирного або від однієї системи господарювання до принципово іншої).

Зміна обстановки може стосуватись як всієї країни, так і окремих територій, населених пунктів, підприємств, установ, організацій. З урахуванням матеріалів справи звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК може бути застосоване, наприклад, щодо таких діянь: заподіяння внаслідок зловживання службовим становищем або службової недбалості істотної шкоди підприємству, яке у подальшому було ліквідоване; викрадення з поля сільськогосподарської продукції, яка згодом, до збирання врожаю, була повністю втрачена внаслідок захворювання рослин або безгосподарності; незаконна порубка лісу на ділянці, яка підлягала розчищенню з метою проведення меліоративних робіт; полювання у забороненому місці, в якому згодом було офіційно дозволено займатись полюванням.

Під зміною обстановки, внаслідок якої особа, котра вчинила злочин, втрачає свою суспільну небезпечність, потрібно розуміти об'єктивні зміни умов життєдіяльності конкретного суб'єкта, які позитивно і дійово впливають на нього, з великою долею ймовірності свідчать про те, що він не вчинятиме кримінально караних діянь у майбутньому} Фактами об'єктивної зміни зовнішньої обстановки, яка оточує винного, можуть визнаватись, зокрема: призов на строкову військову службу; зміна постійного місця проживання і розірвання зв'язків з кримінальним оточенням, під впливом якого було скоєно злочин; звільнення з роботи, у зв'язку з виконанням якої було вчинено злочин; працевлаштування раніше не працюючого; тяжка хвороба або нещасний випадок, внаслідок чого особа стала інвалідом; залучення особи до конфіденційної співпраці з правоохоронними органами; поліпшення сімейних стосунків, ускладнення яких у минулому сприяло вчиненню злочину.

Збереження на момент провадження розслідування й розгляду

1 На думку В. В. Скибицького, гарантією застосування норми КК про звільнення кримінальної відповідальності у зв'язку із зміною обстановки не виступає невчинення у майбутньому особою, стосовно якої прийнято рішення про звільнення, подібних або інших злочинів (Скибицкий В. В. Освобождение от уголовной ответственности и отбывания наказания.- К., 1987.-С. 74-75). Однак більшість науковців вважає по-іншому.

221

Кримінальне право. Загальна частина

справи у суді суспільної небезпечності вчиненого злочину не перешкоджає зверненню до ст. 48 КК у тому разі, коли у зв'язку із зміною обстановки відпала суспільна небезпечність особи винного.

Звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка внаслідок зміни обстановки перестала бути суспільно небезпечною, необхідно відрізняти від: 1) звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям (ст. 45 КК); 2) звільнення від покарання особи, яку з урахуванням її бездоганної поведінки і сумлінного ставлення до праці на час розгляду справи у суді не можна вважати суспільно небезпечною (ч. 4 ст. 74 КК). У ст. 48 КК йдеться про зміну обстановки - про об'єктивні та суб'єктивні причини, але у будь-якому разі - зовнішні чинники втрати особою суспільної небезпечності.