Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khmelko Lectures 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать

Тема 21. Медицина та здоров'я

1. Соцiологiчнi аспекти здоров`я та хвороб

У цьому роздiлi ми розглянемо медицину як соцiальну iнституцію, що вiдповiдає за вирiшення проблем здоров`я та подолання захворювань.

Яке місце займає інституція охорони здоров'я серед інших соціальних інституцій?

Розглянемо найзагальнішу схему відтворення суспільства як соціальної системи.

Нагадає, що суспільство, як й будь-яка система складається з двоякого роду компонентів - елементів. і зв'язків між елементами.

А від інших систем соціальні системи відрізняються особливо тим, що мають у своєму складі не тільки об'єктні елементи (це різного роду предмети), але й елементи суб'єктні - саме такі, які можуть діяти і діють часто активно, перетворюючи і об'єктні елементи, і сами себе, і багато які відношення - як відносини між ними самими, так і свої зв’язки з об'єктними елементами.

Саме дії суб'єктних елементів забезпечують вже десятки тисяч років відтворення суспільства, в тому числі відтворення його елементів.

Схему процесу відтворення елементів суспільства - у найзагальнішому вигляді можна зобразити таким чином:

Усі процеси відтворення елементів суспільства

ВЛ - відтворення людей (суб'єктних)

ВП - відтворення предметів (об'єктних елементів)

ВіОр - відтворення людських організмів

ВіОс - відтворення особистостей

Організм - система, структура якої визначається в основному біологічно (природою) (генетична спадковість та вплив природнього середовища).

Особистість - система, структура якої визначається в основному соціально (людьми, в тому числі і їх носієм).

ОхЗд - заклади охорони здоров'я

ОсЗа - освітні та ідеологічні заклади

С- сім'я

Дуже часто при зустрічах люди запитують про самопочуття і здоров'я одне одного. Це не дивно, бо здоров’я вiдiграє значну роль і в нашому розумiннi добробуту і комфорту. Здоров`я - це не просто вiдсутнiсть хвороби. Свiтова органiзацiя здоров`я визначає здоров`я як "стан повного фiзичного, психiчного та соцiального благополуччя, а не просто вiдсутнiсть хвороби або немiч". Ми звичайно оцiнюємо здоров`я людини по тому, як вона поводиться у повсякденному життi та пристосовується до змiн в оточуючому середовищi. Однак визначення здоров`я зовсiм рiзне для монахiв, професiйних спортсменiв, безробiтних, пiлотiв авiалiнiй, шахтарiв, кандидатiв в президенти, пацiєнтiв приватних лiкарень та домашнiх господарок.

Бiльшiсть iз нас уявляє собi хворобу як щось серйозне, довоготриваюче. В англійській мові слово "desease" має значення "des eased" - відсутність легкості, спокою. Це умови за яких органiзм не функцiонує так як потрiбно через бiологічні причини. Проблеми можуть виникнути через інфекцію, погану спадковiсть чи шкiдливе оточуюче середовище чи нездоровий спосіб життя.

Традицiйний погляд на хвороби в захiднiй культурi полягає у тому, що причина хвороби - це результат атакування тiла чужерідними органiзмами або порушення у функціонуванні самого тіла. Цей погляд сприяє індивідо-зорієнтованому погляду на проблеми здоров'я у протилежність до поглядів зорієнтованих на соціальні, середовищні або надприродні фактори здоров'я. Теорiя iнфекційності та досягнутi успiхи внесла великий внесок у довiру населення до медицини. При цьому людина розглядається сама по собi, iзольовано i iї хвороби як результат функцiонування iї як окремої бiологiчної системи. Але в останнi рокi ми все бiльше i бiльше розумiємо, що будь якi проблеми пов`язанi iз здоров`ям людини є результатом також соцiальних та культуральних факторiв. Розглянемо цi фактори.

Вплив соцiо-економiчних факторiв на захворювання

В рiзних суспiльствах i в рiзних групах суспiльства хвороби розповсюдженi порiзному. Епiдемiологiя - наука, що вивчає розповсюдження хвороб серед населення - демонструє, що цi вiдмiнностi можуть бути значними. Наприклад, рак превалює серед одних людей бiльше, нiж серед iнших. Рак молочної залози досить розповсюджений серед пiвнiчних європейцiв i вiдносно рiдко зустрiчається в Азiї. Але це не означає, що ця особливiсть закладена генетично. В етнiчних групах є багато впливових факторiв крiм генетичних, включаючи дiєту та iншi вiдмiнностi способу життя. Американки японського походження тим частiше захворюють раком молочної залози чим довше вони живуть у Сполучених Штатах i чим бiльше вони пристосовуються до американської культури. Вiрогiднiсть розвитку деяких ракових захворювань також залежить вiд соцiоекономiчного класу. У бiлих жiнок бiльше шансiв захворiти раком грудної залози нiж у чорних, але у тих чорних жiнок, якi пiднялися вгору по соцiоекономiчних сходах, вiрогiднiсть захворювання раком грудно залози така ж, як i у бiлих жiнок того ж класового рiвня (Taylor,1986).

Соцiальнi звичаї та спосiб життя.

Справа в тому, на наше здоров'я багатьма шляхами впливають соцiальнi звичаї та спосiб життя. Як показують дослідження, велика кiлькiсть американцiв має шкiдливi для здоров`я звички( 1986): Не займаються фiзичними вправами регулярно - 58%, палять - 31%, випивають - 29%, мають надмiрну вагу (на 20% та бiльше за нормальну) - 28%, не снiдають - 25%, сплять менше нiж 7 годин -22%. Наприклад, палiння сигарет - найважливiша причина передчасної смертi в США в 80-х роках. Щорiчно вiд палiння гинуть 350 тисяч американцiв i це в 7 разiв бiльше нiж кiлькiсть тих, хто загинув в автокатастрофах i бiльше, нiж загальна кiлькiсть американцiв убитих пiд час першої свiтової вiйни, вiйни в Кореї та В`єтнамi разом. Вживання їжi, багатої на холестерин, надмiрне вживання алкоголю, гiподинамiя та низький рiвень гiгiєни також впливають на захворювання, включаючи коронарнi хвороби. Це все породжується американським способом життя зокрема надмiрною їжею та використанням алкоголю для соцiальної релаксацiї та полегшення контактiв. Бiльшiсть шкiдливих звичок викликана соцiальними причинами - палiння, наприклад, для отримання схвалення однолiткiв. Ще один приклад - з 400 тисяч нових випадкiв захворювань на рак шкiри кожного року в США - переважна бiльшiсть викликана надмiрним перебуванням на сонцi.

Звертання до лiкаря.

Соцiальнi i культуральні фактори впливають незалежно вiд того, чим ми офiцйно лiкуємось i як ставимось до того. В суспiльствi прийнято, що при певних захворюваннях, як грип, наприклад, ми маємо залишатись в лiжку, навiть викликати лiкаря. При iнших - розтягування м`язiв, зламаному пальцi тощо - ми маємо продовжувати свою звичайну дiяльнiсть тому, що суспiльство не вважає це хворобами. Острiвнi етнiчнi групи часто мають вiрування, якi не дозволяють iм звертатися до лiкаря i забороняють медичний огляд. По рiзному в рiзних народiв виглядають i скарги лiкарям. Наприклад, iрландськi пацiєнти скаржяться лікарям досить конкретно (типу "У мене розладнений шлунок"), в той час, як iталiйськi пацiєнти скаржаться бiльш узагальнено ("У мене все болить"). Через те, що люди рiзних нацiональностей по-рiзному вiдносяться до своїх хвороб, їх пiдбадьорюють рiзнi типи iнформацiї. Iталiйських пацiєнтiв над усе лякає бiль i вони заспокоюються, коли їм той бiль `знiмають` так чи iнакше; єврейськi пацiєнти звичайно бувають стривоженi через самий факт болю i заспокоюються, коли отримують докладну iнформацiю про його причину.

Класовi фактори.

Соцiологи також з`ясували, що чим вище соцiальних клас до якого належить людина, тим вище iмовірність того, що вона матиме добре здоров`я, отримує добру медичну допомогу, i проживе довге життя. І навпаки: бiдні люди бiльше хворіють, а рiвень медичної допомоги i можливостей набагато нижчий, нiж у забезпечених верств. Тривалiсть життя також бiльше у багатих у порiвняннi з бiдними. Це поснюється багатьма факторами. По-перше, цiни на медичнi послуги роблять необхiдну медичну допомогу майже неможливою для бiдних - у них низькi заробiтки i iм часто не вистачає на медичний страховий полiс. Американська система охорони здоров`я також в першу чергу задовльняє потреби багатих, а не бiдних. Лiкарi намагаються рiдше бувати в бiдних кварталах, а поїздки до лікаря часто ускладнюються через (поганий) міський транспорт. На пракатицi в США iснує подвiйна система медичного обслуговування, коли бiднi користуються громадськими медичними установами (типу полiклiнiк, вiддiлень невiдкладної допомоги тощо), в той час як американцi iз середнiм та високим достатком звертаються в приватнi медичнi заклади (лікарі приватної або групової практики). Пацiєнти, якi вимушенi користуватися громадьскими медичними закладами, повиннi `маневрувати` мiж багатьма лiкарнями, щоб отримати необхiдну iм медичну допомогу. Робота цих лiкарень розрахована на: лiкування вiд вже iснуючих хвороб, а не на запобiгання iм. На додаток атмосфера цих установ просто негуманна. Оскiлькi чорнi, iспанцi, iндiйцi (корiннi американцi) частiше бувають бiдними, нiж бiлi, в цих групах частiше хворiють i менше живуть.

Стигматизованi хвороби.

Важливо також взяти до уваги, що соцiальнi та культуральнi фактори впливають на те, як ми ставимось до рiзних захворювань та iх жертв. Хворi на рак довго страждали вiд жорстокого вiдношення оточуючих. Це була реакцiя суспiльства на цю хворобу. Одне з опитувань 1985 року показало, що 85% хворих на рак мали проблеми з друзями i родичами, друзi i родичi почували себе непевно через їхню хворобу; 70 вiдсоткiв вiдчували напруження, коли розмовляли iз своїми дружинами та чоловiками про свою хворобу; 91 вiдсоток казали, що це шкідливо вплинуло на їх сексуальне життя; i 72 вiдмiчали проблеми, що виникають, якщо необхiдно сказати лiкарям чи медсестрам про свої почуття, справи, симптоми чи щось iнше. Медик-антрополог Горацiо Фабрига (Horacio Fabrega, 1974) iз свого дослiдження зробив висновок, що у всiх вiдомих суспiльствах визнання людини хворою неодмiнно її так чи iнакше дискредитувало. Навiть якщо людей не кляли за їхнi недуги i вони навiть продовжували користуватися симпатiєю оточуючих, вони не були вже такими достойними, правомочними, надiйними, вiдповiдаючими усiм вимогам як здоровi.

Стреси та соцiальна пiдтримка.

Соцiальнi i культуральнi фактори так само впливають i на нашу здатнiсть залишатись здоровими. Стреси та соцiальна пiдтримка особливо важливi. Як вiдмiчалось ранiше, соцiологи виявили, що безробiття погано вливає на фiзичний та психiчний стан людини. Але й праця, пов`язана iз стресами, майже подвоює вiрогiднiсть захворювань і травм. Травмуючi подiї нашого життя так само впливають на вiрогiднiсть виникнення хвороб. У жертв згвалтування на протязi року пiсля цього помiчено значне ускладнення проблем, пов`язаних з здоров`ям. Багато дослiджень показало вплив соцiальних факторiв таких як руйнування пiд час вiйни, вiйськовi бої, аварiї на АЕС та стихiйнi лиха на рiвень захворювань.

Соцiальна пiдтримка вiдiграє значну позитивну роль в нашому фiзичному i психичному здоров`ї завдяки її впливу на запобiгання стресу.

Люди, якi мають соцiальнi зв`язки, живуть довше i мають краще здоров`я, нiж тi, якi їх не мають. Вивчення ряду хвороб вiд депресивного стану i артритiв до сердцевих хвороб показало, що наявнiсть соцiальної пiдтримки допомагає запобiгати хворобам, а вiдсутнiсть такої пiдтримки робить вiрогiднiсть захворювань вищою.