Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khmelko Lectures 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать

2. Схована програма . (hidden carriculum)

З точки зору конфлiктцiонiстiв, так звана, схована . шкiльна програма також слугує iнтересам економiчної елiти. Вона складається з комплексу невизначених чiтко цiнностей, вiдносин, поведiнки, що пiдсвiдомо формують дiтей до відповідності потребам домiнуючих інститутів. Вчителi моделюють i насаджують риси характеру, якi вiдповiдають стандартам середнього класу - старанність, вiдповiдальнiсть, сумлiннiсть, надiйнiсть, дбайливiсть, самоконтроль та працездатнiсть. Дiтей навчають бути тихими, пунктуальними, шикуватися, чекати своєї черги, догоджати вчителям i пiдкорятися авторитету групи (груповому пресiнгу). Коротше кажучи, школа є той мiст, що з"єднує сiм"ю з її персоналiзованими iнтимними зв"язками з деперсоналiзованими структурами великого суспiльства.

3. Механiзми контролю

Конфлiкцiонiсти погоджуються з функцiоналiстами, що школи - це засiб для втягування представникiв меншин в домiнуючу культуру. Але вони не вважають, що ця функцiя позитивна. Соцiолог Рендалл Коллiнз (1976) вважає, що освiтня система слугує iнтересам домiнуючої групи, розпорошуючи загрозу, яку являють етнiчнi меншини. В таких багатонацiональних суспiльствах як США чи колишнiй Радянський Союз школи слугують засобами, відповідно, американiзацiї чи совєтiзацiї представникiв меншин (що, фактично, з культуральної точки зору, означало, відповідно, англо-саксонізацію та русіфікацію). Обов"язкова освiта руйнує етнiчнi відмінності та передає представникам меншин і тим, хто знаходиться на низу соцiальних сходiв, цiнностi та стиль життя домiнуючої групи. Тому школи розглядаються конфлікціоністами як засоби знешкодження можливого протесту нацiональних меншин та знедолених.

4. Продуктивний капiтал

Конфлiкцiонiсти бачать зовсім по іншому дослiдницьку функцiю унiверситетiв. Наприклад Michael W.Apple (1988). надає марксистського ухилу функцiоналiстським аргументам, ствержджуючи, що освiтнi iнститути дають знання з технiки та адмiнiстрування, якi необхiднi, щоб опанувати та пiдтримувати капiталiстичний порядок. Пiд таким кутом зору освiта - це частина виробництва. Вона не тiльки репродукує iснуючий соцiальний устрiй, але i створює ноухау, потрiбне капiталiстам, щоб удосконалювати виробництво i дiставати перевагу в змаганнях на свiтовому ринку. Хоча коледжi завжди мають тiсний зв"язок з бiзнесом, згiдно зi звiтом Академiї наук в останнi кiлька рокiв там стався просто справжнiй вибух: так збiльшилась кiлькiсть i рiзноманiтнiсть унiверситетсько-промислових об"єднань. Унiверситети укладають угоди з компанiями, якi забезпечують їм умови для дослiдницької працi. Бiльше того, унiверситети слугують дослiдницькими центрами для оборонних пiдприємств. Наприклад, унiверситети були вимушенi брати участь у стратегiчнiй обороннiй iнiциативi, не дивлячись на загально прийняте в науковому свiтi переконання, що проект зоряних вiйн технiчне недосконалий i неспроможний надати надiйний захист в разi ворожого нападу (Piel,1986).