Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khmelko Lectures 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать

С О Ц І О Л О Г І Я - 2

(курс лекцій, 5-та версія на основі підручника Zanden V., Wilfrid J. The Social Experience: An Introduction to Sociology. – New York: Random House, c1988.)

(C) В.Хмелько, 1997

Тема 13. Расові та етнічні відносини

1. Особливості етнічної стратифікації

Класова система, яку ми розглядали є одним з типів стратифікації. Інший тип, який ми розглядатимемо сьогодні - це поділ за расою та національністю (етнічністю).

Людство складається з народів з досить різними кольорами шкіри, мовами, релігіями та звичаями. Ці фізичні та культурні риси забезпечують високий рівень соціального унаочнення і завдяки цьому правлять за ідентифікаційні знаки належності до відповідної групи.

Такі відмінності набувають соціального значення та витлумачуються як соціально-структурні нерівності.

Наприклад, у Сполучених Штатах чорні, іспанці, індіанці (тубільні американці), азіатські американці та євреї були жертвами упереджень та дискримінації. Історично склалося так, що представники цих етнічних груп були обмежені нижчими статусами, але це не було пов’язано з їх індивідуальними здібностями та талантами.

Хоча расова та етнічна стратифікація за своїми суттєвими ознаками подібна до інших систем стратифікації, але вона має також і одну важливу відмінність. Расові та етнічні групи мають потенційну можливість для виділення з існуючої держави та створення самостійної нації. Й інколи політичне відокремлення стає засобом вирішення проблеми для тієї національної групи, що перебуває у несприятливому становищі. Таке рішення неможливе для класових та статевих груп, що перебувають у несприятливому становищі, тому що вони не можуть функціонувати як самодостатні соціальні або економічні угрупування.

Хоча сепаратистські тенденції та їх шанси на успіх у різних країнах дуже різні, але потенційне підґрунтя для таких рухів існує у більшості націй, до складу яких входять різні расові або етнічні групи. На відміну від класової стратифікації проблема стратифікації етнічної полягає не в тому, щоб замінити одну еліту іншою, або здійснити революційну зміну політичної системи. Замість цього питання полягає в тому, чи погоджуються різні расові або етнічні групи залишатися у складі існуючої держави.

Прикладів сепаратистських рухів - тобто рухів, спрямованих на національне відокремлення у сучасному світі дуже багато. Сепаратистські рухи - значні або незначні - виникли майже в усіх країнах, що утворилися на території колишнього СРСР та СФРЮ. І більшість з них мають переважно етнічне підґрунтя.

Ви знаєте, є деякі спроби організувати подібні рухи й в Україні, особливо в Криму.

Щоб посилити лояльність різних етнічних груп, що увійшли до складу суспільства, сучасні уряди найчастіше намагаються підсилити вірність населення тим національним інтересам, що пов’язані зі спільною територією.

2. Раси (поняття раси в соціології)

Відомо, що у різних частинах світу народи відрізняються за їх спадковими особливостями, включаючи колір шкіри, текстуру волосся, риси обличчя, зріст, постать та форму голови. В той же час відомо, що спільні для всіх людей особливості - ті, що відрізняють їх від інших живих істот, - набагато суттєвіші за їх відмінності. Але ж відмінності реально існують.

Із соціологічної точки зору, раса - це категорія людей, які вважаються соціально відмінними на підставі їх генетично успадкованих фізичних характеристик.

Хоча досить легко спостерігати відмінності фізичних характеристик людей. В той же час вченим не так легко досить певно ідентифікувати раси та визначити критерії расової класифікації людей. Справа в тому, що люди відрізняються у дуже багатьох аспектах. Класифікація, що базується на одній характеристиці, такій як колір шкіри, не обов’язково даватиме такі самі результати як інші критерії класифікації.

Наприклад, винятково кучеряві волосся мають деякі помірно пігментовані племена африканців, і у той же час пряме волосся мають темно-пігментовані мешканці південної Індії. Справу ускладнюють також процеси схрещування, внаслідок яких генетичні лінії зробились нечіткими. За кожною ознакою - кольором шкіри, формою волосся, зростом та формою голови - категорії населення можуть бути проранговані у досить широких інтервалах. Внаслідок цього досить часто неможливо сказати напевно, де закінчується одна категорія і починається інша.

У Сполучених Штатах 8 відсотків чорних американців мають європейських предків, не менш 5 відсотків мексиканських американців мають як індіанських, так і європейських предків, й близько відсотків “білих” американців мають, за оцінками дослідників, африканських або індіанських предків.

Вчені сьогодні далекі від загальної згоди про поділ усіх людських популяцій на раси. Але те, що вивчають соціологи - це ті соціальні значення, які люди надають різним фізичним рисам. Саме через соціальні визначення колір шкіри або інша фізична риса стає “знаком” або “позначкою” певного соціального (в цьому випадку - соціально-расового) статусу.