Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khmelko Lectures 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать

2. Культуральнi унiверсалiї сексуальної практики.

У формах сексуальної практики є багато вiдмiнностей i мiж рiзними суспiльствами, i в серединi кожного суспiльства. Але порiвняльний аналiз вiдповiдних даних, зiбраних етнографами i антропологами стосовно близько 300 суспiльств, дали пiдставу для висновку, що у сферi сексуального життя iснують три унiверсальнi норми культури (cultural universals) - норми i вiдповiдi, що спостерiгаються в усiх суспiльствах.

1. Табу на iнцест. – сильна моральна заборона проти сексуальних контактiв певних категорiй родичiв. Найчастiше - батькiв з дiтьми та братiв з сестрами.

2. Шлюб.

Кожне суспiльство очикує, що хоча б деяка частина сексуальної поведiнки вiдбуватиметься у формах шлюбу, а саме - соцiально схваленого влаштування статевих вiдносин мiж двома або бiльше людьми.

Головна функцiя шлюбу - забезпечити легiтимне народження дiтей, iдентифiкацiю тих, на кого має покладатися соцiальна роль батька.

Двi третини дослiджених суспiльств забороняють адюльтер, -тобто сексуальнi вiдносини мiж людьми, якщо хоча б один з них знаходиться у шлюбi з кимось iншим.

3. Гетеросексуальнiсть. - кожне з дослiджуваних суспiльств наполягає на певнiй конформностi стосовно гетеросексуальностi - сексуальної орiєнтовностi на протилежну стать.

Пiдстава для цього досить очевидна: без гетеросексуальних вiдносин суспiльство не може вiдтворюватися i зникне на протязi одного поколiння.

Третина з дослiджених суспiльств повнiстю забороняє гомосексуальнiсть - сексуальну орiєнтовнiсть на осiб тiє ж статi.

Усi суспiльства, якi дозволяють своiм членам екстенсивну гомосексуальнi стосунки вимагають вiд них участi також у гетеросексуальних або бiосексуальних форм сексуальної поведiнки.

Виключний гомосексуалiзм завжди практикувався лише назначною меншiстю суспiльства.

Етнографами були описанi два переважно гомосексуальнi суспiльства

Marindanim (племя у Новiй Гвiнеi) та iх сусiди Etoro, якi накладали табу на сексуальнi контакти чоловiкiв i жiнок на протязi 295 днiв щороку. Але навiть цi суспiльства очикували вiд кожного, що вiн одружиться i буде мати гетеросексуальнi контакти хоча б iнодi.

3. Гетеросексуальна поведiнка.

Гетеросексуальнiсть, визначають також як надання переваги особi протилежної статi як сексуальному партнеру.

Американські соціологі зафіксували два перiоди дуже швидких змiн в гетеросексуальнiй поведiнцi. Перший перiод - це перiод I свiтової вiйни, другий, як пише Вандер-Занден, перiод вiйни во В'єтнамi. До 1915 року приблизно 75 вiдсоткiв наречених середнього класу, що одружувались вперше, були незайманами. За 5 рокiв ця кiлькiсть скоротилася до 50%, вдвiчi зросла кiлькiсть жiнок, що мали дошлюбнi стосунки iз своїми майбутнiми чоловiками. За цей же перiод кiлькiсть незайманих чоловiкiв середнього класу на момент одруження скоротилось з 51 до 33%. Ще бiльша частка дошлюбних стосункiв була серед представникiв робітничого та нижчого класiв.

Мiж 1920 та 1965 роками не було рiзких змiн в сексуальнiй поведiнцi американцiв, хоча деякi невеликi змiни сталися пiсля II Свiтової вiйни. Рiзкi змiни вiдбулися пiсля 1965 року, все бiльше пiдлiткiв, точнiше тiнейджеров (вiд 13 до 19 рокiв) ставали сексуально активними в ранньому вiцi. Нацiональне опитування, проведене в 1980 роцi показало, що серед дiвчат до 19 рокiв тiльки 30% не мали сексуальних стосункiв з чоловiками. Тобто сексуальнi стосунки в шкiльному вiцi стали нормою американських школярiв. А кожнi три з 10 дiвчат-тiнейджеров вагiтнiли (це становило близько мiльйона вагiтних дiвчат на рiк). 72% народжених детей були небажаними. Сильний вплив на сексуальну поведiнку молодi мало все бiльше бажання звiльнитися вiд втручання дорослих - батькiв, школи, церкви, закону.

В 80-тi роки США ввiйшли в нову фазу бiльш консервативного вiдношення до сексу нiж в 1960-тi та 1970-тi рр., що, можливо, пов'язано з розповсюдженням СПIДу. Зросла кiлькiсть людей, що виступають проти порнографiї, зменшилась частка випадкового сексу.

В України взімку 1992-93 років було проведено опитування, репрезентативне стосовно міського населення. На запитання "Ви згодні чи не згодні з тим, що жоден пристойний чоловік не може поважати жінку, яка вспупила в статеві стосунки до одруження?" був одержаний такий розподіл відповідей:

Згоднi Важко сказати Незгоднi Не відп.

Чоловiки 33.4 29.2 36.8 0.7

Жiнки 35.4 28.4 35.6 0.8

----------------------------------------------------

34.3 28.7 36.2 0.8 (N=2356)

За даними американського Національного центру досліджень громадської думки (NORC) проти дошлюбного сексу були:

у 1972 р. - 35%

у 1982 р. - 29%

у 1990 р. - 25% американців

4. Сім'я

Сiм'я (family) - соцiальна група, члени якої з'єднанi кровним спорiзненням, шлюбом, або усиновленням, якi живуть разом, ведуть спiльне домашнє господарство i виховують дiтей.

Нуклеарна сiм'я (nuclear family) - сiм'я, що складається з подружжя iз неодруженими дiтьми, або коли подружжя займає головне мiсце в структурi сім'ї, а інші родичi - функцiонально вториннi. Розширена сiм'я (extended family) - сiм'я, в якiй подружжя батьків живе разом з одруженими дітьми, або не є функцiонально головним по відношенню до кровних родичiв. (Приклад Вандер-Зандена – кастова група Найар, що була в Iндiї – жiнка має пройти шлюбну процедуру: але з чоловiком живе лише три днi: потiм повертається до своєї сiм'ї, де вона народилася.

Потiм вона можа мати багато коханцiв, вони приходять а потiм йдуть, жiнка залишається у сiм’ї, де вона народилася. Дiти теж.)

На протязi життя американцi (мабуть більшість украiнців) звичайно бувають членами двох нуклеарних сiмей: своїх батькiв та власної сiм'ї. По-перше, кожен належить до нуклеарної сiм'ї, яка складається, крім нього, з його батька, матерi, братiв, сестер. Соцiологи називають таку сiм'ю - сiм'єю орiєнтацiї (family of orientation). Крiм того, так як бiльше 90% американцiв (і украiнців) хоча б раз одружуються, переважна бiльшiсть людей стає членами нуклеарних сiмей, що складається крім них, з їх подружжя і iх дiтей. Соцiологи називають ці сім'ї сiм'ями прокреацiї (вiдтворення) - family of procreation. Як ви розумiєте, цi поняття вiдноснi у тому розумiннi, що залежать вiд того, якого члена сiм’ї ми розглядаємо - одна й та сама сiм’я є сiм’єю орiєнтацiй для сина i сiм’єю вiдтворення для батька.

Походження.

Соціологи простежують походження та передавання власності от одного покоління до іншого одним з трьох шляхів.

Патрiлiнійний - коли люди рахують походження і передають власність по батьківській лінії.

Матрiлiнійний (matrilineal) - походження і одержання спадщини по материнській лінії.

Бiлiнійна (bilineal) – законна передача власностi i з боку батька, i з боку матерi (у США, в Україні; але передача прізвища, як правило, - від батька).

Місце проживання, поселення. Рiзнi суспiльства вiдрiзняються також тим, де живуть одруженi пiсля одруження: matrilocal - молодята, що живуть в домi чи общинi сiм'i дружини; patrilocal - молодята живуть в сiм'i (общинi) чоловiка; neolocal - молодята живуть у власнiй домiвцi, незалежно вiд батькiв чи iнших родичiв.

Повноваження. (Authority). Патрiархат (патрiархальна сiм"я, patriarchal ) - коли головним в сiм"ї є чоловiк жiнки або настарiйший чоловiк. Матрiархат (матрiархальна сiм"я)- коли це жiнка (таких суспiльств було дуже небагато) Егалiтарна сiм,я ( egualitarian ) - сiм"я, де повноваження рiвномiрно розподiляються мiж чоловiком i дружиною.

Шлюб (marriage) – соцiально сексуальнi відносини мiж двома або бiльше особами, що визначає їх права та обов'язки стосовно один одного і їх дітей.

Екзогамiя i ендогамiя.

Кожне суспiльство регулює умовне коло кандидатiв, з яких iндивiд має обрати наречених.

Є два типи шлюбної регуляцiї, що визначають "потрiбного" нареченого: ендогамiя i екзогамiя. Ендогамія - звичай від часів первисного ладу: брати шлюб всередені племені, між членами його родів. Стосовно пізніших суспільств термін "ендогамія" використовується найчастіше для позначення етнічно однорідних шлюбів.

Нерідко соціологи називають ендогамією шлюб всерединi певної соціальної групи. Одруження всерединi свого класу, касти, раси, етнiчної групи чи релiгiйного угруповання. І навпаки екзогамiєю називають одруження поза певною групою. Історично первісно - це звичай, заснований на забороні шлюбних відносин між членами родинного угруповання. Регуляцiя вiдносин при ендогамiї звичайно забороняє зв'язки з близькими кровними родичами. Але не всюди однi й тi самi особи вважаються "близькими кровними родичами" - це справа соцiального визначення.

Кровозмiшенi шлюби не просто забороняються суспiльством. Бiльшiсть людей вiдчуває до них неприязні почуття і вiдразу. Високий рiвень цiх почуттiв i поширена у всьому свiтi заборона таких шлюбiв примушують дослiдникiв шукати причини i пояснення цьому. Є різні точки зору і дослiдники все ще дискутують з цього питання.

Типи шлюбу.

Вчені ідентифікують чотири типи шлюбних відносин:

1) моногамію: 1 дружина і 1 чоловiк;

2) полiгінію: 1 чоловiк і 2 чи бiльше дружини;

3) поліандрію: 1 жiнка і 2 чи бiльше чоловiкiв;

4) та груповий шлюб: 2 чи бiльше чоловiка і 2 чи бiльше дружини.

Моногамний шлюб зустрічається в усiх суспiльствах, хоча iншi форми шлюбу можуть не тiльки дозволятися, але й заохочуватись. Моногамним шлюбам надається перевага в менше нiж 20% iз 862 суспiльств, що порівнювались у крос-культуральному дослiдженнi (Murdock,1967). Не так давно западне суспiльство вважало моногамнi шлюби однією з ознак цивiлiзацiї, а всi iншi – ознакою варварства. Але, полiгінiя теж достатньо поширена. 83% з 862 досліджених суспільств дозволяли чоловікам мати бiльше однiєї дружини.

Такий тип шлюбу тiсно пов'язаний з економiкою виробництва i статусними міркуваннями. Полiгінiя заохочується там, де великі сiм'ї i є вигідними і де жінки роблять помітний внесок у добобут сім'ї (Oliver, 1955;Heath,1958).

В той час, як полiгінія розповсюджена широко, полiандрія зустрічається рiдко. Як правило, такi шлюби не є свiдоцтвом вiльного сексуального вибору для жiнок. Часто це право або можливість молодших братів мати сексуальний доступ до дружини старшого брата. Коли сiм'я не може оженити кожного свого сина, вона одружує тільки найстаршого, а молодшi брати теж вважаються чоловіками його дружини.

Соцiологи поки що далекi вiд згоди щодо того, чи існував колись груповий шлюб як культуральна норма. Хоча є свiдоцтва того, що вiн iснував в рiзних частинах свiту. Iнодi, як серед Todas, в Індії полiандричнi шлюби перетворювались на груповi, коли брати подiляли мiж собою бiльше нiж одну дружину (Stephens, 1963).

Деякi суспiльства визнавали також шлюби мiж особами однiєї статi.

В деяких африканських племенах у Судані воїни одружувались iз хлопчиками i, навiть, могли подавати на них в суд за адьюльтер. Шлюби між

жiнками також мали мiсце в деяких африканських племенах.