Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khmelko Lectures 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать

5. Латентнi функцiї.

Освiтня система виконує також чимало таких функцiй, які соціологі називають латентними, тобто які виконуються неусвідомлено або ненавмисно.

По-перше, освітні заклади виконують функцiю "догляду за дiтьми", дозволяючи дорослим звільнятися на перший час від цієї функції і мати можливість працювати не вдома.

Зі зростанням у США кiлькостi сiмей, де працюють i батько i мати зростають вимоги, щоб дiти починали навчатися в школi з 4-х рокiв i щоб був органiзований догляд за дiтьми в школах до i пiсля урокiв).

По-друге, коледжи і, до деякої міри, школи виконують функцію так званого "шлюбного ринку", надаючи приблизно однакового походження можливiсть спілкуватися і обирати один одного як потенційних шлюбних партнерів.

По-третє, в них дiти навчаються налогджувати контакти один з одним, дружити брати участь в колективних справах, вирішувати міжособистісні та внутрішньо групові конфлікти.

Четверте. Роздiлення учнiв за вiком в шкiльному середовищi сприяє створенню молодiжних субкультур.

П"яте - обов"язкова середня освiта утримує пiдлiткiв вiд конкуренції з дорослими за робочi мiсця.

І, нарешті, шосте, - на додаток до учбової програми, школи прищеплюють навички пунктуальності, слухняності та покорі легальній владі - ци навички готують молодь до праці на фабриках та в офісах.

3. Конфлiкцiонiстськi теорii освiти.

Конфлiктцiонiсти виходять з того, що освiтнi iнститути репродукують та легітимізують iснуючий суспільний лад. Цим вони слугують одним соціальним групам за рахунок iнших. Функціоналісти фактично не враховують цю обставину, - тобто залученність освіти до соціального конфлікту.

Дебати щодо освітньої політики рідко є просто технічними.

Найчастіше дебатується те, чиїм цінностям навчатимуть молодь, чиї діти отримуватимуть певні пільги (шкільний автобус, напр.), чия мова застосуватиметься у навчальнні, чиї сини та дочки одерживатимуть найкращу освіту.

1. Вiдтворення соцiальних вiдносин виробництва.

Як підкреслюють деякi конфлiктцiонiсти американськi школи сприяють вiдтворенню капiталiстичного устрою, прищеплюючи iдею про те, що приватна власнiсть i прибуток це справедливо i слугують процвiтанню усього суспiльства. В своїй працi "Школа i капiталiстична Америка"(1976) Samuel Bowls and Gerbert Gintis показали, що соцiальнi вiдносини на роботi повторюються у соцiальних вiдносинах в школi. Вони це назвали принципом вiдповiдностi (correspondence principle). Йдеться про те, що шкiльна авторитарна структура репродукує бюрократичну iєрархiю корпорацiй, винагороджуючи стараннiсть, покору, поступливiсть; система градацiй в школi для заохочення навчання паралельна системi оплати на роботi, що заохочує працювати. Таким чином, учбовi заклади соцiалiзуючи молодь певним чином формують робочу силу для капiталiстичної економiки. Як їхнi двiйники в промисловості, студенти, що навчаються заради прагматичної мети, страждають вiд скуки та діпресій.