Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kiyivsky_institut_sotsialno(1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Київський інститут соціально-економічних зв’язків

імені Святої Княгині Ольги

Бізнес-коледж «Кар’єра»

З В І Т

з виробничої практики

студента(ки)_________курсу________групи

спеціальності “Організація туристичного обслуговування ”

(прізвище, імя, по батькові)

Місце практики ______________________________________

(назва підприємства)

Період практики _____________________________________

Керівники практики:

від підприємства __________ ____________________________

(підпис, прізвище)

Від навчального закладу ________ ________________________

(підпис, прізвище)

Київ – 2011

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

з/п

Тема і зміст роботи

Кількість днів

1.

Характеристика туристського підприємства

6

1.1.

Загальна характеристика підприємства

2

1.2.

Структурні підрозділи туристського підприємства

2

1.3.

Основні напрямки діяльності туристського підприємства

2

2.

Технологія діяльності туристського підприємства

23

2.1.

Технологічний процес виробництва туристських послуг

6

2.2.

Технологічний процес реалізації туристських послуг

12

2.3.

Технологічний процес споживання туристських послуг

5

3.

Залік

1

1. Характеристика туристського підприємства

1.1. Загальна характеристика туристського підприємства: назва, місце розташування фірми; рік утворення, організатори; форма власності (колективна, приватна).

Назва туристського підприємства - "АРТЕКС’94"

Місце розташування фірми - вул. Грушевського, 28/2, офис 54. (метро"Арсенальна")

Рік утворення – Компанія існує на туристичному ринку с 1991 року.

Організатори – Пикерський О.Г. , Осадчая Е.В. , Філянін C.Л. .

Форма власності – Приватна.

Тел. (044) 253-000-9(багатоканальний);

Моб. (050) 357- 71- 56; (050) 357- 71- 51; (050) 357- 97- 30;

Факс. (044) 253-06-63;

E-mail: welcome@artex.com.ua

Тел. цілодобової підтримки по системі он-лайн бронювання:

ABSO : (044) 227 88 10

За 20 років досвіду в туризмі, фахівці АРТЕКС'94 придбали масу надійних зарубіжних партнерів- це і готельні бази, і трансфер і оренда автомобілів, та авіаперельоти. Іноді в збиток дешевизні пропозицій, ми вибираємо надійність партнера.

При виборі туру (як і при виборі і всього іншого) важливі також поради родичів і друзів, які варто враховувати. Адже для нас важливіше всіх реклам - поради наших незацікавлених друзів. Але варто пам'ятати, що на смак і колір товаришів немає". Одним подобається море, іншому сніг і гори...Один любить автобусні тури, інший тільки літає на літаку...

Ще важливо пам'ятати, що гарне дешевим бути не може. Багато хто з нас забувають цю золоту істину. Потрібно прагнути знайти "золоту середину" при виборі туру. Це найкращий спосіб не зіпсувати собі відпочинок. Шукайте не дешеві або дорогі тури. У кожному ціновому сегменті слід шукати краще співвідношення "ціна-якість". Цей досвід не підведе Вас і ви отримаєте максимум задоволення від подорожі.

Раннє бронювання подорожей - норма для європейців. І не дарма всі турфірми України і в пресі, і по телебаченню в один голос закликають туристів намагатися заздалегідь турбуватися про свій відпочинок.

Саме тому,що чим ближче до вильоту, тим гірші умови дістаються туристам. Але наші туристи в цьому плані завжди пасуть задніх.І можна зрозуміти наших людей, для яких відпочинок через місяць здається туманним і нереальним, так як він не знає,що буде завтра. Просто пам'ятайте, що раптовий відпочинок в піковий туристичний сезон пов'язаний з труднощами для туроператора в пошуку туру і перельоту.

Ставитеся до цього з розумінням і не вимагайте від турфірм відпочинку класу "ЛЮКС" за зниженими цінами і за 5 хвилин до вильоту.

І останнє. Для нас важливий кожен турист. Клієнти стають нашими друзями, і ми раді, що серед наших туристів дуже мало тих, хто до нас не повертається знову і знову. Ми цим пишаємося і намагаємося зробити все, щоб нашим клієнтам завжди було добре в подорожах!

1.2. Структурні підрозділи туристського підприємства, штатний розклад, посадові інструкції працівників туристського підприємства.

Штатний розклад: пн-пт: з 10-00 до 19-00, сб.- з 10.00 до 14.00, нд: вихідний

1.3. Основні напрямки діяльності туристського підприємства

Характеристика виду діяльності турпідприємства у відповідності до виданої ліцензії. Форми організації поїздок: індивідуальний і груповий туризм. Географія подорожей (країни, міста) за видами (внутрішній, виїзний, в’їзний) та типами (метою) туризму.

Компанія „Артекс” займається туроператорськой діяльністью.

Під туроператорською діяльністю розуміють діяльність щодо формування, просування і реалізації туристичного продукту, яка здійснюється на підставі ліцензії юридичною особою або індивідуальним підприємцем.

Виробничо-обслуговуюча діяльність туроператорів передбачає:

- формування (комплектацію) турів;

- просування турів;

- гуртову реалізацію турів;

- забезпечення обслуговування туристів у межах програми туру;

- контроль і оперативний супровід турів;

- відповідальність за виконання робіт.

До основних завдань туроператорів відносять:

- вивчення потреб потенційних туристів на тури та туристичні програми;

- складання маршрутів та перспективних програм обслуговування туристів;

- взаємодію з постачальниками послуг;

- розрахунок вартості туру та визначення ціни;

- реалізацію турів;

- методичне забезпечення турів;

- забезпечення туристів необхідним та спеціальним спорядженням, сувенірною та рекламно-інформаційною продукцією;

- підготовку, підбір та призначення спеціалістів на маршрути подорожей (екскурсоводи, інструктори, гіди-перекладачі тощо);

- рекламно-інформаційну роботу щодо просування туристичного продукту до споживачів;

- контроль за якістю, надійністю та безпекою туристичного обслуговування.

Основні функції туроператора: комплектувальна, сервісна, гарантійна. Комплектувальна функція для туроператора - це комплектація туру з окремих послуг; для турагента - комплектація пакетів турів із транспортними та деякими іншими видами послуг.

Сервісна функція - це обслуговування туристів в офісі під час продажу пакетів турів і на маршрутах.

Гарантійна функція- це забезпечення туристів гарантією надання їм наперед сплачених туристичних послуг в обумовленій кількості і на обумовленому рівні.

За специфікою функціонування на ринку туристичних послуг вирізняють чотири основних типи туроператорів.

1. Оператор масового ринку - найбільш відомий тип операторів. Сутність діяльності для даного типу полягає у формуванні, купівлі і продажу турпакетів у добре відомі туристичні центри й курорти, перевезення клієнтів до яких здійснюється приватними авіакомпаніями або чартерними рейсами.

2. Туроператори, які спеціалізуються на певному сегменті (напрямі) туристичного ринку, - найбільш поширений тип туроператорів, який поділяється на декілька категорій:

- туроператори, які пропонують пакети для певної категорії споживачів (наприклад, для молоді, вчених, бізнесменів, сімейних пар тощо);

- туроператори, які пропонують пакети на певні напрямки-дестинації (наприклад, у Велику Британію, Францію, Угорщину, Швейцарію, Австрію і т. д.);

- туроператори, які пропонують пакет турпослуг у певних туристичних центрах (наприклад, Майорка, курорт Коста Дель-Соль, Анталія тощо);

- туроператори, які пропонують турпродукт, пов'язаний з перевезеннями клієнтури на певному виді транспорту (наприклад, пароплавами, потягами, літаками);

- туроператори, які пропонують специфічні тури (сафарі, рафтинг, дайвінг тощо).

3. Туроператори внутрішнього ринку (domestic), які продають турпакети в межах країни проживання, тобто турпродукт реалізується на національному рівні.

4. Туроператори зовнішнього ринку (international) - створюють пакети і продають їх у різні країни. Найчастіше їх діяльність пов'язана з тими країнами, з яких приїздить більшість туристів. Тут вирізняють також декілька категорій.

Деякі організовують для за рубіжних туристів різноманітні послуги і виступають у ролі менеджерів сервісного забезпечення турпродукту. Інші спеціалізуються виключно на зустрічі і перевезенні (трансфері) туристів у готелі, а також пропонують послуги ескорту.

Окремі туроператори пропонують різноманітний набір послуг, що включає переговори з партнерами, які мають автобуси і готелі, організацію освітніх турів, організацію харчування і розваг з метою мінімізації цін, що закріплені в контрактах. Ряд туроператорів спеціалізується на обслуговуванні окремих етнічних груп тощо.

Підприємства-туроператори найчастіше організовують зв'язок із споживачами через турагентів. Останні на договірній основі отримують від туроператорів права на реалізацію сформованого турпродукту.

Набір функцій турагента залежить від угоди з туроператором. У деяких випадках агентське підприємство може виконувати більшість функцій туроператора.

Фактично, виконуючи роль посередників, турагенти (невеликі фірми з незначним капіталом і обмеженим ринком) залежать від діяльності великих туроператорів і транспортних компаній.

Однак вони відіграють важливу роль на ринку, оскільки саме через них продається, доводиться до кінцевого споживача переважна більшість турів - туропродукту, що формується туроператором.

Серед підприємств у галузі туризму туроператорів не більше ніж 5 %, турагентів - 95 %. Отже, активно діючий турагент - це вирішальний елемент агентської мережі туроператора .

З огляду на це, основними якостями туроператора вважають:

:- комунікабельність персоналу;

- надійність і чесність;

- вміння використовувати різні ефективні методи продажу.

Процес взаємодії між туроператором і турагентом має вигляд:

- публічної оферти туроператора;

- укладання договору між туроператором і турагентом;

- розсилка туроператором пропозиції у вигляді прайс-листів та рекламних матеріалів;

- замовлення турагентства на бронювання туристичного продукту;

- підтвердження замовлення туроператором і виставлення рахунку;

- оплата рахунку турагентом і передача туроператору документів туриста (в разі оформлення в'їзних віз до країни подорожі).

Слід відзначити, що робота в якості турагента без організації власних турів доцільна лише на початковому етапі діяльності турфірми. В процесі розширення напрямів діяльності турфірмам стає більш економічно вигідно поєднувати турагентську та туроператорську діяльність.

У практиці туристичної діяльності розрізняють туроператорів, які працюють на прийом туристів- рецептивні (inbound, incoming) або їх відправку-ініціативні генеруючі (outbound). Прийом і відправка можуть здійснюватися по відношенню як до внутрішніх, так і міжнародних туристів.

Ініціативні - це туроператори, які відправляють туристів за кордон або інші регіони за домовленістю з приймаючими операторами або безпосередньо з туристичними підприємствами.

Рецептивні- це туроператори на прийомі, тобто ті, які комплектують тури і програми обслуговування в місцях прийому і обслуговування туристів, використовуючи прямі угоди з постачальниками послуг.

Характеристика виду діяльності турпідприємства у відповідності до виданої ліцензії. Форми організації поїздок: індивідуальний і груповий туризм.

За видами (виїзний, в’їзний) та типами (метою) туризму -

* Відпочинок на море, пляж

* Авіатури в Європу

* Екзотичні тури

* Автобусні тури

* Риболовля

* Освіта

* Морські Круїзи

* Річкові Круїзи

* Тури на власному автомобілі

* Weekend у Європі

* Гірськолижні тури

* Паломницькі тури

* Новорічні тури 2011

* Діловий туризм

* Тест-драйви авто

* Поїзд + Авто

* Дайвінг

* Відпочинок на озерах

* Весільні тури

* Оздоровчі тури

* Подієвий туризм

* Медичний туризм