Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khmelko Lectures 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать

Тема 19. Полiтична система

1. Влада, типи I види.

Полiтична система - це соцiальний iнститут, що забезпечує розподіл та застосування влади в суспiльствi.

Влада - це здатнiсть окремих осiб та груп впливати на поведінку інших людей, навiть якщо останні з цим не згодні. Влада може застосовуватися законно або незаконно, справедливо або несправедливо зухвало або витончено. Вона може походити з різноманітних ресурсів, таких як богатство, престиж, організаційна ефективність і т.п. Але її обов'язковою основою є здатність примусити до покори, до слухняності. Окремi особи i групи, якi контролюють визначальнi соцiальнi ресурси - винагороди, покарання, засоби переконування - можуть впливати, чи навiть диктувати соцiальний устрiй життя, те яким чином воно має бути побудоване.

Застосування влади може бути легитимним чи нелігітивним. Легітимность, в цьому контексті, це загальне погоджнення з тим, що політична система є правомочною і справедливою. Влада вважається легітимною тільки якщо люди взагалі визнають, що ти, хто її застосовує, мають на це право - чи тому, що вони їх обрали, чи тому, що вони визнають, що це право успадковується, чи тому, що вони вірять, що це влада від бога. Форма влади, легітимність якої визнається тими, до яких вона застосовується за М.Вебером, це - авторитетна влада (authority).

З іншого боку, влада вважається нелігітимною, якщо люди вважають, що ти, хто її застосовує, не має на це права. За термінологією Вебера, яку зараз широко використовують соціологи, така форма влади, легітимність якої заперечується тими, до кого вона застосовується, це - насильство. (coersin). Приклади двох форм влади - рішення суду про сплату штрафу, і вимога грабіжника, яку ви вимушені теж виконувати. Вебер запропонував розрізняти три основні типи авторитетної влади:. 1)традиційну владу., 2)правниче-рацiональну. (legal-rational) та 3)харизматичну..

Традицiйна авторитетна влада (authority).

Це тип авторитетної влади, легітимність. якої надається давністю звичая.. Вожді племен та монархи найчастіше користувалися владою саме завдяки звичаю. Народ пiдкоряється своїм правителям тому, "що так було завжди". У цьому випадку люди впевнені, що влада такого правителя вiчна, непорушна i священа. Багато римських католикiв надiляють папу римського непогрiшимiстю, що витiкає з святого провiдiння (divine guidance) коли вiн дiє у справах, пов'язаних iз церквою.

Цей тип влади мав iмператор Японiї до того, як пiсля II Свiтової вiйни американцi нав'язали країнi правниче-рацiональну сiстему влади (legal - rational system). Традицiйно влада значною мірою трималася на моральнiй силі (moral force). Пiдставою для такої влади є "право народження", бо особи королiвської кровi вважалися вищими за простолюдинiв.

Правниче-рацiональна влада (Legal - rational authority).

Це тип авторитетної влади, що легітимізується певно сформульованими правилами i процедурами., які визначають права та обов'язки тих, хто займає владні позицiї. Це такий тип влади, який Вебер змалював в своїй iдеальнiй бюрократiї.

За такої органiзацiї офiцiйнi особи вимагають слухняності , на тiй пiдставi, що їх розпорядження безособових, формально обмежених повноважень їх посади. Слухняність. не є вимогою до певної особи, це – певна кiлькiсть безособових раціонально розроблених принципiв.. Наприклад у Сполучених Штатах влада урядових лiдерiв, в основному, загально прийнята, тому що американцi визнають засновок, що закон - над усе, і що полiтика i накази формулюються вiдповiдно з правилами, до яких вони приєднуються. Вони приймають владу щойно обраного президента, навiть якщо виборча кампанiя була для них дуже неприємною. Ця система розвалилася б, якби бiльшiсть вiдмовилась визнати це як "правила гри". І це справді сталося у 1861 роцi, коли пiвденнi штати вiдмовилися визнати вибори Абрахама Лiнкольна та федеральних органiв.

Приклад зміни президента України у 1994 році - як ознака сприйняття правової раціональної влади Правобережною Україною, і особливо Галичиною. (Пояснити географією виборів).

Харизматична влада.

Це тип влади, яка легітимізується завдяки незвичайним надлюдським чи надприродним якостям, якi люди приписують лiдеру.. Засновники свiтових релiгiй, пророки, переможцi у війнах та полiтичнi герої мають владу вiд харизми (charisma), що буквально означає "дар божий". Чудеса, прозрiння, виключнi сила i спритнiсть, небувалi успiхи - це ознаки харизматичних лідерів. Це Христос, Наполеон, Юлій Цезар, Кастро, Жанна д'Арк, Гандi та Аятала Хомейнi, що заповнюють сторiнки iсторiї. (Як ви думаєте а хто в нашій історії?) Iнколи такi лiдери мають вiдчуття "обраностi" нести в свiт нову віру. Вони проповiдують, що минуле є недобрим, а нове життя чекає лише на тих, хто пiде за ними.

Вебер розглядає кожний з цих трьох основних типiв влади як iдеальний тип. Як уже зазначалося ранiше, iдеальнi типи - це концепцiї, побудованi соцiологами, з багатьох реальних випадків, для того, щоб виявити їх суттєві особливості. Практично, будь-яка специфiчна форма влади може включати рiзноманiтнi комбiнацiї усiх трьох типiв.. Наприклад, Франклiн Делано Рузвельт став президентом через рацiональнi правові принципи. А на той час, коли вiн був обраний президентом вчетверте, його лідерство мало багато елементiв традицiйного типу влади. I багато американцiв вбачали в ньому харизматичного лiдера.

Влада у нових народів (Authority in new nations).

Головна проблема., перед якою стають усi новi нацiї та післяреволюцiйнi суспiльства, це - криза легітимностi.. Коли старий порядок знищується, руйнуються і ті погляди, якi виправдовували стару систему влади. Коли відсутня традицiйна влада, легітимнiсть може бути розбудована тiльки через довіру до рацiональної правової чи до харизматичної влади. Але рацiональна правова влада звичайно видається слабкою так як закон ідентифікується зi скинутим режимом. Навпаки, харизматична влада частіше вiдповiдає потребам нових країн.. Харизматичний лідер слугує сiмволом нацiї - це герой, що втiлює нацiональнi цiнностi та сподівання. Не дивно, що молода Американська республiка, багато сучасних нових нацiй в Африцi та Азiї, початково легітимізувалися через харизму. В свiй час Дж. Вашiнгтон поклонялися (idolized) так сильно, як багатьом лiдерам нових нацiй держав (nation-state). Як висловився Virginian Henry Lee.

( Питання до роздумів до якого типу. влади найчастіше належила влада українських гетьманів?)

Яка в Українi зараз?