Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khmelko Lectures 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать

Тема 15. Гендер, стать та гендерна стратифікація

1. Статевi ролi та культура.

Пiдставами для соцiальної диференцiацiї та стратифiкацiї можуть бути не тiльки колiр шкiри та вiк. Такою пiдставою може бути й стать. Певно, усi суспiльства використовують анатомiчнi вiдмiнностi мiж чоловiками та жiнками, щоб встановлювати статевi ролi .- су купнiсть куль туральних очикувань, що визначають, яким чином мають поводитись люди рiзної статi.

Статевi ролi репрезентують найдавнiший подiл працi серед людських iстот. Але й в сучасних суспiльствах iснують певно визначенi у їх культурах керiвнi настанови щодо поведiнки чоловiкiв та жiнок.

Порiвняльний аналiз рiзних суспiльств свiдчить, що соцiальнi норми щодо поведiнки чоловiкiв та жiнок у рiзних суспiльствах можуть мати значнi вiдмiнностi. Так, iз 144 суспiльств , де люди займаються рослиництвом, у 37 . вважається, що це справа виключно . жiноча, у 20 - що переважно жiноча, у 23 - переважно чоловiча, у 31 - виключно чоловiча та у 33 - що цим мають займатися як жiнки, та i чоловiки.

Зафiксовано щонайменше два види дiяльностi, що майже в жодному суспiльствi не вважаються за жiночi справи - це полювання та ковальсь ка справа .. Але не зафiксовано жодного виду дiяльностi, крiм догляду за немовлятами ., що у якому-небудь суспiльствi не вважався б переважно чоловiчою справою. Навiть приготування їжі, яке у 186 суспiльствах вважається жiночою справою, у 6 суспiльствах вважається чоловiчою справою, а у 9 суспiльствах не закрiплено за певною статтю.

I хоча бiльшiсть народiв вважає, що iнiцiативу у сексуальних справах мають виявляти чоловiки, серед племен маорi у Новiй Зеландiї та мешканцiв островiв Тробрiан, що бiля Нової Гвiнеї, ця вiдповiдальнiсть покладається на жiнок.

Культуральнi вiдмiнностi у статевих ролях чоловiкiв та жiнок свiдчать про соцiальне походження бiльшостi з цих вiдмiнностей. Про це свiдчать також i тi змiни у статевих ролях, що вiдбувалися iз плином часу у багатьох суспiльствах.

Разом зi статевими ролями, особам певної статi приписується досить багато особистих якостей, що пов'язуються зi статтю. Наприклад, в американському суспiльствi чоловiчi та жiночi риси традицiйно стереотипiзуються як протилежнi. Чоловiки .вважаються: пануючими, незалежними, суперницькими, самовпевненими, агресивними та логiчними. Жiнки вважаються: покiрливими, залежними, емоцiйними, конформними, нiжними та вихованими.

Американськi соцiологи, спираючись на проведенi дослiдження, вважають, що цi стереотипи вiдзеркалюють тi соцiальнi умови, за яких чоловiки отримують бiльш престижнi, вище сплачуванi та бiльш вiдповiдальнi позицiї, а жiнки несуть головну вiдповiдальнiсть за пiклування за дiтьми та за домашню роботу.

Американське суспiльство легше дозволяє жiнкам займати новi ролi, нiж змiнювати загальний стиль поведiнки. Жiнка може стати професором коледжу, зайняти високу посаду у корпорацiї, стати хiрургом, але вона повинна, як кажуть, поводити себе як жiнка.

Коли чоловiки та жiнки використовують стереотипнi погляди як спрямовуючi орiєнтири для своїх стосункiв, вони обмежують один одного у варiантах їх поведiнки такими формами, що створенi традицiями поведiнки вiдповiдно до статi. Стать, таким чином, є соцiальний факт, що примушує людей до певного стилю поведiнки.