Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AR-standart-336.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
24.52 Mб
Скачать

7.2.3.Пелазги-филистимляни

Козацька чайка филистимлян.

Модель филистимського бойового корабля, XII ст. до н. е.

П елазгів-филистимлян ще називали “народами моря”, тобто “амо­ре­ями”. “Воїни народів моря досягли на своїх кораблях Єгипту і вою­вали з єгиптянами на морі, а у цей час їхні родини, згідно з одним єгипетським текстом, рухалися зі своїм домашнім скарбом уздовж узбережжя Сирії та Ханаану. Пророк Амос ствер­д­жує, що вони прийшли з Каф­тора (єврейська назва Кріта). Про крітське походження филис­тимлян свідчить і їхня кера­міка, яка належить до мікенського типу, поширеного в Греції, на Кріті і на Кипрі. Кераміка, знайдена у місцях поселення филистимлян на узбережжі, датується 1200-1100 рр. до н. е.”397 Цікаво, що шолом мовою филистимлян називався “кова”, тобто “кований”398.

У се сказане вище приводить до висновку, що арамеї — це амореї. Арамеї-сирійці (арії-амореї-руси), ханаанці і фінікійці були етнічно близькими індоєвропейськими народами, які розмовляли на діалектах однієї арамейської (ханаанської, фінікійської) мови. Ця мова була офіційною в індоєвропейській Персидській імперії399, саме нею пізніше про­по­відував Ісус Христос. Спільна риса ара­меїв-ханаанців — властива індоєвро­пей­цям пісенність: “Жоден народ не приділяв так багато уваги музиці, як мешканці Ханаану. Як відомо з єгипетських і середземно­мор­ських джерел, Палестина і Сирія славилися своєю музикою400.

Обличчя филистимлянина.

Филистимляни, як і деякі інші з т. зв. “народів моря”, ховали своїх мертвих у трунах, на віках яких робили зображення обличчя померлого (личину)

Від “народів моря” — пелазгів-филистимлян — ханаанці та фінікійці запозичили не лише мистецтво корабле­буду­вання і мореплавства, а й алфавіт. Річ у тім, що арійські народи в ті часи вже мали давні традиції писемності. Зга­даймо, що найдревніші зразки письма, знайдені у Подунав’ї, належать до 6 тис. до н. е.

7.2.4.Розсекречений алфавіт

У стародавні часи алфавіт був секретним винаходом, який ретель­но оберігався арійськими жерцями. Кожна буква була наділена особливим, сакральним змістом. Кожній з них відпо­відала якась рослина, а сам алфавіт являв собою жрецький календар. Одні букви відповідали місяцям, інші — дням рівнодення і сонцестояння. Рослина, яка стосувалася певної букви, була рослиною цього місяця, яка саме в цей період застосовувалась в ритуалах і обрядах. “Як показав англійський дослідник Р. Грейвс, саме ці рослини фігурували на відповідних святкуваннях всіх арійських народів від Палестини до Ірландії”401. Згадаймо український народний кален­дар у квітні — верба (Вербна неділя), у травні — цибуля, у червні — льон, у липні — липа, у серпні — мак (Маковія) тощо.

Т аким чином, принесений пелазгами алфавіт був систе­мою, в якій було зако­до­вано певний світогляд і спосіб життя. Фінікійці, до яких потрапив алфавіт, були в основному торго­вим і ремісничим народом, можна сказати, становили техно­ло­гічну периферію індоєвропейського світу (тобто більша частина їхньої енергії спрямовувалась на “ділову метушню”). Їх ціка­ви­ли не сакральні аспекти алфавіту, а його практична корисність для заробляння грошей. Застосувавши алфавіт у своїй торгово-ремісничій діяльності, вони його розсекретили і запустили у широкий обіг. Грецький історик 1 століття до н. е. Діодор Сицілійський про це писав так “Хоча ці букви назива­ють фінікійськими, тому що їх привезли до еллінів з країни фінікійців, їх можна було б називати пелазгійськими, оскільки ними користувались пелазги402.

Від індоєвропейських ханаанців-фінікійців розсе­кре­чене алфавітне письмо потрапило до евреїв-семітів і було ними сприйнято9-м століттям до н. е. датуються найдав­ніші єврейські написи, які виконані алфавітом, що нічим не відрізняється від фінікій­сь­ко­го403. Разом з алфавітом євреї запозичили багато з мови (зокрема, власні імена), технологій (напр., обробка заліза) і культури, оскільки “У перший період свого розселення на території Палестини ізраїльтяни стояли нижче ханаанців за своїм культурним розвитком. Тому загальний характер ханаанської культури був сприйнятий ними”. В результаті через певний час “культура Ізраїлю мала багато подібного з ханаанською 404.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]