Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
APTP_lab5.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
229.89 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА"

ПРОГРАМНЕ КЕРУВАННЯ ПОТОЧНО-ТРАНСПОРТНИМИ СИСТЕМАМИ

Інструкція до лабораторної роботи №5 з курсу

"Автоматизація періодичних технологічних процесів"

для студентів базового напрямку 6.0925

"Автоматизація та комп"ютерно-інтегровані технології"

Затверджено

на засіданні кафедри

"Автоматизація теплових

та хемічних процесів"

Протокол № 7 від 05.02.01 р.

Львів 2010

Програмне керування поточно-транспортними системами. Інструкція до лабораторної роботи № 5 з курсу “Автоматизація періодичних технологічних процесів” для студентів базового напрямку 6.0925 “Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології ”/Укл. В.О.Фединець, І.С.Васильківський. Львів: Вид-во нац. ун-ту “Львівська політехніка”, 2001. - 13 с.

Укладачі: В.О.Фединець, к.т.н., доцент

І.С.Васильківський, к.т.н.,доцент,

Відповідальний за випуск Пістун Є.П., д.т.н., професор

Рецензенти: Стасюк І.Д., к.т.н., доцент

Юсик Я.П., к.т.н., доцент

Мета роботи - познайомитися з методами і засобами автоматизації транспортуючих засобів, виявлення основних блокувальних залежностей і навчитися складати структурні схеми автоматизованого управління.

Необхідна підготовка - необхідно знати принцип роботи транспортуючих засобів, конструкцію і принцип дії основних елементів, які застосовуються для автоматизації роботи транспортуючих засобів, а також правила побудови структурних і принципових схем автоматизації.

1.Автоматизація транспортуючих засобів.

Для зв"язування окремих механізмів і пристроїв, які виконують операції технологічного перетворенння в єдиний комплекс, служать транспортні засоби неперервної дії: конвейєри, транспортери, елеватори, засоби пневматичного і гідравлічного транспорту.

Засоби неперервного транспорту переміщують сипучі матеріали по певній трасі без зупинок на завантаження і розвантаження.

Для автоматизації неперервних транспортних систем використовуються розімкнуті системи управління, функціональне призначення яких зводиться до пуску і зупинки в певній послідовності транспортуючих ланок, а також здійснення контролю та сигналізації. Системи контролю та сигналізації дозволяють управляти операціями аварійного відключення тих чи інших агрегатів у випадку порушення нормального ходу технологічного процесу. Функції систем контролю та сигналізації різноманітні і повністю визначаються особливостями ПТС. Включення електроприводів декількох транспортних кіл в певній послідовності є найбільш розповсюдженим випадком автоматизованого управління.

При проектуванні взаємозв"язаних транспортуючих засобів повинні забезпечуватися наступні вимоги, які застосовуються до систем централізованого управління:

- блокування у відповідності з послідовним пуском механізмів в напрямку проти вантажопотоку і з зупинкою механізмів у зворотньому напрямку;

- можливість попереднього набору маршруту оператором і можливість дозапуску окремих груп механізмів чи зупинки їх без зупинки всього потоку;

- можливість заборони централізованого пуску з будь-якого місцевого пункту управління і можливість зупинки механізму з місцевого пункту управління разом з механізмами, які зв"язані з ним блокувальними залежностями;

- зупинка потоку з центрального пульту управління при першочерговому відключенні головного механізму, який подає матеріал і з зупинкою решти механізмів після звільнення їх від матеріалів;

- можливість аварійного (миттєвого) відключення будь-якого механізму з центрального або місцевого пультів управління;

- автоматичне або дистанційне відключення будь-якого механізму або всіх механізмів при порушенні режимів роботи;

- неможливість запуску механізмів при неправильному положенні замків, шиберів, клапанів, а також при невключеній аспірації;

- можливість переводу технологічного потоку на автоматичне управління і навпаки.

Сигнали для контролю за роботою машин безперервного транспорту можуть бути отримані від блок-контактів магнітного пускача відповідного електродвигуна, від приводного, натяжного або відхиляючого барабанів, рухомої стрічки, або роликоопори конвейєра.

Виходячи з вищевказаного, управління роботою ПТС може здіснюватись як функція часу, швидкості, струму і т.п.

На мал.1 показана схема управління і блокувальні залежності подачі матеріалу в змішувач при допомозі двох транспортерів і вібросита.

Кn - кнопка "Пуск"; Дз - двигун змішувача; Дшз - давач швидкості змішувача; Дт1, Дт2 - двигуни транспортерів; Дш1, Дш2 - давачі швидкості конвейєрів; Дж1, Дж2 - двигуни віброживильників; Рч1, Рч2 Рч3 - реле часу; Кc - кнопка "Стоп".

Відповідно до функціональної схеми першим повинен запускатися двигун змішувача. Після того як змішувач набере повних обертів, запускаються двигуни обох конвейєрів, а після розгону конвейєрів до заданої швидкості, включаються двигуни віброживильників і матеріал починає поступати на стрічки конвейєрів, а з них в змішувач.

Для зупинки уставки реле часу розраховуються такими, щоб дати можливість звільнитися технологічному обладнанню і конвейєрам від матеріалу. Вони розраховуються в залежності від швидкості руху конвейєрів, перемішування, заповнення бункерів і т.д.

Принципові схеми автоматизації прийнято виконувати з розбиванням на ділянки і виділенням самостійних трактів.

Трактом називається будь-яка технологічна ланка всередині ділянки, яка може бути включена в роботу незалежно від інших паралельних віток. Пуск того або іншого тракту по умові блокування залежить від пуску першого механізму. Пуск тракту зводиться тільки до вибору першого механізму даного тракту.

Однією з різновидностей управління по часу є залповий пуск всіх механізмів технологічної лінії. Він можливий при невеликій потужності механізмів. Двигуни блокуються замикаючими контактами пускачів попередніх механізмів. Сумарна потужність двигунів не повинна бути більшою від 20 % потужності трансформаторної підстанції. Інакше в момент пуску може відбутися відключення інших споживачів і виникнення аварійної ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]