Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

96. Сумісна характеристика фінансової діяльності підприємства.

Фінансова діяльність підприємства - грошові відносини, пов'язані з формуванням, розподілом і перерозподілом грошових фондів підприємства.

Задачі фінансово діяльності:

1. Вибір оптимальних форм фінансування, структури капіталу і напрямів його використання з метою забезпечення стабільності і високої прибутковості.

2. Збалансованість у часі надходжень і витрат грошових коштів.

3. Підтримка належної ліквідності і своєчасності розрахунків.

У відповідності із джерелами фінансування буває внутрішнє і зовнішнє. Внутрішнє фінансування здійснюється за рахунок засобів, отриманих від діяльності самого підприємства: прибуток, амортизаційні відрахування, виручка від реалізації продукції, тощо. Зовнішнє фінансування використовує засоби, непов'язані з діяльністю підприємства: внески власників, кредити, державні субсидії і т.д.

Необхідно також розрізняти фінансування за рахунок власних і залучених коштів. До залучених засобів відносяться ті, які потрібно повертати, тобто боргові зобов'язання. Всі інші засоби можна розглядати як власний капітал.

Кредит - платне надання грошей або інших цінностей у борг на певний термін. Форми кредиту: товарна, грошова, лізинг.

Планування фінансової діяльності. Важливим інструментом управління фінансами підприємства є фінансовий план. Основна мета його складання - узгодження доходів і витрат у плановому періоді. Фінансовий план складається у вигляді балансу доходів і витрат.

97. Розкрити сутність категорій дохід та прибуток. Функції та види прибутку.

Дохід є спонукальним мотивом і джерелом діяльності підприємства.

Загальний дохід підприємства - це сума доходу, отриманого фірмою від продажу певної кількості продукції. Розрізняють такі види доходу: валовий і чистий.

Валовий дохід підприємства становить грошову виручку від реалізації продукту (виконання робіт чи послуг), інших матеріальних цінностей і майна підприємства (включаючи основні фонди) тощо, зменшену на суму постійних витрат підприємства. Якщо від валового доходу підприємства відняти ще й змінні витрати, то одержують суму чистого доходу підприємства.

Чистий дохід підприємства - це прибуток підприємства.

Поняття "дохід" ширше поняття "прибуток". Прибуток підприємства є складовою частиною доходу підприємства. Прибуток - це частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.

Прибуток є основним фінансовим джерелом розвитку підприємства, науково-технічного вдосконалення його матеріальної бази і продукції всіх форм інвестування. Він є джерелом оплати податків і з урахуванням значення прибутку вся діяльність підприємства спрямована на його зростання. Прибуток виконує такі три функції:* оцінка підсумків діяльності підприємства;* розподіл чистого доходу в економіці;* економічне стимулювання підприємства.

Щоб очистити загальний прибуток підприємства, потрібно від загального доходу відняти загальні витрати підприємства, тобто: TP= TR - TC, де TP (Total Profil) - загальний прибуток, TR (Total Revenue) - загальний дохід, TC (Total Cost) - загальні витрати.

Такий прибуток називається балансовим. Із балансового прибутку сплачується податок на прибуток. Величина, що залишилась, називається чистим прибутком. Розглянемо фактори, які впливають на утворення, розподіл та використання прибутку.

Бухгалтерський прибуток - це різниця між загальним доходом і бухгалтерськими (зовнішніми) витратами. У даному розрахунку ми оцінюємо лише поточні результати діяльності фірми.

Економічний прибуток (чистий прибуток) - це різниця між загальним доходом і економічними витратами, які містять бухгалтерські (зовнішні) та внутрішні витрати, зокрема, й нормальний прибуток

Прибуток від продажу продукції (операційної діяльності) є основною складовою загальної суми прибутку, оскільки саме він відображає місію фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]